Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 31 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: houtlijm of epoxy

houtlijm of epoxy 30 mrt 2005 07:29 #5336

In menig onderwerp komt het ter sprake Houtlijm of Epoxy.

Er zijn vooral veel voorstanders van epoxy omdat dit niet werkt in de zon etc.

Nu heb ik ook verhalen gehoord dat epoxy eventueel kan scheuren door het werken van het hout, epoxy is zo hard dat het niet meegeeft en houtlijm daarintegen wel.

Ik was eigenlijk van plan te lijmen met houtlijm bison D4 (t schot bij t raam), de lijm heb ik al. Is dit nou wel verstandig of niet?
Groeten,
Julius
W570, Spaekhugger, Jeanneau Selection
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtlijm of epoxy 30 mrt 2005 07:51 #5338

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Als lijm is epoxy ongeevenaard. Hout breekt naast de verlijming en goed pas maken van lijmvlakken is niet nodig en het hardt prima uit zonder druk op de lijmvlakken. Het enige is dat epoxy niet goed tegen zonlicht kan maar dat is bij verlijming geen punt, alleen bij epoxy als lak. En je moet het niet gebruiken onder de 15 graden en met veel vocht in de lucht en het is erg ongezond spul als je het op je huid krijgt, dus je moet erg schoon werken.
D4 lijm is prima te gebruiken maar vereist wel een zeer goede passing van de lijmvlakken en moet onder druk uitharden. Vooral bij spleetvorming tussen de lijmvlakkken neemt de sterkte dramatisch af. Verder geeft D4 lijm erg vieze vlekken in het hout als je de overtollige lijm niet direkt weghaalt met een natte lap.
Voor eenvoudige niet te zwaar belaste construkties kan je ook een expanderende PU-lijm overwegen die je ook sneldrogend kan krijgen. Eventuele spleten zitten dan toch vol lijm maar doen ook de sterkte geen goed.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtlijm of epoxy 30 mrt 2005 08:40 #5345

Het komt niet in de zon en er zullen misschien enkele kieren optreden die ik goed gevuld wil hebben.

met andere woorden kiezen voor epoxy dus
Groeten,
Julius
W570, Spaekhugger, Jeanneau Selection
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtlijm of epoxy 30 mrt 2005 19:50 #5357

Nog een merk epoxy waar ik bij zweer: West System. Wel wat duurder denk ik, maar ik heb er nog nooit een enkel probleem mee gehad. Deze voorkeur kan ook komen doordat ik het makkelijkst aan West kan komen hier... Groot voordeel vind ik in ieder geval de bijbehorende maatpompjes: ven elke component een volledige pomp, en voila: de juiste verhouding. Hard trouwens ook uit bij erg lage temperaturen.

Epoxy kan inderdaad allergische reacties op je huid veroorzaken, latex handschoenen (van de tandarts) is hier het toverwoord.

Pas op met het wegschuren van uitgeharde gemorste epoxy: vaak schuur je het hout er omheen wel weg en blijft de epoxy zitten...

succes,
Durk-Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.100 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl