Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Omgekeerde osmoseverschijnselen??

Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 15 apr 2011 11:39 #189282

  • RuudN
  • RuudN's Profielfoto
Beste medezeilers,
Sinds 4 jaar zijn wij in het bezit van een jeanneau met uiteraard een polyester romp en ophaalbare kiel. Bij de aankoop is de boot niet uit het water geweest en hebben toen ook niet kunnen constateren dat een groot deel van de romp “vol” zit met putjes. Tot op heden heb ik na het schoonspuiten en drogen er gewoon weer antifouling overheen geschilderd. Dit jaar heb ik mij voorgenomen om de romp weer mooi glad te krijgen. Bovendien wilde ik ook weleens weten tot hoe diep die gaatjes lopen. Dus de afgelopen tijd de nodige interstrip op de romp aangebracht om vervolgens de antifouling eraf te kunnen krabben. Na het verwijderen van de antifouling ( grotendeels, nog ca. 3 m3) stuit ik nu op een soort grondverflaag waarin nog steeds de putjes voel- en zichtbaar zijn. Wanneer ik vervolgens vervolgens met de schuurmachine een stukje schuur kom ik op het polyester uit dat keurig glad te schuren valt. In dit gladde oppervlak is de “bodem” van de putjes nog als speldepunten te zien. Ik heb nu een tweetal vragen, heeft iemand enig idee wat hier aan de hand is en wat moet ik als primer over het geschuurde polyester gebruiken?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 15 apr 2011 11:44 #189285

  • Toxiq
  • Toxiq's Profielfoto
Osmose uit zich in bultjes naar mijn weten.
Kan het zijn dat de gelcoat uit elkaar valt ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 15 apr 2011 11:58 #189286

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10134
Mogelijk pinholes. Hoor er eigenlijk alleen over boven de waterlijn. Maar waarom zou het ook niet onder de waterlijn kunnen. Mogelijk ooit eens iets te agresief schoon gemaakt?
Heb je ook foto's?
Laatst bewerkt: 15 apr 2011 11:59 door groom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 15 apr 2011 15:31 #189302

Putje kan zijn een in het verleden open gekrabt/geschuurd blaasje...
Wanneer je eromheen materiaal wegschuurt om het vlak te krijgen, schuur je waarschijnlijk de gelcoat eraf...

Hoe groot zijn die putjes, en inderdaad, foto?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 16 apr 2011 06:11 #189344

  • vanpupi
  • vanpupi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1754
Misschien wel heel ver gezocht, maar ik heb verhalen gehoord dat zeepokken een klein "pinnetje" hebben waarmee ze zich vastzetten.
Dat zou natuurlijk wel in de romp "geboord" kunnen hebben als de boot (misschien door de vorige eigenaar) jaren aan een stuk in 't water gelegen heeft.
Of 't waar is of niet van die zeepokbeesten weet ik niet, ben ook geen bioloog natuurlijk :-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 16 apr 2011 06:14 #189346

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15784
ik zou het nu niet direct osmose willen noemen. Eerst even rustig kijken & analyseren. Het osmose spook ........eeuhhhh spookt al snel door het hoofd, maar dat hoeft nog helemaal niet zo te zijn.

Het onderwaterschip is opgebouwd, van buiten naar binnen uit Antifouling, soms een beschermende coating, gelcoat, laminaat (het werkelijke polyester).

De functie van AF is voorkomen van aangroei.
de functie van beschermende coating is het extra waterdicht maken van de gelcoat en/of als hechtlaag voor de AF.
De functie van Gelcoat is het beschermen van het laminaat tegen het indringen van vocht.
De functie van het laminaat is (hoe kan het ook anders) het vormen van je schip.

In supersimpele taal en veel te grove stappen:
Tijdens het fabriceren van het laminaat komt water vrij uit de losse bestanddelen. Dat water verdampt en zo wordt het laminaat hard.
Dat proces is omkeerbaar: het harde laminaat kan weer water opnemen en wordt zo weer zacht (of beter gezegd, de onderdelen die water afgaven lossen weer op in het water).
De gelcoat is een waterdichte laag, maar als er een klein gaatje (speldeprik/pinhole) in zit kan er water tussen de gelcoat en het laminaat komen. Door uitzetten laat de gelcoat los van het laminaat en ontstaat het bobbeltje. Tijdens de winterstalling lekt het water heel langzaam weer uit dat bobbeltje en is de boot weer droog.

Het laminaat neemt dat vocht ook een beetje op, maar droogt ook weer (winterstalling op de kant).
TENZIJ (en dan gaan we pas spreken over osmose) er een luchtbelletje IN het laminaat zit. Het water trekt naar dat luchtbelletje toe en kan daar niet meer uit. Door het oplossen van het polyester komen er bestanddelen uit het polyester vrij en zo valt het polyester dus "uit elkaar". Je herkent dit proces door een bobbel door te prikken en aan het vocht wat er uit loopt te ruiken. Door de polyester bestanddelen krijgt het water een bruinige kleur en stinkt zurig.
Door de druk die onstaat KAN (maar hoeft niet) het laminaat uit elkaar gedrukt worden, er is dan spraken van delaminatie.

Er wordt vaak gesproken over osmose, terwijl er feitelijk sprake is van water tussen de gelcoat en het laminaat. Niet dat dat goed is, maar heel wat anders dan osmose. Die bobbeltjes zijn beslist reden uitvoerig te onderzoeken wat er aan de hand is, maar geen reden voor paniek.

Als die bobbeltjes binnen een paar dagen verdwenen zijn, was het water tussen de gelcoat en laminaat. In dat geval moet je waterdampdichtheid van de gelcoat versterken door een extra laag aan te brengen. (Boot eerst goed laten drogen!!!) Bobbeltjes die blijven moet je open prikken (net als blaren eigenlijk) en verder onderzoeken (ruiken). Pas als je hele boot er onder zit moet je je zorgen gaan maken en kan een ervaren persoon je wellicht adviseren.

Probeer niet als een dolle alles open te schuren. Je verwijdert dan de gelcoat, terwijl dat juist een goede basis is voor een extra coating.
Laat het schip eens een paar dagen met rust, en kijk eens wat er is gebeurd met de bobbeltjes.

Zou je uit kunnen met alleen een versterkende laag van de gelcoat ben je echt nog niet zo ver van huis. Kijk eens bij Gelshield 200 van International. Dat is voor deze omstandigheden gemaakt, maar kan alleen toegepast op gelcoat. Ben je je Gelcoat kwijt, dan valt dat product af en kan je echt aan de bak. De volgende optie van International is dan Gelshield Plus. Veel ingewikkelder te verwerken (temperatuur kritisch), niet makkelijk aan te komen voor de particulier en veel duurder. Er zijn nog legio andere merken ook.

De IJssel heeft veel informatie op haar website. Kijk bij de informatie bladen, maar behoud de rust! Het proces gaat maar langzaam, we praten eerder over jaren dan maanden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 16 apr 2011 06:42 #189348

  • RuudN
  • RuudN's Profielfoto
bedankt voor jullie reaktie tot dusver, zal inderdaad camera meenemen voor foto's
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 16 apr 2011 09:54 #189365

  • Capolavoro
  • Capolavoro's Profielfoto
koko schreef :
Tijdens het fabriceren van het laminaat komt water vrij uit de losse bestanddelen. Dat water verdampt en zo wordt het laminaat hard.

is jouw boot misschien van gelatine gemaakt ? ;-)
polymerisatie heeft m.i. weinig met water verdampen van doen

groet
t
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 16 apr 2011 12:52 #189376

  • Herman
  • Herman's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2127
Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Voorlopig hou ik het ofwel op opengeschuurde blaasjes (wellicht in het verleden) of wellicht water in de persluchtleiding tijdens het spuiten van de gelcoat. (hoeveel polyesterbedrijven hebben een goedwerkende luchtdroger of waterafscheider? Het is goed gebruik om de wateraftap van een ontvochtiger zeer licht te laten sissen tijdens het spuiten, om opgebouwd vocht te lozen)

Ik zie niet direct aanleiding tot grote zorgen. Waarschijnlijk kom je met een beetje epoxyplamuur en een laag of 2-3 epoxyhars (kies voor de transparante coating) een heel eind.

Vervolgens een antifouling erover, en dan zou ik over een jaar of 2 eens kijken hoe het ermee staat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Omgekeerde osmoseverschijnselen?? 29 apr 2011 11:37 #191771

  • RuudN
  • RuudN's Profielfoto
Zoals beloofd hierbij de foto's en aanvullende ervaringen m.b.t. mijn probleem. Ik heb nog nooit "echte" osmose gezien dus ik kreeg toch wel een beetje de kriebels. Als jullie de foto's bekijken zul je dat misschien wel begrijpen. Maar goed, na inmiddels ca. 4 liter interstrip gebruikt te hebben om de oude AF te verwijderen, wat een stinkspul is dat zeg, heb ik dus een klein gedeelte van de romp afgeschuurd mbv een Metabo fsx200 korrel 60. Resultaat zie foto. Ook de stempel plekken heb ik op die manier behandeld. Zie foto. De zwaardkast( staal) heb ik met de bandschuurmachine gedaan en ook daar verassende resultaten. Zie foto's
Tijdens het schuren kregen wij sterk de indruk te maken te hebben met een bitumenlaag( gezien de lucht/stank en bruime kleur).
Dan kom je op een gegeven moment uit op de vraag, wat nu. Daarom via de verfhandel om expertise gevraagd. Deze man heeft vervolgens het vochtgehalte gemeten, was goed, en hij kwam tot de conclusie dat dit hoogstwaarschijnlijk een hechtings-probleem ( in het verleden) is of een oplosmiddel-insluitingsprobleem is. Zijn advies was, ontvetten en vervolgens een aantal lagen primacon met daar tussendoor licht opschuren. Ik ben uiteraard opgelucht met dit advies en heb weer een hoop geleerd.
Gezien onze ervaringen heb ik wel mijn twijfels over een aankoopkeuring, komen dan bv de stempelplekken "boven water"?
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.139 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl