koko schreef :
Berghout-2 schreef :
MartinV schreef :
Even dubbelchecken: olie kan dus ook voor mahonie?
Olie kan voor ELKE houtsoort.
Groet,
Wim.
Olie voor hout komt in soorten en types als ik me niet vergis. Berghout, weet jij daar meer over?
Verder een waarschuwing: de doeken waar je de olie mee aanbrengt zijn daarna potentieel brandgevaarlijk. Ze gaan broeien en kunnen zelfs ontbranden wanneer je ze de vuilnisbak propt. Ik weet van twee mensen die dat overkwam. Dus; niet in de vuilnisbak, maar uitgevouwen laten drogen. Dan kan de broei geen warmte ontwikkelen.
Goed dat je daar nogmaals voor waarschuwt, Koko. Spontane zelfontbranding van vette doeken is inderdaad erg gevaarlijk. Beroepsschepen zijn verplicht om een afsluitbare metalen houder aan boord te hebben, om de vette lappen in te bewaren.
Er zijn heel veel soorten olie, mineraal en plantaardig. De benamingen zijn verwarrend: ze geven de herkomst aan (bijv. olijfolie, lijnolie, visolie) of juist het doel (bijv. teakolie, vloerolie enz), of weer een bewerkte (hardhoutolie, benarolie enz).
Ik hou van simpel (want dat ben ik zelf ook).
En simpel gezegd: waar olie zit, is geen water. En waar geen water is, is geen rot. Dâ's alles.
Geeft niet wat voor olie.
Dus als je hout lekker in de olie drenkt, dan is het supergoed beschermd tegen rot.
Er zijn wel beperkende factoren: pure olie beschermt nauwelijks tegen UV-straling; een doorgestookte lak-achtige olie met toegevoegde UV-remmer (zoals Hardhoutolie van Epifanes) helpt dan wel. Verder zal pure olie langzaam oxideren en afgebroken worden. Geölied hout (en staal!) moet dus regelmatig weer even moeten worden bijgesopt.
Ik heb lang een zeetjalk gehad, en lange gesprekken gehouden met een voormalige knecht die ver voor de oorlog daarop zeilde, altijd op zout water in de schelpenvaart. Hij vertelde dat ze om de twee weken het hele schip van binnen en van buiten inwreven met een ouwe sok met lijnolie, zowel het staal als het hout, en ook alle staaldraden. De lijnolie mocht niet de presenningen van de luiken raken, anders zouden die op den duur te hard worden.
Als je olie op hout smeert vormt dat eigenlijk een bescherming van binnenuit, in tegenstelling tot lak en epoxy. Dat betekent dus ook dat het helemaaal niet erg is als geölied hout beschadigd raakt, want vet hout kan niet inwateren. En het kan niet afbladderen. Ideaal voor schuurlijsten.
Wat voor soort olie moet je nemen? Doe daar niet moeilijk over. Bijna alles kan: motorolie, lijn-, olijf-, sla-, arachide-, pinda-, druivenpitolie enz enz enz. Assut maar vet is. Aan sommige geprepareerde (en meestal te dure) oliën is kleurstof toegevoegd; dan heeft het meestal een doelnaam zoals vloerolie, tuinmeubelolie, teakolie.
Je kunt ook combineren, bijvoorbeeld Hardhoutolie met een scheut gekookte lijnolie.
Of kant-en-klaar: Owatrol D1-D2: eerst het hout verzadigen met veel dunne D1 olie, en dan een afdekkertje met de doorgekookte D2.
Ik besef terdege dat het conserveren met olie op jachten gevoelig ligt. Je maakt natuurlijk meer de blits met een superhoogglans gelakt of geplastificeerd stukkie teak dan met een wat doffer en vetter stukje hout. Maar ja, alles is een keuze.
Groet!
Wim.