Ik heb materialen gebruikt van Duursma in Wolvega (
www.faduursma.nl).
Ik heb hun impregneerepoxy, lamineerepoxy, 160gr/m^2 keperweefsel verwerkt in mijn onderwaterschip Aerosil(Epoxy). Ik ben tevreden hoe strak het er uit komt te zien.
Dit weekeinde heb ik glas geplakt en gisteravond heb ik met iets ingedikte epoxy het onderwaterschip gecoat.
Belangrijk in mijn ervaring:
Gebruik goede ontluchtingsrollers,
Impregneer tot er geen hars meer wordt opgenomen. Dat spul is echt waterdun dus kijk uit met knoeien / druipen.
Gebruik niet te grote lappen glas, anders krijg je het er niet strak op.
Rol voor het aanbrengen van het glas een stuk romp in met epoxy. Hierdoor kun je het glasweefsel lekker op zijn plaats plakken. Wees niet te zuinig, dan glijdt het ook nog een beetje zodat je plooien e.d. er mooi uit kunt halen. Daarna goed verzadigen en aanrollen.
Als er na het drogen toch nog luchtbellen in zitten (heel goed te zien na een schuurpapiertje erover), deze uitsnijden en de holte opvullen met ingedikte epoxy.
Ik heb ca 1cm overlap aangehouden bij het leggen van het glas. Hier krijg je een verdikking (ook al door de uiteinden van de glasweefsel "draadjes". Deze heb ik met een schraapstaal
www.mercateo.com/mimegallery.j...SKU=53712010&image=0 afgestoken.
Mijn reden voor deze aanpak is dat die HB coating toch oplossmiddel bevat en hierdoor per definitie minder geschikt is. Ook heb ik van Herman en Susho hier op het forum veel gelezen. Waardevolle info voor beginners zoals ik.
De ingedikte epoxy zorgt voor een mooie gelijkmatige laag die kleine oneffenheden ook opvangt. Je kunt hierdoor meer laagdikte aanbrengen zonder dat het uitzakt.
Ter info; mijn onderwaterschip is ca. 8m^2 (Efsix open zeilboot). Hier is ongeveer 1,5 kg epoxy op gekomen voor het lamineren. Daarna is er nog ca. 1kg ingedikte epoxy opgekomen. Houd dus bij het inkopen bij gebruik van 160gr weefsel in elk geval rekening met ca 0,5kg epoxy per m^2.