Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Huiddoorvoer Etap

Huiddoorvoer Etap 09 dec 2009 12:30 #103376

Hallo!

Ik wil deze winter een nieuwe huiddoorvoer steken in mijn Etap 28. Nu schrik ik er een beetje van terug om dit te doen gezien de dubbelschaligheid van de Etap. Mijn angst is dat, mocht ik de doorvoer niet correct/waterdicht geplaatst hebben, er waterinfiltratie in de schuimconstructie tussen de buiten- en binnenschaal zou ontstaan, en dat wil ik vermijden, wat me ook begrijpelijk lijkt!

Mijn vraag: wie van jullie heeft deze klus al eens zelf gedaan en hoe pak ik dit het beste aan? De reden voor het plaatsen van de doorvoer is dat ik een nieuwe dieptemeter wil plaatsen.

Bedankt voor jullie hulp, Jeroen.
Mijn profielnaam dank ik aan m'n studententijd...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 09 dec 2009 12:39 #103379

  • TonDini
  • TonDini's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2499
Die diepte meter hoeft niet door je boot heen.
Wel de dubbele schaal aan de binnen kant een gat maken.
En dan gewoon met siliconenkit vast plakken.
Zorg dat er geen lucht meer tussen de gever en de bodem is
werkt 100% :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 09 dec 2009 19:31 #103468

OK, daar kan ik misschien al wel wat mee. Ik heb ook nog 1 huidoorvoer (door de vorige eigenaar reeds geinstalleerd) waarin ik de dieptemeter ook zou kunnen plaatsen. Echter, deze zit naast de kiel, en naar ik begrepen heb is dit niet de meest geschikte plaats daarvoor. In hoeverre krijg ik stoorsignalen door mocht ik de dieptemeter te dicht bij de kiel plaatsen, iemand een idee?
Mijn profielnaam dank ik aan m'n studententijd...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 09 dec 2009 20:11 #103479

  • Baines
  • Baines's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 4777
De kiel beinvloed het signaal niet in die mate dat je de diepte niet meer af kan lezen. Dit is bij mij althans het geval. het is gelukkig geen luchtvaartnauwkeurigheid zal ik maar zeggen. B)

Sterker nog: de gever zal bij een zeilboot in de praktijk altijd in de buurt van de kiel zoveel mogelijk op een horizontaal vlak gemonteerd worden zodat hij zijn energie recht naar beneden zendt en je zodoende de meeest accurate waarde afleest van de kolom water (ná de of-set correctie, natuurlijk) die zich onder je kiel bevindt.

Indien niet in de buurt van de kiel en dus niet recht naar beneden gemonteerd geeft de dieptemeter bij schuin gaan, de ene keer teveel en de andere keer te weinig aan..
Laatst bewerkt: 09 dec 2009 20:14 door Baines. Reden: schrijffout aangepast
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 09 dec 2009 20:16 #103481

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12220
martinbeens schrijft:
Indien niet in de buurt van de kiel en dus niet recht naar beneden gemonteerd geeft de dieptemeter bij schuin gaan, de ene keer teveel en de andere keer te weinig aan..

Onder helling zal hij over de ene boeg misschien wel de juiste waarde aangeven! Over de andere boeg en zonder helling geeft ie dan teveel aan.

Maar... kun je een dieptemeter eigenlijk ijken?
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 09 dec 2009 20:21 #103484

Hen3 schrijft:
...Maar... kun je een dieptemeter eigenlijk ijken?
Jazeker. Sommigen laten hem de diepte onder de kiel aangeven, zelf doe ik dat niet (kan ik het makkelijker vergelijken met de kaart).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 09 dec 2009 20:31 #103487

elk meetinstrument kan je eiken, de vraag is alleen wie dat doet en hoeveel geld je dat wil laten kosten...... dus is de vraag wil je zoveel geld uitgeven (alleen de voorrijkosten al om te laten ijken.... brrrr) om een afwijking van minder dan een halve meter te corrigeren? terwijl ongeveer 65
% (als 't niet meer is)van de Nederlandse waterbodem zachte grond is? hmmmm ikke niet ;-)
Zelfs op de binnenvaart heb ik er nog nooit van gehoord dat de dieptemeter geijkt werd...
Wat betreft storing.. mijn dieptemeter zit zelfs achter de kiel (briljante ingeving vorige eigenaar) en ik heb over het algemeen een redelijk accurate dieptemeting.dus plaatsing van een dieptemeter is denk ik minder relevant dan van bv een log, waarbij de kiel wél behoorlijk kan storen....
uiteraard het liefst de dieptemeter zo dicht mogelijk bij de punt van 't bootje, maar als 't niet kén zoals 't mot.... ;-)
zet het blauw van de lucht
tegen het blauw van de zee
veeg er het wit van een zeil in
en de wind steekt op

W. van Hussum
www.krektsailing.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 09 dec 2009 20:52 #103497

  • Hen3
  • Hen3's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • Berichten: 12220
Free Bird schrijft:
Sommigen laten hem de diepte onder de kiel aangeven

Dat is geen ijken, dat is een offset-waarde aangeven. Dus: de gemeten waarde verminderen met de kieldiepte. De meting zelf - de relatie tussen de gemeten echovertraging en de werkelijke diepte - blijft dan gelijk. Bij een schuin opgestelde sensor verandert deze relatie juist. Bij een gelijke waterdiepte is de echovertraging bij een schuin opgestelde groter. Dat kun je niet ondervangen door een offset in te geven, maar alleen door een soort vermenigvuldigingsfactor. Ik vraag me af of dat met een gewone dieptemeter mogelijk is.
Hendri (Team Zeilersforum.nl)
Jeanneau Sun Light 30 'Eau Revoir'.
Laatst bewerkt: 09 dec 2009 20:53 door Hen3.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 10 dec 2009 05:32 #103549

  • Albert 45
  • Albert 45's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 12593
Mijn dieptemeter heeft een digitaal venstertje én een wijzerplaat. De een geeft diepte onder de kiel en de ander de diepte vanaf het wateroppervlak. Dat is wat mij betreft een beetje overdreven maar het zat er al op toen we "Zeebeest" kochten.

De transducer van onze vorige boot stond onder de BB hondekooi.
Op dat plekje liep de kim al sterk gekromd omhoog maar dankzij een beste klodder siliconenkit stond de transducer keurig vertikaal. Het signaal moest daar door een behoorlijk dikke laag polyester maar dat gaf nooit problemen.
Laatst bewerkt: 10 dec 2009 05:48 door Albert 45.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 12 dec 2009 06:27 #103975

  • sailbleu
  • sailbleu's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 1119
Ten eerste kan je elke dieptemeter ijken, en dat is nog niet eens moeilijk ook.
Wie raytheon of raymarine instrumenten heeft kan die dingen instellen zoals men maar wil.

@ Hermafrodiet (toch even wennen aan die nick :-) ),

het maakt in weze niet uit of je een enkelwand of dubbelwand zeilboot hebt, het principe van een doorvoer is hetzelfde.
Maar ik begrijp jouw vrees natuurlijk.
Dat mag je evenwel niet weerhouden van een doorvoer te maken wanneer je met enkele dingen rekening houdt.

- maak het gat iets groter dan de bronzen buis van de dieptemeter.

- behandel de binnenzijde van het gat royaal met tec7 of sikaflex , maw probeer het volledig af te sluiten.Je kan het mooi aandrukken en afwerken met een plastiek buis van enkele milimeter dunner die je ingewreven hebt met zeep. Laat het drogen zodat je het niet wegschraapt wanneer je de transducer door het gat duwt.
Zorg er uiteraard voor dat de nog beschikbare binnendiameter nog groot genoeg is om de huiddoorvoer door te steken.

- Boor in de moer die de transducer aantrekt een schuin gaatje (enkele millimeter doormeter) vanaf de bovenrand (zichtbaar gedeelte van de moer) naar de rand van de schroefdraad (onderzijde van de moer).
Dat gaatje zal je een indicatie geven wanneer de doorvoer niet waterdicht is afgesloten van de romp, en zal meteen ook de druk wegnemen wanneer je een lekt krijgt.Het is beter dat het in de boot terechtkomt dan tussen de wand. In principe is dit gaatje nog niet eens nodig omdat de moer op de binnenromp de dingen niet hermetisch afsluit wegens niet gladde afwerking van de polyester. Maar dit gaatje geeft je enigzins een controlerende zekerheid. Vergeet niet dat de binnenmoer geen waterdicht-afsluitende functie heeft en dat het gaatje bijgevolg ook geen enkele impact heeft bij de waterdichtheid.

- kleef tape op de romp rondom de buitendiameter van de doorvoerkop , pap de ingang van het gat (let op alleen de ingang ! ) en de binnenzijde van de doorvoerkop (alleen de kop niet de schroefdraad) goed in met Tec7 of sikaflex en duw de de huiddoorvoer daar het gat. Laat de koprand enkele milimeter van de rand van het gat , als het goed is zal de Tec7/Sicaflex je al tegemoetkomen. Maak zeker dat die tussenruimte goed gevuld is met Tec7/Sicaflex. Draai de moer aan de binnenkant van de boot er op.Klusje voor 2 man nu , draai de moer verder aan tot je nog ongeveer een milimeter met Tec7/Sicaflex gevulde opening hebt tussen de romp en kop huiddoorvoer. Verwijder nu voorzichtig alle overtollige en uitgedrukte Tec7/Sicaflex (niet op de kop van de huiddoorvoer drukken.
Verwijder de tape.
Wacht een dag en schroef de moer verder wat aan tot je de tussen de kop en romp geperste Tec7/Sicaflex rond ziet uitpuilen.
Waterproof gegarandeerd.

Succes

Beste groeten
Laatst bewerkt: 12 dec 2009 06:37 door sailbleu.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 12 dec 2009 10:54 #103992

  • Tist
  • Tist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 594
Jeroen, Ben je wel zeker dat de romp van je Etap dubbelwandig is op de plaats waar je de huiddoorvoer wil maken. Het vlak in de omgeving van de kiel is waarschijnlijk enkelwandig. Als het zo is maakt dat de operatie dan minder complex natuurlijk. Bij de boten die ik ken staat de transducer van de dieptemeter altijd in de buurt van de kiel.
De doorvoeren verder weg van de kiel, die er door de werf zijn geplaatst (toilet b.v.), zijn m.i. dusdanig uitgevoerd (vorm van de mal) dat de binnen- en buitenschaal elkaar op die plaats raken. Er is dan waarschijnlijk weinig gevaar voor waterinfiltratie in de schuimconstructie. Wil je zekerheid, of is de situatie anders, dan is de methode van Sailbleu m.i. een mooie oplossing.

Toch een bemerking @ Sailbleu: Ik heb altijd gehoord dat Tec7 niet zoutwaterbestendig zou zijn. Ons werd een ander product aangeraden. Ik vind echter niet direct terug welk dat was. Ik tracht het op te zoeken.

Groetjes
Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 12 dec 2009 13:37 #104000

  • sailbleu
  • sailbleu's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker is geblokkeerd
  • Berichten: 1119
Hi Tist,

Ik laat het je weten want ik heb ook een extra transducer op die maniet geinstalleerd.
Hieronder de technische gegevens van de fabrikant.

Verspuitbaarheid 5 bar / 3 mm / 23°C 140 g/min
Huidvorming 23°C 50% R.V. 8 minuten
Kleefvrij 23°C 50% R.V. 25 minuten
Doorharding 23°C 50% R.V. 24u – 6 mm
48u – 7 mm
72u – 8 mm

E-Modulus 100% 172N/cm2 / 1,72Mpa
Volumekrimp na uitharding < 3 %
Hardheid – DIN 53505 60 Shore A
Treksterkte 265 N/cm2 / 2,65 Mpa
Scheursterkte – DIN 53507 140 N/cm2 / 1,40 Mpa
Thermische stabiliteit - 30°C tot + 95°C / Piek: 155°C max. 30 min.
Rek bij breuk – DIN 53504 > 350 %
Niet giftig

Chemische bestendigheid
goed: water, zeewater, alifatische oplosmiddelen,
oliën, vetten, verdunde organische zuren, logen.

matig: esters, ketonen, aromaten.
slecht: geconcentreerde zuren, gechloreerde
solventen, chloor van zwembaden

Houdbaarheid 12 maanden
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 26 dec 2009 22:29 #106429

  • Tist
  • Tist's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 594
Nog bedankt voor de info sailbleu. Het product dat wij gebruikten was van 3M. Verdere details heb ik niet meer.
Groet, Jan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Huiddoorvoer Etap 28 dec 2009 10:49 #106549

Ik heb een etap 22, de dieptemeter zit daar ongeveer een meter voor de kiel, onder het bed. De zender is inderdaad gewoon op het vlak geplakt, de huid is daar niet dubbel. Ik heb echter ook een huiddoorvoer van m'n wasbak naast de kiel zitten. Deze heb ik ook vervangen. De huid is daar dubbel, maar de binnen en buitenmal zitten daar volgens mij strak tegenelkaar verlijmd. En dus heb je gewoon een huid van ong 12 mm dik. Deze heb ik met de juiste kit en een rubberpakking vastgezet.

Succes ermee!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.168 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl