Zelf het eigen schip vind ik een wat te modern boek voor het beschreven project, maar is wel handig voor dingen als intimmering denk ik zo. Even een paar tips:
Het op het droge zetten kan wel kwaad ivm uitdroging hoewel dat minder erg is met teak oid en als je het geheel restaureerd kan het denk ik wel uit.
Dan de supertip: ga naar de Bultjer werft in Ditzum, ostfriesland. Daar zie je het echte werk van het onderhouden en restaureren van karveelboten in actie bij een meer dan 100 jaar oud familiebedrijf. Als ze tijd hebben, dan zijn ze altijd bereid om vragen te beantwoorden en je kan er ook benodigdheden zoals breeuw-werk kopen, en ze leggen je ook uit hoe je een goed setje breeuw ijzers maakt (of verkopen het aan je als je echt heel lief kijkt). Die dingen zijn nl niet te koop, moet je zelf maken. Het is misschien een hele reis, maar is aan het begin van zo'n project 100 procent de moeite waard, zeker als je het traditioneel wilt doen.
Dan literatuur. Ik ben niet thuis dus de lijst wordt niet compleet, maar dit is een aanrader:
www.amazon.de/Bootsbau-Praktis...ords=Boot+-+Bootsbau
Een reprint van een begin 20e eeuws boek, erg goed. Dan is er nog een Nederlandse over de bouw van houten schepen, 19e eeuws, maar ik ben de titel even kwijt. Die heb ik thuis in kopie dus ik zoek het later wel op. Verder heeft de bib van het scheepvaartmuseum in Amsterdam een goede collectie over dit onderwerp met ook de boeken die ik hier noem. Toegang is gratis, er is een kopieermachine en de bibliothecarissen zijn erg behulpzaam.
En als laaste kun je ook gewoon vragen hier posten, er zit wel wat kennis. Heb je foto's? Hoe dik, breed en lang zijn de huidgangen? Hoe verspringen de stuiken? Hoe is de staat van de spanten en hoe dik zijn deze/hoe veel ruimte zit ertussen? Zijn de gangen genageld of geklonken, met brons of staal? Dat zijn de belangrijste vragen voor het restaureren van zo'n romp.
Grt Tom.
PS: bij het SVM kun je ook de oude jaargangen van wooden boat doorzoeken, ook extreem handig. Het is een Amerikaans tijdschrift maar wel het toonaangevende blad in de traditionele houten bootsbouw.
pps: het restaureren van kleine houten boten leeft veel meer in GB, dus Britse boeken zijn ook een aanrader.