hans.mighorst schreef :
Ik heb mijn Finnclipper helemaal kaal gemaakt tot op de aangebrachte gelshield.
Er zat Hempel AF Combic Tin Free 71990 op. hier heb ik nog ongeveer 7,5 liter van.
Nu zie ik her en der dat de gelshield erg dun is en adviseren ze mij op de werf om er 5 nieuwe lagen gelshield 200 van International op te smeren. Ongeveer € 90/2,5 liter. Erg duur grapje dus.
Nu lees ik op dit forum dat er alternatieven zijn. Kan mij iemand hierin adviseren. En graag een merknaam +artikel naam.
Rekening houdende dat ik er weer Hepel AF over heen gaat.
Weet je zelf waarom je die Gelshield erop wilt hebben? Wat weet je van de laag die er nu op zit? Praat je echt over Gelshield of over de oorspronkelijk gelcoat?
Als de boot al wat op leeftijd is en de oorsprokelijke gelcoat vormt de buitenste huid, dan is vijf lagen Gelshield erop smeren onzin. Het vocht wat je buiten wilt houden zit er allang in en als de boot geen osmose heeft zou ik er vooral niet teveel nieuwe rommel op smeren.
Als er wèl Gelshield (van International) op zit, hoe komt het dan zo dun? Als er eerder vijf lagen opgezet zijn, dan moet je flink schuren om daar doorheen te komen..
Als de buitenste huid zo dun is dat het laminaat hier en daar zichtbaar wordt, dan zou ik er 2 to 3 lagen van een willekeurige, zoveel mogelijk oplosmiddelvrije epoxyhars opzetten. Meer heeft weinig zin bij een boot die al vele seizoenen in het water heeft gelegen.
Gelshield is slechts hele dure epoxyhars van International. Voor het overige is er niks bijzonders aan, behalve dat het te duur is.
Nog even over dat 'nat in nat': neem dat niet te letterlijk.
Als je bij een temperatuur van meer dan 15 graden kan werken, hardt vrijwel iedere epoxyhars kleefvrij uit. Een nieuwe laag kan dan binnen enkele dagen zonder tussentijds schuren worden aangebracht, met een prima hechting.
Als je in de gelegenheid bent qua tijd, wacht dan tot een eerdere laag nèt uitgehard is en nog een heel klein beetje plakkerig (nat is niet het goede woord) is. Dat duurt bij 15 - 20 graden enkele uren. Zet dan de volgende laag op. Dat levert de beste hechting. Maar absoluut noodzakelijk is het niet.
Als de epoxy na uitharden 'vettig' aanvoelt, dan is het bij een te lage temperatuur uitgehard en moet de vettige laag eerst met azijn of een oplosmiddel worden verwijderd, voor de nieuwe laag erop kan.
--
stegman