Ik persoonlijk ben een fan van Padoek.
Knaloranje als je het zaagt maar oxideert langzaam naar donkerrood, ook onder de lak of olie. Overigens een mooie rechte nerf en gemakkelijk te verwerken, schuren, zagen en buigen.
Probleem met alle tropische hardhoutsoorten, welke je ook kiest is dat er bijna altijd een rechtstreekse kap heeft plaatsgevonden zonder herplant en gebruigemaakt van plaatselijke bevolking welke met een paar roepies, bath, escudo's of wat het plaatselijke betalingsmiddel dan ook is. Verder moet je ook niet denken aan de energiekosten van het transport vanuit Zuid-Amerika, het verre Oosten en anderen.
Er is op zich niets mis met essen (o.a. schepstelen, sterk en flexibel), beuken (gestoomd voor keukenwerkbladen), populier (klompen), kastanje, eiken, lariks, kastanje of andere houtsoorten welke geconditioneerd gekapt en verwerkt worden. Vraag is waar je voorkeur naar uitgaat.
Gemak en onderhoudsarm (b.v teak) of milieubewust maar iets meer moeite om mooi en geconserveerd te houden.
Hier in Groningen zit een houthandel die veel inlandse houtsoorten kan leveren met voldoende milieugarantie, ik ben er van overtuigd dat er meer in Nederland zijn, het is maar net wat je er zelf van wilt maken.
Succes, Hedzer