Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za apr 05 @ 2:00PM -
Zeilersforum Wintermeeting 2025
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: repareren rotte plek

repareren rotte plek 01 feb 2003 16:54 #2266

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
Beste Waarschippers,

Op mijn 570 is onder de voorste scepter het teak verrot en een stukje van de wand (gelukkig tegen de stootrand en niet eronder), ik heb al het rotte hout er uit gestoken en laat het nu drogen.
Nu is mijn vraag hoe ik er het beste een nieuw stukje in kan zetten; lijmen met pu lijm of met epoxy (en wat voor) of is er een ander manier?
Het teak wil ik er weer in kitten.

Misschien heeft iemand tips of ervaring? (vast wel...)

Alvast bedankt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: repareren rotte plek 05 feb 2003 21:14 #2272

Maak een stukje suprahecht (mahonie hechthout) van dezelfde dikte zo goed mogelijk op maat en lijm het er met ietwat overmatig epoxy in zodat er geen lucht ingesloten is en de lijmvlakken goed doordrenkt zijn.

Druk het geval van binnenuit stevig aan met een plaatje hout, houd tussen dit aandrukhout en het gevulde gat een dunne laag plastic (stukje pedaalemmerzak is goed) zodat de plaat er niet tegenaan gelijmd raakt. Stut het aadrukhout met bijv. een PVCpijp die je krom tegen de andere wand van de romp zet. Met zo'n aanpak voorkom je dat je epoxy uit de lijmranden zakt. Het resultaat is bovendien meteen al glad. Wegschuren van knetterharde uitgeharde epoxy is geen pretje. Na 24uur is het spul uitgehard en kun je de persplaat en plastic verwijderen.

Uitgeharde epoxy is geel en steekt behoorlijk af tegen de donkere suprahecht wand. Om dat te voorkomen kun je de epoxy vullen met een combinatie van colloidal silica en glass bubbles (beide van West, weet niet of andere leveranciers ook zoiets hebben), de eerste zorgt er voor dat het goed dik wordt en rechtop blijft staan, de bubbles zorgen ervoor dat het spul later nog evt in model te schuren is EN bubbles hebben een bruine kleur zodat de lijm uiteindelijk niet te erg op valt.

Ik zou niet met bruislijm werken, het laat zich moeilijk strak wegwerken en overgebleven lijm blijf je zien op een blanke ondergrond, geschuurde lijmresten zien er niet uit.

Succes,

Marcel Wigman
Kwarttonner "Tristan"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: repareren rotte plek 19 feb 2003 14:28 #2309

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Glass bubbles (3M) zijn naar mijn weten ook wit, wat wel bruin is, zijn rode of bruine microballoons.

Een paar kleine tips:

Haal overtollige epoxy direct weg. Besteed hier rustig een kwartiertje aan.

Wanneer je plastic zakken gebruikt, de ONbedrukte kant naar de epoxy toe. Epoxy hecht op de coating, welke de zak bedrukbaar maakt. (geldt ook voor vuilniszakken)

Een vochtmeter is een relatief prijzig apparaat (zeker voor de paar keren dat je hem gebruikt als doe-het-zelver / thuisprofessional). Een methode welke ook werkt, is het wegen van een stuk hout, daarna in de oven plaatsen op 125-150 graden, en dan weer wegen. Nadeel: Stank.

Succes!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Houtpoeder 04 mrt 2003 08:43 #2338

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Goed dat je dat zegt:
Houtpoeder in combinatie met aerosil (coloidal silica, fumed silica) heeft dezelfde kleur als het omringende hout (mits je schuurstof gebruikt van ongeveer dezelfde kleur hout).

Waar ik heb gewerkt hadden we altijd wel een paar emmers staan in de smaken mahonie, grenen, teak en eiken. Met een beetje alchemie (schepje van het een, schepje van het ander, vergelijken, nog een schepje, etc) kwam je tot een nauwelijks zichtbaar resultaat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: repareren rotte plek 08 mei 2003 19:44 #2531

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
lol
:lol: :lol: :lol:

Nog bedankt voor de tips, hij is weer helemaal nieuw. :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.099 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl