Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za aug 31 @12:00AM
ZF Zomermeeting Zuid 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: versteveging aan dek onderdeks aanbrengen.

versteveging aan dek onderdeks aanbrengen. 24 mei 2005 19:39 #5761

Pim, ik zou GEEN hechtmiddel gebruiken voor de epoxy lijm 700 van Polyservice! Zorg dat de epoxy de kans krijgt voldoende diep in het hout van beide lijmvlakken te trekken, als er een laagje tussen zit belemmert dat alleen de penetratie van de epoxy. Zorg er dan wel voor dat het stuk plafond waartegen je lijmt vrij is van verf zodat de epoxy erin kan trekken.

Overigens dringt de epoxy niet verder dan de eerste fineerlaag in het hechthout, de lijmlaag tussen de fineerlagen zijn 'gasdicht' zo beweert Bruynzeel, daar gaat de epoxy niet doorheen. In jouw geval zou ik onderdeks een stempel aanbrengen en zo de plaat onder tegen het plafond drukken, gebruik een afgewerkt massief plaatje mahonie, dat levert een mooier resultaat op dan multiplex. Houd tussen de stempel en de plaat een stuk plastic, anders zit het eraan vast.

Succes,

Marcel
Kwarttonner "Tristan"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: versteveging aan dek onderdeks aanbrengen. 26 mei 2005 07:46 #5782

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
hechtmiddel ofwel impregneerhars is een dunne epoxy die diep in het hout dringt. Door de impregneer aan te brengen en vervolgens direct te lijmen met met 700 vormt de lijm en de impregneer 1 geheel. Laat je de impregneer eerst harden dan moet je eerst weer schuren om een goede hechting te krijgen. De basis van alle epoxyproducten is gelijk: impregneer is zonder toevoeging en de 500 heeft iets dikmaker erin en de 600 weer meer en de 700 is 600 met katoenvezels. Als je met 700 kopse houtverbindingen gaat maken loop je het gevaar dat je epoxy uit de katoenvezels wordt getrokken in het hout en dat je onvoldoende epoxy over houdt op je feitelijke lijmverbinding. Maar als je een mooie lijmverbinding wilt maken tussen 2 vlakke platen hechthout dan is 600 weer het aangewezen product. Laminneren van glasmatten doe je met 500 of een combinatie van 500 en 600 zodat je matten goed verzadigen zonder dat de epoxy er tussen uit loopt.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: versteveging aan dek onderdeks aanbrengen. 26 mei 2005 22:02 #5786

Het word mij nu duidelijk dat er over een diversiteit aan producten word gesproken. Het is en blijft epoxy maar de verschillende nummers geven de vulling en toepassing aan. Ik maak mijn epoxy zelf aan vanaf de twee componenten, hars en harder (1 op 2 gewicht). Naar behoeven voeg ik vuller toe die ik los in busjes aanschaf. Katoen, houtschuursel of microballoons om de epoxy te verdikken naar lijmverbinding of plamuurvulsel om te plamuren. Zo heb je aan 1 epoxy met een aantal busjes vullers diverse mogelijkheden. Als ik een lijmverbinding maak dan smeer ik de te verbinden delen eerst in met klare epoxy om de afzonderlijke delen te verzadigen. Daarna een epoxy met lijmvuller erop en persen maar.
Met hechthout of andere plaatjes schroef ik gewoon door en door met een steunplaat boven en onder (wel plastic ertussen). De schroefgaatjes vul ik daarna weer met epoxy. Zo weet je zeker dat je maximale druk hebt en geeft een goede lijmverbinding. De epoxy vult de holtes goed op zodat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele gaatjes of luchtbellen. Wel goed kijken of de epoxy er op alle punten goed uitgeperst word.
Direct na het lijmen de uitgeperste epoxy opruimen. Als de verbinding nog plakkerig is kun je direct plamuren, je hoeft niet te schuren. Na 24 uur wel schuren. Bij verbindingen onder spanning de schroeven minimaal een week laten zitten, daarna kun je ze gewoon weer weghalen; de verbinding is sterker dan het hout.
Eventuele geknoeide epoxy weghalen met een krabber en een verffohn.
Succes,

Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.100 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl