Vossenjacht schreef :
Mijn kennis is op basis van heel veel advies vragen bij diverse werven, voorafgaand aan een zeer zware osmose behandeling. Dus geen expert, maar ervaringsdeskundige...
De zuren zitten niet alleen in de oppervlakte van het laminaat, maar ook dieper. Daarom hoge druk gebruiken. Dit heeft tevens als voordeel dat het laminaat wat meer open gaat staan op de plaatsen waar het polyester aangetast is.
Tussendoor laten drogen om het laminaat te laten 'uitdampen'.
Ik weet dat er diverse meningen zijn over dit onderwerp, maar deze manier heeft bij mij een goed resultaat opgeleverd binnen een redelijke termijn op een schip dat echt heel slecht was: Blazen tot 4 -5 cm breed en op enkele plaatsen door het laminaat heen.
Tja , juist die diverse meningen zijn er ook bij de adviseurs van osmosebedrijven. Die weten het natuurlijk ook niet in detail en gaan alleen af van hun eigen resultaten.
En die resultaten zijn dan ook heel verschillend . En hoe kang garanderen ze eiegnlijk een osmosevrij onderwaterschip na zo'n behandeling? Vast niet levenslang.
Maar dat je met een hogedrukspuit de zuren er makkelijker uit zou krijgen dan met een gewone waterstraal lijkt me echt onzin want dan zou het laminaat niet alleen microporeus ( op moleculaire schaal) maar ook macroporeus ( minimaal enkele tienden mm schaal ) moeten zijn zodat die stralen ook in het laminaat kunnen dringen (wat ze gelukkig niet kunne nwant dat zou wel een heel slecht laminaat betekenen) .De stralen van die hogedrukspuit dringen echt niet
in het laminaat.
Enige voordeel van een hogedrukspuit is dat je vastztttende rommel aan het oppervlak beter en sneller weg krijgt en dat je veel minder water gebruikt.
En die zuren dampen er echt niet uit hoor , de zouten waar de osmoserommel zelfs grotendeels uit bestaat
kunnen niet eens verdampen . Daarvoor is hun dampspanning veel te laag c.q. bij zouten nul .
Als dat wel zo zou zijn zou alleen lang genoeg laten staan al voldoende zijn om die zuren te laten verdwijnen. Wat wel zo is is dat de zuren ( en niet de zouten) naar het oppervlak zullen diffunderen maar dat gaat net zo geod en zelfs beter als je het oppervlak nat houd, vandaar dat zachtjes natsproeien tussen de spuitacties .
Ad