Weer een hoop spookverhalen, achterhaalde of verwisselde informatie...
Over gezondheidsaspecten:
-Voor epoxy kan je een allergie opbouwen. Dit kan sneller of langzamer gebeuren, of helemaal niet. Het is zaak jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen aanraking. Hiervoor zijn overalls, overmouwen, overschoenen en handschoenen verkrijgbaar. Gebruik, afhankelijk van de klus, de materialen die je nodig hebt om zelf schoon te blijven.
Wat handschoenen betreft zijn er in de dunne klasse 3 soorten: latex, vinyl en nitril. Enkel de nitril handschoenen bieden voldoende bescherming. (deze vind je dan ook terug op de veiligheidsbladen)
Vloeibare handschoen of barrierecreme is niet voldoende. Dit enkel gebruiken icm handschoenen.
Dat er in de branche legio mensen zijn die het anders doen, dat maakt in dit verhaal niet uit. Ieder moet voor zich kiezen wat hij voldoende vindt mbt persoonlijke bescherming. Maar het is raadzaam de aanwijzingen van de fabrikant hierin op te volgen.
Handen wassen met aceton is er ook zo een. Een klein testje: snij een ui in 2 stukken, en leg een stuk met de snijkant op de bovenkant van je hand. Wat proef je? Niets natuurlijk.
Nu gieten we een beetje aceton tussen ui en hand. Wat proef je? Ui!
Aminehuid:
Dit is geen zuurstofinhibatie. Dit komt voor bij polyesterharsen. Daarom is gelcoat altijd kleverig.
aminehuid is een reactie van vrije amine met co2. In veel verharders zit geen vrije amine meer, dat scheelt in aminehuid.
Aminehuid is overigens met water, of met water en ammonia prima te verwijderen.
Hout en glasweefsel: breng idd eerst een laag epoxy aan, en laat deze uitharden. Impregneerepoxy is niet noodzakelijk. Dit is voornamelijk bedoeld voor erg dichte houtsoorten. Na harding licht schuren, dan het glas en epoxy aanbrengen. Epoxy wordt dan niet meer uit het glas gezogen.
Dampen van epoxy: Vroeger had je epoxyharsen die flink konden dampen. (deze worden sporadisch nog steeds verkocht). De epoxy die we gebruiken in de bootjessector komt voornamelijk uit de vloerenindustrie, en dampen is daar een zonde. (het is niet grappig als 10.000 m2 vloer staat te dampen...) De getallen die ik laatst voorbij zag komen lagen onder de 6 ppm uitstoot.
Harsen die niet bedoeld zijn voor handmatig verwerken hebben overigens vaak nog wel de neiging meer agressief te zijn, of te dampen. En ik zie nog regelmatig dat die harsen toch handmatig verwerkt worden...
Overigens is het ook zo dat West Systems (consumentenepoxy bij uitstek) vroeger gewoon met giftige verharders werkte. (inmiddels niet meer zo). Ook een systeem van Hexion (MGS L285) gebruikt giftige verharders. En daar is inmiddels ook een alternatief voor (MGS L385)
In de loop der tijd zullen we zien dat, onder invloed van de nieuwe regelgeving voor gevaarlijke stoffen (REACH) er meer stoffen die gevaar opleveren gaan sneuvelen. Nu duurt het nog tot 2017 voor Reach 100% is ingevoerd, maar de eerste stoffen staan al op de lijst (o.a. loodwit. Schijnt in de spuitgietsector gebruikt te worden. Ook enkele epoxyverharders zijn gesneuveld, zelfs nog voor Reach effectief werd.