Beste Etab,
normaal gesproken is het zo dat je een vlek van het 1 of ander weghaalt met de verdunner van het oorspronkelijke materiaal. De bedoeling is dan om het materiaal te verdunnen en het materiaal op te nemen met de drager van de verdunner, in dit geval de doek.
Het lijkt dan dat je de boel aan het uitsmeren bent maar door met een schone doek of keukenpapier de verdunde massa op te nemen haal je het vervuilende materiaal weg.
De andere methode is om met een tegenmateriaal de vervuiler weg te nemen. Zeep voor vuil, thinner voor verf en lak, aceton voor epoxy en aanverwanten.
Het tegenmateriaal is vaak agressief en corrosief en kan de onderliggende materialen aantasten. Bij verdunnen en opnemen gebruik je vaak dezelfde mediums om het vervuilende materiaal op te nemen. Kost iets meer "ellebogenstoom" maar is minder corrosief en tast het onderliggende materiaal vaak minder aan.
Mijn experrtise ligt o.a. in de schoonmaakbranche.
Bovenstaande methoden gebruiken we vaak om vlekken in duurzame en dure materialen weg te halen zoals marmer, onbehandeld natuursteen en houtsoorten die met 2000,- per kuub nog niet betaald zijn. Als het bij die materialen wel goed werkt zou het bij polyester ook moeten kunnen.
Groeten, Hedzer
Hedzer mijn expertise ligt in de schoonmaakbrance...... En dan ook nog eens zeer specialistisch.
Ik geef dagelijks leiding aan 130 medewerkers en circa 80 uitzendkrachten.
Overigens weet je dan ook dat juist vloeren de kostenpost in schade voor schoonmaakbedrijven zijn. Juist omdat men of verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt of ernstig gaat zitten poetsen.
En dan kunnen we het hier professioneel gaan aanpakken.
Maar ik weet niet of men het lang begrijpt al we hier over organische of anorganische en alkalische zaken gaan praten.
En dat het belangrijk is welke Potentia Hydrogenii een schoonmaakproduct heeft.
Vlekken moet je zo weinig mogelijk poetsen of wrijven. Zeker als je niet 100% zeker bent of de ondergrond volledig glad is. Je smeert het zo verder in.
Dan denk je op zicht de vlek weg te hebben en blijkt na een paar maanden dat je vrolijk een klein bovenlaagje van je ondergrond heb zitten wegvegen en krijg je een vlek in je verf of lak.
Overigens heb ik mijn schoonmaaktip gewoon uit een hoek gehaald wat voor elke proffessionele schoonmaker beschikbaar is. Dan dus ook voor jou.
Daarnaast lijkt het me versstandig om eerst te kijken waarmee de ondergrond van kleur is voorzien alvorens met terpetine aan de gang te gaan.
De producten die jij beschrijft lijken mij niet datgene wat een proffessioneel schoonmaker bij zich heeft als hij op pad gaat. Mede omdat je er meer schade mee kan aanrichten dan kan oplossen.
Aceton, en thinner gooien wij direct het raam uit als ik dat hier aantref.
De kans dat 1 of andere handigert er op een mooie laklaag mee gaat poetsen is mij te groot.