Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: CNSO Lotus Houtprobleem ...

CNSO Lotus Houtprobleem ... 01 jan 2008 21:43 #24971

Beste Zeilers,

Vooreerst: aan iedereen een spetterend 2008 en veel leuke zeiltochten!

Ikzelf heb het voorbije jaar afgesloten met de aankoop van een 33 jaar oude CNSO Lotus. Dit is een polyester zeilboot van 7,6 m met nogal wat hout in de kajuit.

Op 31 december heb ik samen met de nieuwe mede-eigenaar de vermolmde kajuitvloer (het gangpad aan stuurboord) verwijderd. Het is uiteraard de bedoeling om die te vervangen. Maar ... er is een lijk uit de kast gevallen. Bij de verwijdering van de vloer hebben we gezien dat een Lotus over een dooskiel beschikt. Het bilgewater wordt opgevangen in een doos die onderverdeeld is in vier aparte compartimenten. De scheiding van die compartimenten bestaat uit vier dwarsplanken van 15 cm hoog en 3 cm dik. De dwarsbalken lopen over de hele breedte van het schip en dienen aan bakboord als steun voor de verhoogde houten vloer waar de tafel/navigatietafel is op gemonteerd. Aangezien de vorige eigenaar de zeilboot eerder als motorboot gebruikte (om ermee te gaan vissen, ongelooflijk maar waar) en voor de rest weinig aan onderhoud gedaan heeft, verwonderde het ons niet dat we bij het weghalen van de gangvloer gemerkt hebben dat het bilgewater de voorbije twee jaar nooit is weggepompt. Het rottende water hebben wij zelf weghoosd. De houten scheiding tussen de verschillende compartimenten is echter door en door nat. Op het eerste gezicht lijkt het hout niet rot (het heeft nog al zijn stevigheid).

Mijn vraag is de volgende: kunnen we het hout behandelen om ervoor te zorgen dat het niet verder aangetast wordt, en zo ja: hoe/met welke producten?

Is er iemand die ervaring heeft met dergelijk probleem?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Groetjes,

Oosterdyck
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: CNSO Lotus Houtprobleem ... 01 jan 2008 22:30 #24973

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9735
Hout wat helemaal onder water staat rot niet zo snel, het is juist vaak de overgang van water - lucht waar de problemen ontstaan. Zie maar eens bij alle scheepswrakken die gelicht worden....onder water redelijk stabiel en boven water (indien niet geconserveerd) binnen maanden hevig weg gerot. Je zal eerst de boel goed moeten laten drogen voordat je er überhaupt iets mee kan. Wat voor een soort hout is het eigenlijk? Watervast verlijmd multiplex of massief hout? Dit kan nogal verschil uitmaken voor de kansen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Bilge 06 jan 2008 11:16 #25123

ER zijn diverse mogelijkheden.

Gezien de plek in de boot zal er gebruik zijn gemaakt van een hardhout al dan niet van tropische afkomst.
Goed drogen is de eerste stap natuurlijk. Verkijk je hier overigens niet op; dit kan wel eens een jaar duren voor het hout voldoende droog is, in de bilge is er weinig natuurlijke ventilatie dus het vocht zal maar langzaam verdwijnen.
Daarna zijn er diverse mogelijkheden en afhankelijk van wat je wilt. Je kunt de planken conserveren met epoxy (injecteer) en afwerken met blanke epoxy. Daarna eventueel schilderen.
Een normaal verfsysteem voldoet ook goed hoor. Het staat en valt met controle en onderhoud.
Je zou zelfs kunnen overwegen om het te impregneren (insmeren) met een hardhoutolie of lijnolie.
Goedkoop, gemakkelijk bij te werken en waterafstotend.
Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.103 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl