Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Gebroken spant bij Draak repareren? hulp - ervaring

Gebroken spant bij Draak repareren? hulp - ervaring 04 mrt 2008 08:32 #28572

 • NED130
 • NED130's Profielfoto
Allen,

Ik heb een gebroken spant bij mijn draak. Nu wil ik deze repareren, maar niet de romp aanraken of beschadigen. De boot is verder verstevigd en zit geheel in de epoxy (binnen en buiten), dus de kracht hoeft niet compleet gedragen te worden.

De opties die ik zijn of een stuk hout er tegenaan lijmen (zusteren?) met Epoxy of met epoxy het gat dichtmaken.

Wie kan me hiermee helpen en/of heeft er ervaring mee?

groet,
Jeroen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gebroken spant bij Draak repareren? hulp - ervaring 04 mrt 2008 09:42 #28580

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9731
Hoe zit het spant er in? Is deze vastgeklonken of gelijmd? Uiteindelijk is het het mooist als je het spant geheel vervangt en niet zustert. Je kan dan ook overwegen om dan een spant in te lamineren ipv een heel nieuw spant in een keer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gebroken spant bij Draak repareren? hulp - ervaring 04 mrt 2008 10:25 #28581

 • NED130
 • NED130's Profielfoto
Het spant is geklonken met koperen pennen en alle kieren zijn met epoxy (WEST system) gevuld. Aangezien de buitenkant ook in de epoxy zit en is geverfd wil ik nog niet het gehele spant vervangen en met de koperen pennen gaan rommelen.

Wat bedoel je precies met lamineren? Is dat het spant verstevigen met epoxy ter hoogte van de breuk?

Jeroen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Gebroken spant bij Draak repareren? hulp - ervaring 04 mrt 2008 11:51 #28586

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9731
Je zou kunnen proberen van binnenuit het spant lost te maken bijvoorbeeld door een draadzaag tussen de romp en het spant te halen. Je kan dan een nieuw spant inlijmen. Met lamineren bedoel ik dat je dunne houtstroken neemt waarmee je het spant gaat opbouwen. Door een voor een dunne stroken te plakken kan je eenvoudig de rompvorm volgen en sluit het mooi aan. Je kan dan het spant net zo dik maken zoals jezelf wilt. Dit is het alternatief van het ineens op maat maken van een passend spant. Voordeel van lamineren is dar je eenvoudig kan lijmen en een sterke verbinding kan maken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Spant 13 mrt 2008 22:24 #29267

Beste Jeroen,

even een paar stappen terug als je wilt. De boot is in epoxy gezet, maar was dit voor of nadat de spant gebroken is en zo ja, wat heeft de spant dan gebroken? Vervorming van de boot of gewoon een rotte spant die stuk is gegaan?

Een volledig nieuwe spant van hardhout is het mooiste maar afhankelijk van het feit of je een goede mal kunt maken om een spant weer kunt uitzakgen. Ook afhankelijk van het feit of de oude spant gezaagd of gebogen is. Een gebogen ingestoomde spant is sterker dan een gezaagde spant omdat het gebogen hout de oorspronkelijke nerfrichting volgt en niet door de nerf heenloopt zoals bij een gezaagde spant.

Een uit delen (3-5 mm) opgebouwde spant kan ook maar ik weet niet of dit mogelijk is binnen een overnaadse draak omdat je met de verspringing van de huidplanken zit.

Een DRAAK is een klassieker en heeft m.i. een klassieke reparatie nodig en niet een moderne oplossing. Ik ben niet tegen een gebruik van moderne materialen als epoxy etc als lijmmiddel maar het oog wil ook wat. Een snoek met xenonverlichting lijkt ook op str.nt dus een goede afweging van de zichtlijnen en reparatiemogelijkheden lijkt me toch wel op zijn plek.

Ik zou een goede mal proberen te maken en deze overzetten op het oorspronkelijk gebruikte materiaal en de oude spant verwijderen op de manier van Eric, met een goede draadzaag. Daarna nieuwe spant inplakken met epoxy en verdikte epoxy voor de naadjes en gaatjes.

Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.105 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl