Hi,
Over prijzen kan ik niets zeggen, dat is niet mijn specialiteit, maar 'Glasweefsel' kan wel wat toelichting gebruiken...
In de eerste post staat inderdaad behang, dat moet je niet hebben.
Het Duitse begrijf kende ik niet, maar het heeft een mooi assortiment. Blijkbaar kan het zelf weven en stikken, zodat het een heel gamma aan materialen kan leveren.
Ieder stuk glasmat begint als een bundel van heel veel kleine glasdraadjes (filamenten), een garen.
In Hoogezand staat een fabriek (PPG), waar 24 uur per dag niets anders wordt gedaan.
Afhankelijk van de dikte van de draadjes en het aantal ontstaat een garen van een bepaalde dikte, de TEX-waarde. Hoe meer TEX, hoe groffer het garen, zogezegd.
Filamenten worden tijdens het maken van het garen gecoat (sizing) waardoor ze geschikt worden gemaakt voor een speciale toepassing. De meeste garens die uiteindelijk in weefsels terechtkomen hebben een sizing die zowel voor polyester als voor epoxy geschikt is. alleen in hele kritische gevallen wordt er speciale sizing voor één soort hars gebruikt.
De garens kunnen verder worden verwerkt tot Rovings, door er een aantal samen te voegen. Hoe meer garens en hoe hoger de TEX-waarde, hoe groffer de roving.
De rovings kunnen weer op verschillende manieren verder worden verwerkt. Polyester-spuiters hebben klossen roving op hun machine staan en voeren continu draad toe, die door de spuit in stukjes wordt gehakt.
Hetzelfde kan in een fabriek gedaan worden; klossen roving in stukjes hakken en op een plaat spuiten. Door er poeder of emulsie overheen te gooien, ontstaat de glasmat (chopped strand mat) die heel veel mensen wel eens hebben verwerkt. Overigens is alleen poedergebonden mat geschikt voor jachtbouw.
Andere bedrijven kunnen rovings weven tot produkten die veel icm epoxy worden gebruikt. Het is gewoon recht-toe recht-aan weefwerk. Meest gebruikte techniek is 'plain weave'; gewoon per kettingdraad één inslagdraad. Keperweefsel heeft om en om 1 of 2 kettingdraden. Bij 'satin weave' gaat de inslagdraad zelfs over 3 kettingdraden heen. Daarmee maak je met die laaste weeftechniek de soepelste weefsels. Als je de draad
even kwijt bent moet je maar eens googelen op deze termen.
Saertex in Saerbeck (Dld) is er goed in, omdat ze ooit begonnen zijn met het weven van stoffen.
Diezelfde fabriek produceert ook zgn. 'Non-wovens', waarbij de rovingdraden op een tafel worden gelegd en aan elkaar gestikt worden met een polyester-draadje. Dit wordt verkocht als Biax of quadrax, waarbij de rovings resp. in twee of in 4 richtingen gelegd zijn. Grootste voordeel van deze techniek is dat er minder rek in het product zit; bij weven maakt de rovingdraad steeds kleine hobbels om over of onder een kettingdraad door te gaan.
Tegenwoordig worden er in de jachtbouw steeds meer multiaxiale non-wovens (sorry voor het jargon) gebruikt, omdat het een serker product oplevert. Bovendien zijn ze beter geschikt voor vacuümtechnieken.
Tot zover dit college
Ik schrik zelf van de hoeveelheid info die ik over jullie uitstort..
Maar het maakt wel wat termen uit die folder van de duitse leverancier duidelijker. misschien is de keuze voor en de vergelijking tussen materialen dan wat eenvoudiger.
Gr, Arent