Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: plakkerig hout na verwijderen glasmat

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 10:48 #753046

  • foxman
  • foxman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 74
Van mirror oude polyesterlaag verwijderd. Bij de ene helft van de helft van de romp komt er mooi droog, lichtgekleurd multiplex onder vandaan. De andere helft blijft plakkerig, hett hout is donkerder van kleur. Met een krabber kan ik het eraf schrapen, maar het lijkt te zweten, na een poosje is het dan weer kleverig.
Ik wil er nu weefselmat met epoxy op aanbrengen, maar gaat dat goed hechten. Weet iemand welk verschijnel zich hier voordoet.
Dat polyester heeft er jaren op gezeten, het zat geplakt op het kale hout, boot is eind jaren 70 gebouwd.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 11:01 #753053

Ik kan twee oorzaken bedenken.
de eerste is dat polyester altijd kleverig uithard aan een oppervlak wat in contact is met (vochtige)lucht. En aangezien hout niet luchtdicht is en meestal ook vocht bevat zou dat een oorzaak kunnen zijn,
Proberen te reinigen met een goede ontvetter/oplosser bijv. www.polyservice.nl/M.P.reiniger--p-16328.html
Het lijkt erop dat er geen G4 ( soort eencomponent PU lak zoals polyestershoppen.nl/polyester/hechthars-g4-32.html of www.polyservice.nl/Hechthars-PS-100-p-16219.html) als primer gebruikt wat bij hout wel nodig is voor een goede hechting van polyesterhars op hout en ook het hout afsluit.
Dat zou ook verklaren dat je de polyesterlaag er zo makkelijk aftrekt.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 12:47 #753071

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6733
Neem eens een paar proefjes. Hoeven niet veel te kosten, voor je verder gaat. Teken met potlood een paar stukken van 15x15 cm af en bewerk die met aceton, thinner, benzine, verdunner voor DD-lak etc. Na het resultaat alles goed afkrabben. ik verwacht van de verdunner voor DDlak het beste resultaat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 12:55 #753072

  • BarendV
  • BarendV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 377
mogelijk niet goed uitgehard ivm te weinig verharder daarna is het opgesloten en blijft het nu dus plakkerig , met aceton verwijderen of wat verharder er op aanbrengen kijk wat er dan gebeurd, idd doen zoals boven omschreven met een vierkant stukje.

succes.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 13:39 #753079

BarendV schreef :
mogelijk niet goed uitgehard ivm te weinig verharder daarna is het opgesloten en blijft het nu dus plakkerig ,kje.

.

Het gaat om polyester. Die hard niet uit m.b.v. een harder die echt meereageert zoals bij epoxy maar m.b.v. een katalysator die ervoor zorgt dat het polyester gaat polymeriseren met de styreen maar waarbij de katalysator zelf niet echt meereageert.Daarnaast zit er in polyester ook nog een zogenaamde versneller, bij bootgebruik een kobaltverbinding , bij gebruik voor bijv. auto's een amineversneller waarbij dan ook een ander soort jakatalysator wordt gebruikt.
Meer of minder katalysator geeft alleen een snellere of langzamere uitharding . Zelfs zonder harder kan polyester m.b.v. verhoogde temperatuur alsnog tot polymeriseren oftewel uitharden worden gebracht.
Bij epoxy is dat laatste niet mogelijk als het niet uithard door een verkeerde mengverhouding omdat daar beide componenten precies in de juiste verhouding moeten zijn ( molaire verhouding 1:1) om volledig te polymeriseren.
De benaming harder en katalysator worden wel vaker door elkaar heen gebruikt maar functioneren totaal verschillend.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 14:29 #753083

  • BarendV
  • BarendV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 377
dat is mijn ervaring , maar je zal wel gelijk hebben.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 14:59 #753093

Nog even iets over dat plakkerig blijven.
Polyesterhars is na uitharden altijd plakkerig als het aan de open lucht uithard.Als je dat bijvoorbeeld niet wilt kun je het eventueel na aanbrengen afdekken met cellofaan of polytheen folie.
Overigens is dat ook de reden dat polyester altijd wordt afgewerkt met een topcoat die door toevoeging van paraffine niet plakekrig wordt omdat deparaffine aan het oppervlak op de uithardende polyester "drijft"en deze zo van de lucht afsluit.
Ook bij het maken van een boor in een mal wordt de gelcoat aan de buitenkant daarom niet plakkerig terwijl gelcoat bij bijv. reparaties wel plakkerig uithard en daarom het beste afgedekt kan worden.
Overigens kun je het plakkerig worden een beetje tegengaan door meer katalysator te gebruiken alleen is daardoor ook de gebruikstijd ( geltijd) erg kort. Door die korte uithardtijd heeft de polyesterhars zo minder kans om met de lucht te reageren.
Ook direct na aanbrengen verwarmen kan helpen.
Vandaar dan ook dat bij gebruik van weinig MEK katalysator door de veel langere reactietijd het polyester langer tijd heeft met de lucht te reageren en daarom plakkeriger wordt.
Ad
Laatst bewerkt: 18 juli 2016 15:01 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 18:18 #753137

  • foxman
  • foxman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 74
Bijzonder leerzaam weer!
Ik heb er vanmiddag met st Marcs -ontvetter- aan gepoetst. Dat leek wel tot droger hout te leiden. Ik heb een behoorlijke overgevoeligheid voor oplosmiddelen, dus voordat ik met aceton en thinner aan de slag ga; moet alles eraf, of hecht epoxy ook aan hout waar deze restanten nog in zitten?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 18 juli 2016 18:51 #753142

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6733
Als je gevoelig bent voor oplosmiddelen, koop dan in ieder geval een paar chemicaliën bestendige handschoenen (Toolstation.nl) en werk in de open lucht. Of epoxy hecht en uithardt op de schoongemaakte vlakken zou ik uitproberen op een klein stuk van 50x50 cm. let op de juiste mengverhouding hars/harder en gebruik weggooikwasten en de handschoenen. De epoxy is in een dag hard en bij deze temp wel sneller. Als de epoxy niet hard wordt: afkrabben en met een ander middel de plakkende laag verwijderen. Ik gebruik altijd scherp geslepen verfkrabbers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 19 juli 2016 07:14 #753226

Beetje raar trouwens dat je zo bang bent voor oplosmiddelen maar wel met epoxy aan de slag gaat.
Als je ergens bij moet oppassen is het bij werken met epoxy want voor je het weet loop je een heel vervelende allergie op.(www.google.nl/search?q=epoxy+a...AcAKHbl0CboQ_AUIBigB :ohmy: :evil: )
Voor al dat soort middeltjes geldt: de juiste handschoenen ( bijv. latex zijn ongeschikt voor de meeste oplosmiddelen en epoxy) beschermende kleding en bij binnenwerk adembescherming.

Trouwens , st.Marcs ontvetter is ook echt geen lekker spul hoor.(www.pontmeyer.nl/files/100174%...INIGER%201250-VR.pdf ) Grappig wel trouwens wat daarin staat; eerst niet gevaarlijk en vervolgens dat contact met huid en ogen vermeden moet worden en nog meer risico's.
Geldt trouwens voor alle schoonmaakmiddelen.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 19 juli 2016 10:13 #753303

Yellow Boat schreef :
Beetje raar trouwens dat je zo bang bent voor oplosmiddelen maar wel met epoxy aan de slag gaat.

Ad

Dit slaat ergens helemaal nergens op Ad. :woohoo:

Epoxy is potentieel gevaarlijk om er een allergie voor op te lopen. Dat wil niet zeggen dat als je allergisch bent voor andere zaken je niet met epoxy aan de slag moet gaan. Met de juiste beschermende maatregelen hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Ook niet als je extreem allergisch bent voor andere zaken. Ik spreek uit eigen ervaring helaas. Maar gelukkig heb ik van epoxy geen enkele last (afkloppen) waarschijnlijk vooral omdat er geen oplosmiddelen inzitten (maar dat is slechts mijn vermoeden)
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

plakkerig hout na verwijderen glasmat 19 juli 2016 10:21 #753306

  • foxman
  • foxman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 74
Ik ben niet zozeer bang voor allergieën, maar van oplosmiddelen heb ik heel erg veel last, in keel, ademhaling. Na bezoek van die googlepicsearch-link word ik natuurlijk wel een beetje bang, maar ik verbeeld me dat het dragen van goede handschoenen voldoende bescherming biedt.
Ben in het algemeen dus heel blij met dampvrije tweecomponenten kunststoffen. Maar als ingedikte appelstroop ook voldoet om m'n bootje te verstevigen hou ik me aanbevolen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.281 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl