Saeftinghe schreef :
Berghout, wat is anders aan gekookte of rauwe lijnolie als gebruiks doel?
Eenvoudig gezegd: rauwe lijnolie is gewoon plantaardige olie (uit lijnzaad geperst), net zoals sla-olie en olijfolie. Ruikt lekker, smaakt niet eens zo gek, en verdringt water maar hardt niet uit. In geval van nood kun je erin frituren maar het is dan wel wennen aan de smaak zâ'k maar zeggen.
Gekookte lijnolie zal wel (langzaam) uitharden/oxideren.
Echte lijnolieverf wordt gemaakt van (inderdaad!) lijnolie en pigmenten en/of vulmiddel. Een heel klein beetje siccatief erbij zorgt voor een minder langzame droging.
Gekookte lijnolie met krijt vermengd noemen we stopverf, dat is dus eigenlijk extra dikke ouderwetse verf.
Als ik een mooie dikke massieve lariks mast maak, sop ik die graag in met gekookte lijnolie. Na een week ofzo, als de ergste "kleef" er af is, ga ik verder met een mengsel van lijnolie en hardhoutolie van Epifanes, om te eindigen met een aantal lagen pure HH-olie.
Op deze manier is de buitenste laag van het hout lekker vet en dus waterafstotend, maar wel ademend. Als het oppervlak dan beschadigd raakt zal het hout niet inwateren.
Groet!
Wim.