Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: houtrot onder teakdek

houtrot onder teakdek 16 feb 2006 20:01 #7308

  • meyerink
  • meyerink's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 101
Beste Pelle,

Dat is niet zo best. Ik heb precies hetzelfde euvel ontdekt bij mijn schip. Ook hier gaat het om een niet goed aangebracht teakdek van 3 mm, er kwamen de laatste 3 jaar diverse latten langs de kitnaad los en had ik het idee dat het niet meer waterdicht was. Bij mij zat er niets anders op dan het hele teakdek te verwijderen inclusief luikhoofd, voetlijsten en berghout (middels electrische schaaf, handschaaf, beitels en bandschuurder). Ook ik was niet zo blij met wat er onder uit kwam. Onder het teakdek kwam een blank, niet voorbehandeld dek onderuit. Uit de watersporen bleek eigenlijk het gehele teakdek gelekt te hebben, wat met name langs de buitenranden diverse plaatsen opleverde waarin het onderdek rot was. Verder was het berghout (stootlijst) op diverse plaatsen los van de boot wat ook inwatering van het onderdek verder had bevorderd. Dat betekent enkel plaatsen het dek uitfreezen, en nieuwe stukjes in lijmen (is niet erg, wel veel werk). Dan ga ik het gehel dek voorbehande;len met epoxy (eerst impregneer, dan een laagje epoxy met eventueel een glasmatje). Daarna weer een nieuw dek erop, en ik weet nog niet of ik het ivm de tijd laat leggen door de werf of het zelf ga doen. Als ik jullie was zou ik zeker kijken of bij jullie boot alleen de plek zoals je beschrijft slecht is, of dat het probleem mogelijk groter is. Let goed op of het berghout nog goed aansluit en geen open naad heeft. Vaak is dat al een teken dat het hout eronder slecht is. Ligt de boor al enige tijd in een hal? probeer dan een s met een vochtmeting of er nog een hoog watergehalte in het hout zit, vaak al een teken dat het hout eronder verzadigd is. de zogenaamde klop of tik test vind ik niet "kloppen" omdat bij mij het gehele dek goed aanhoorde terwijl ik erop tikte, en er nu toch grote probleem plekken onderit komen. Mocht je het dit jaar nog niet willen aanpakken, repareer het dan eventueel provisorisch en lokaal en pak het dan rigoreus aan in het volgende winter seizoen.
Succes,
Jules
Paperclip
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtrot onder teakdek 16 feb 2006 20:10 #7309

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Beste Pelle,

Ik heb ook mijn hele dek "ontteakt". Dat was echt een grote klus en 1 keer nooit meer.

Naar mijn mening is het belangrijk in ieder geval al het aangetaste hout te verwijderen als je een reparatie uitvoert.

Je kunt heel nauwkeurig en relatief snel een stukje in je dek zetten door gebruik te maken van een bovenfrees met een volg-ring en een malletje.

Is de plek door en door of niet ?

Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtrot onder teakdek 17 feb 2006 07:02 #7312

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Helemaal mee eens.

Als ik mijn boot ooit verkoop zet ik er als aantrekkelijk punt bij dat de boot GEEN teakdek heeft.

Nee, serieus ik zou ook de aanzienlijke som geld die het kost op een andere manier besteden aan je schip.

Groeten,

Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtrot onder teakdek 17 feb 2006 07:39 #7313

Beste teak-dekkers,

Ook onze kwarttonner heeft een teakdek, en dat ligt er nu vanaf haar bouwjaar op: dit jaat wordt ze 30(!). En nog steeds zonder houtrot. Op het meest gevolige punt, bij ons ook stuurboord voor de kajuit naast het vluchtluik heb ik namelijk een paar latjes weggehaald omdat ik afgelopen seizoen merkte dat er water in de naden trok. Verder natuurlijk niet het hele dek verwijderd, dus inderdaad zie je de rest van je onderliggende dek niet, maar als het meest slechte stukje geen rot laat zien, dan geloof ik de rest ook wel.
Wel deze winter de kitnaden vervangen en vorig seizoen de er uitgelopen proppen vervangen. Na 30 jaar is het dek natuurlijk niet meer geweldig, met name omdat het toch aanzienlijk dunner wordt.

Ik denk dan ook dat een teakdek niet per definitie problemen geeft, zolang je de naden en evt proppen maar goed in de gaten blijft houden. En uiteraard niet schoonmaken met harde borstels!

Maar: Ook ik zou er niet weer een nieuw teak dek opleggen. Mij te duur en te zwaar.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtrot onder teakdek 21 feb 2006 20:01 #7347

  • meyerink
  • meyerink's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 101
Ha Steef en Duncan,

Misschien hebben jullie ook wel gelijk, teak is duur, je weet niet wat eronder ligt en gebeurd (zou dat niet mee vallen als je het onderdek goed in de epoxy voorbehandeld, eventueel met een matje?), en teak is natuurlijk zwaarder (al moeten we dat niet overdrijven, zeker niet omdat de meeste boten zeker niet voor de wedstrijd gebruikt worden, en veelal gezinsboten zijn veelal al extra zwaar door koelboxen, kachels, extra waterzakken etc.) Aan de andere kant, ik weet anders misschien ook niet goed wat je als alternatieve oplossing kunt bedenken. Ik zie wel eens schepen met een daarop gelijmd antislip-matje, maar vind dat toch ook niet echt mooi. Schilderen kan, maar antislip verf er goed opbrengen (metname gelijkmatigheid) is bijzonder moeilijk wil het er goed strak uitzien. Verder hou je dan zeker weer meer periodiek onderhoud (is toch ook niet gratis). Kan een teakdek indien goed gelegd niet waterdicht zijn? Ik ging erbij mij vanuit dat het bij mijn schip niet goed genoeg gelegd was op een onvoorbehandeld dek. Worden de problemen met een teakdek op een waarschip mogelijk veroorzaakt vanwege tordering in het schip onder zeil? zo ja, zou dan juist een glasmatje niet meer stijfheid in je schip brengen, en zodoende vele problemen voorkomen?

mvgr,
Jules
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtrot onder teakdek 21 feb 2006 22:21 #7350

  • Duncan
  • Duncan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 569
Beste Jules.

Je moet ook eens kijken op het WoodenBoat forum. Daar is het leggen van teak over multiplex een veel besproken onderwerp.

Een van de argumenten van de tegenstanders is ook dat het onnatuurlijk is om op een klein schip een teak dek te leggen. Zo'n teak dek op een multiplex ondergrond moet immers een 'echt' (door en door) teak dek imiteren, terwijl op kleine schepen traditioneel een dek wordt overtrokken met doek om te zorgen dat de dunne dekdelen toch een waterdichte constructie opleveren. Alleen op grotere schepen komen 'echte' teak dekken voor, en dus zouden ook alleen op grotere schepen imitatie teak dekken passen.

Ik denk zelf dat het (met name laten) leggen van een nieuw teak op een 725 of 730 niet echt economisch verantwoord is.

Waarom denk je dat antislip verf aanbrengen zo moeilijk is? Het is in die zin juist makkelijker dat je kleine "panelen" schildert met antislip op je geschilderde dek. Een klein paneel foutloos schilderen is veel makkelijker dan een heel dek zonder een enkele heilige dag.

Duncan

Waarschip 725 \"Violetteje\"

Een gek kan meer vragen dan.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtrot onder teakdek 22 feb 2006 19:24 #7360

  • meyerink
  • meyerink's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 101
Mee eens, een teakdek vervangen is inderdaad veel werk, dat ondervind ik nu. Mijn schip is net 10 jaar, en nu al inwatering op vele plaatsen, die ik nu kan uitzagen en vervangen (afschuinen minimaal 1:5 tot 1:10: op de werf houden ze 1:10 aan). Het onderdek bleek ook niet voorbehandeld. Steef en Duncan hebben gelijk dat je niet ziet wat er gebeurd. Ik wist dat de latten los gingen, maar aan de droogtijd na een regenbui kon je niet zien dat het hout eronder op vele plaatsen gewoon doordrongen was dus ik nam aan dat ik nog op tijd was met het onderhoud, niet dus! Ik had niet echt het idee dat de latten (3mm) zelf van binnen ook nat waren. Mijn overweging van een nieuw teakdek zijn dat ik het mooi vind, een prima antislip geeft, ook wanneer continue water overkomt, en dat het zeker tegen een stootje kan (schoenen van de dochters inclusief kleine steentjes in de zooltjes), vallende lierhendels etc. bijkomend nadeel zeker is dat het gewoon erg duur is. Maar met een goede epoxyvoorbehandeling onder het dek, mag je er toch van uit gaan dat indien er lekkage in het teak zit, dit niet verder meer komt en het dek eronder dan toch niet aantast. Het onderwaterschip is toch immers ook prima beschermt door epoxy-ondergronden ook al is de anti-foaling zelf zeker niet waterdicht?

Jules
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtrot onder teakdek 23 feb 2006 20:25 #7366

  • meyerink
  • meyerink's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 101
Beste Steef,

Hartelijk dank voor jouw antwoord. Ik heb altijd met veel plezier jouw vele bedenkingen, oplossingen en suggesties op veler vlak zeer gewaardeerd. Ieder mag gewoon zijn of haar mening hebben, en het helpt mogelijk ook andere mensen in het nemen van hun beslissingen qua onder-hou(t)(d) (vind ik altijd een leuk woordgrapje tussen waarschippers). Je hebt me zeker ook nu weer aan het denken gezet, vandaar mijn beslissing om een glasmatje/epoxy onderlaag aan te brengen onder het teak. Je hebt gelijk dat het altijd stuk kan, maar dat geld ook voor het onderwaterschip bij kleine aanrakingen met boeien, steigers, etc terwijl je het mogelijk ook niet ziet onder de antifoaling laag.

Met vriendelijke groet,
Jules
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: houtrot onder teakdek 09 mrt 2008 17:58 #28971

  • heesterman
  • heesterman's Profielfoto
En dus iedereen aan het kurk! Nou ja, ik in ieder geval wel.

Maar goed, als ik er even op theoretiseer dan zijn de problemen op een paar punten terug te voeren:

Ondergrond niet goed prepareren
Naden niet goed kitten
beslag slecht monteren

Het beslag op mijn stringer zat vreselijk goed vast. Alles in de sika. Normaal heb ik daar de schurft aan maar het heeft wel 19 jaar de gaten dicht gehouden. En koste het 2 uur om alleen de schootrails lost te halen.

Goed kitten is: Tape op de bodem van de naad! Door de kit niet aan de bodem van de naad te laten hechten kan die beter mee geven bij beweging en slijt minder snel.

Goed monteren is: langs de rand van het onderdeel EN het schroefgat, zowel tussen dek en beslag als tussen schroefkop en beslag.

Oh ja, als je nu nog teak op je boot plakt dan heb je ook een kale plek op aarde op je boot geplakt, samen met wat geslagen monniken. Goed teak bestaat niet meer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.116 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl