Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: lekke flying arrow

lekke flying arrow 12 aug 2017 19:52 #861366

Dag allen,

ik heb een polyester flying arrow met een hardnekkig/vervelend probleem: er blijft water komen tussen de dubbele schalen. Of eigenlijk weet ik niet of we dat zo noemen, maar het is de ruimte tussen de bodem en de kuip. Het is ontworpen op wat water-binnensijpelen, want er zit zo'n handig draaidopje op. Jaarlijks liep er ook echt wel een flink aantal liters uit, maar dat kwam er in een half jaar in, niet in een dag.

Vandaag was het uur U om te kijken of m'n acties (zie hieronder) resultaat hebben gehad). Toch bleek er erg snel weer water in te staan, en was de boot van zelflozend weer zelf-vullend (door de loosgaten achterin).

Ik Heb al een aantal dingen gedaan om het op te lossen:
- voordat het probleem ontstond had ik al met
- onderzijde met epoxy (injecteer en pasta) dichtgesmeerd/met matjes versterkt op beschadigde plekken.
- nieuwe draaidop gemonteerd met epoxy/matjes.
- in de zwaardkast ook het nodige epoxy gesmeerd.

Helaas: het water loop er snel weer in, al kan het ook van de bovenkant komen omdat er een scheur in de kuip zat (die is niet al te best gerepareerd door ondergetekende, maar daar kan toch geen 100 liter in minuten naar binnen dacht ik zo).

Wat zijn de opties? Het is een te leuk bootje om af te schrijven.
-PU schuim (van mr boat en dergelijke, dus geen bouwmarktspul natuurlijk) lees ik, ook hier, nogal gemengde verhalen over voor onder de waterlijn (of ben ik nu al aan het vloeken in de kerk?)
-vullen met piepschuim balletjes lijkt me een optie, maar dat wordt heel wat oude zitzakken en hoop troep.
-iets van gaten maken van bovenaf, maar iets zegt mij dat dat een hele domme actie is.
-binnenzijde ergens mee impregneren ofzo, maar het is natuurlijk een vieze boel daarbinnen en kik kan er niet bij.

Ben benieuwd!
Yrres op een Amsterdamse plas.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

lekke flying arrow 12 aug 2017 20:49 #861373

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 6726
Maak eens een emmer (10 liter) gekleurd water met kaliumpermanganaat bijvoorbeeld en giet dat in de boot. Hopelijk kun je dan ergens zien waar het er uit loopt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

lekke flying arrow 12 aug 2017 21:26 #861378

Sluit een tuinslag aan op de bung (dat draaidopje) en blaas de boot op. Ga dan kijken met zeepsop waar de drijfkast lekt (bubbelt).

Als dat niet werkt zet ik wel eens een loodgieters-pellet (rookbommetje) op een schaaltje in de drijfkast, tenminste als er een toegangsluikje is. Dan weer opblazen als boven, en kijken waar de rook tevoorschijn komt. Ook als de pellet helemaal verbrand is kun je nog steeds rooksporen (rood stof) zien daar waar het lekt.

De lekken markeer je met wat tape zodat je ze later kunt repareren. Moeilijk bereikbare plaatsen kun je soms repareren door wat dunne epoxy op het lek te gieten en dan de kast leeg te zuigen. De epoxy wordt dan het lek in gezogen. Dat kan met de mond maar zo'n dubbel werkende luchtbedden pomp doet het veel sneller via de zuig aansluiting.

Jaarlijks controleer ik mijn drijfkasten door ze op te blazen en met een water-manometer te controleren. Opblazen tot ongeveer 13 cm waterkolom en die mag in 30 seconden niet verder zakken dan tot 5 cm waterkolom. Een water-manometer maak je door een doorzichtig stuk tuinslag in een U-vorm op een bord te bevestigen en er wat water in te doen. Je hebt dat vast wel eens gedaan op de middelbare school in het natuurkunde praktikum.

Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

lekke flying arrow 13 aug 2017 01:29 #861405

Loopt de boot vol op de kant ( lek bovenzijde) of tijdens het zeilen?
Is het tijdens het zeilen: loopt er dan ook water in de kuip of lekt deze ook terwijl de kuip droog gevaren wordt?
Notoire lekkages: bij montage van beslag .. maar ook bij dr aanhechting tussen boven en onderdek yerhoogte van de zijstagen.. dat hoeven maar kleine scheurtjes te zijn dir echter onder belasting flink open kunnen komen te staan... openslijpen met een dremel en epoxy er in gieten. Scheuren moet je reageren met glasweefsel.. anders scheurt het onder belasting weer open..
zwaardkast is ook een belangrijke verdachte... een beetje epoxy smeren zonder te weten of er een lek zit lijkt me zinloos.
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

lekke flying arrow 13 aug 2017 06:52 #861418

Edit: speuren naar lekken is begonnen :) In ieder geval een paar in de kuip waar van die straaltjes uitspoten bij het op de kant trekken van de boot. Dat was dus niet goed gerepareerd.

==
Kijk aan, zo heb ik al een aantal dingen en methodes om het probleem op te sporen... Het was ijdele hoop dat ik het met dichtsmeren (inclusief matjes) onderop kon oplossen.

- Onder, boven en andere kanten ga ik uitzoeken met rook, water, afwasmiddel en lucht. Pellets worden wat lastig, want een opening van 1,5 cm. Kan ik wel flink aantal wierookstokjes doorheen steken :)
- Het water liep er al in toen de zelflozers (voorlopers ervan: gaten met afsluitende rubberballen) even openstonden en ik de mast ging plaatsen. Vervolgens was het niet meer zelf-lozend, maar zelf-zinkend. Nog geeneens mee gezeild dit seizoen.

Dank allen, en extra adviezen natuurlijk welkom.
Yrres op een Amsterdamse plas.
Laatst bewerkt: 13 aug 2017 11:02 door nilssailer.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

lekke flying arrow 03 jan 2019 13:39 #1009610

  • Westend
  • Westend's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1
Beste Nilssailer,

Ben je nog verder gekomen met de Flying Arrow? Mijn boot loopt ook (langzaam) vol in de dubbele bodem. Ik ben benieuwd waar jij tegenaan gelopen bent...
Flying Arrow II (polyester Spanker)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

lekke flying arrow 04 mei 2019 09:36 #1042958

goedemiddag, wij hadden dit probleem ook bij alle flying arrows met dubbele bodem. het kwam bijna altijd door het blijven staan van (regen) water in de kuip.. helaas zeer lastig om de miniscule lekjes te vinden. beste oplossing wat op een trailer zetten waardoor je hem makkelijk kon laten leeglopen.

nu hebben we een flying arrow zonder dubbele bodem maar wel met een soort 'lucht' kast achterin en bij het midzwaard nu lopen die ook vol met water! nog vervelender want die hebben geen handig gaatje met draaidopje weet iemand of ik die achterste luchtkast er ook uit kan zagen? ik begrijp dat een deel van zijn functie is dat als je omslaat dat je schip niet naar de bodem zakt maar daarvoor heb ik hem niet nodig ( zeil alleen op het veluwemeer met een maximale diepte van 1 meter.
of heeft iemand andere tips?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

lekke flying arrow 04 mei 2019 10:30 #1042972

  • Koezt
  • Koezt's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 7993
Kun je daar geen loosdopjes in zetten? Niet alleen helpen de luchtkasten je als je omgaat om de boot weer rechtop te krijgen, ze houden de boot als deze eenmaal weer rechtop licht ook zo hoog in het water dat je hem weer leeg kunt zeilen. (Als het goed is tenminste). Anders is volschuimen met PU Schuim (niet PUR dus) misschien een optie.

We hebben 4 open wedstrijdboten (2 Flitsen en 2 Schakels). Beide types hebben we zo vol met luchtzakken gestopt (ruimschoots meer dan de klassenvoorschriften voorschrijven) dat leegzeilen prima te doen is. Omgeslagen drijven ze op de luchtzakken, en daar waar luchtzak zit, past geen water. Eenmaal rechtop staat het water vaak maar vlak boven de vlonders.
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

lekke flying arrow 26 juli 2019 14:32 #1066594

Beste Westend,
Nee, ik ben er niet verder mee gekomen en de boot is weg. De lekken waren verre van miniscuul ook van boven en in de zwaardkast waarschijnlijk. Ik hoor ook vaker dat deze bootjes dit probleem hebben.
ps: op duistere wijze heb ik je antwoord niet langs zien komen. Nu wel omdat ik maar eens in m'n topics ging kijken;
Yrres op een Amsterdamse plas.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.279 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl