Joop66 schreef :
Wat Anjo bedoelt, denk ik, is dat je tot onder de dampspanning van water vaccuum zuigt. Dat is bij 20C een rest druk van 20mbar.
Dat is een volstrekt theoretische mogelijkheid. Want zo lekdicht krijg je m niet ingepakt. En de krimpscheuren krijg je nog immer.
Loods, geen lekkerij meer, wachten.
Dat snap ik wel maar als je dat al bereikt is het enige wat er gebeurt dat de temperatuur van het materiaal daalt tot het bij die druk horende "kookpunt".
Alleen in het begin gebruik je de warmte die bij die afkoeling vrijkomt om ( een heel klein beetje) water te verdampen.
Daarna moet je toch weer warmte toevoeren om verder te verdampen.
Voorbeeldje:
Als je een fles met wat water erin tot bijna absoluut vacuüm zuigt ( of vanuit de ISS een pannetje water naar buiten zet
) zal niet alle water verdampen maar bevriest het na korte tijd.Daarna verdamt ( eigenlijk heet dat sublimeren net als het direct bevriezen van waterdamp) het water direct uit het ijs zonder dat er eerst vloeibaar water ontstaat.
Zoiets noemen ze ook wel vriesdrogen .
Ad