Ik wil er 1 aanvulling op maken:
Zaken als houtrotvuller zijn idd pastas met als bindmiddel epoxy. Echter, er zit zoveel vulstof in, dat de epoxy niet in het omliggende hout wil dringen, en dus slechts oppervlakkige hechting heeft. Hierdoor ligt het vulmateriaal na een seizoen vaak weer los.
Dit is ook de reden dat er nogal wat aversie is tegen epoxy reparaties in kozijnen. In die branche kennen ze alleen dit soort pasta's (op epoxybasis, of erger, op polyesterbasis) en hebben ze vaak geen notie van de andere epoxy producten die wij wel kennen van Polyservice en
www.polyestershoppen.nl
Om hout te lijmen danwel gaten te stoppen de volgende werkwijze hanteren:
-hout op maat maken. Een beetje speling is niet erg, epoxy is spleetvullend. Als de spleten zodanig zijn dat er epoxy kan weglopen, dan een bekisting bouwen. Dit kan op allerlei manieren, maar een stukje karton of hout, met verpakkingstape erop, of een plastic zak (met de binnenkant naar de epoxy toe, de buitenkant hecht vaak) werkt vaak prima.
-maak epoxy aan. Kwast hiermee de hechtvlakken goed in.
-dik de resterende epoxy in met je favoriete verdikkingsmiddel, of gebruik een kant en klaar product (bijv
ISOBond) en breng dit aan op de lijmvlakken. (kan allemaal nat in nat).
Strijk e.e.a. vlak en glad (gaat nu makkelijker dan wanneer de epoxy is uitgehard).
Resultaat is een zeer goede reparatie die de sterkte van het origineel evenaart. Ook op lange termijn zal e.e.a. niet loskomen.
Ik heb op deze manier kozijnen gerepareerd, die volgens velen ten dode waren opgeschreven. Inmiddels zijn we 10 jaar verder, en zijn de kozijnen nog in perfecte staat. Kosten: Een stuk grenenhout (dank u, buurman) en wat epoxy.