Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat?

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 23 juni 2021 21:16 #1298450

  • Bubbels
  • Bubbels's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 91
Beste allemaal,

Wij willen wat klusjes aan boord aan aanpakken en moeten daarvoor met polyester/expoxy/gelcoat/topcoat aan de slag. Voor ons is dit allemaal nieuw en proberen we dus te begrijpen hoe het allemaal werkt.

De klusjes zijn te verdelen in drie soorten:
- gelcoat reparaties
- Nieuwe schroefgaten
- Stukje rot hout wegwerken

Voor de gelcoat reparaties heb ik gister en vandaag met polyestershoppen gebeld, maar om eerlijk te zijn werd ik er niet veel wijzer van.
Gister had ik besproken wat het "beste" plan zal zijn. Toen was het idee om daar waar de gelcoat schade dieper is op te vullen met polyesterhars, welke is ingedikt met glasvezels. Daarna alle plekken bijwerken met topcoat en polijsten.

Later las ik op het forum dat er ook gelcoat plamuur bestaat (zeilersforum.nl/index.php/foru...er-eerst-epoxy-nodig). De beschadigingen zien er het zelfde uit en omdat er ook wat stukken verticaal moeten leek ons dat wel wat.

Vandaag weer polyestershoppen aan de lijn gehad. Ik vroeg of het een voordeel heeft om het met polyesterhars en topcoat te repareren of dat de gelcoat plamuur ook voldoende is? En ik vroeg me af of de gelcoat plamuur waterdicht is. Ik had namelijk begrepen dat polyester laminaat niet waterdicht is en epoxy bijvoorbeeld wel. Er werd verteld dat het laminaat juist waterdicht is en dat de gelcoat plamuur niet waterdicht is. Hierbij vroeg ik wat het verschil dan is tussen polyester plamuur en gelcoat plamuur, maar daar konden ze eigenlijk geen antwoord op geven.

Bij deze dus de vraag, is laminaat van zichzelf al waterdicht en is de reparatie voor de constructie niet nodig? En is gelcoat plamuur goed te gebruiken om het (oude) polyester laminaat weer waterdicht te maken?

Verder hebben we een opstaande rand waar hout in is gelamineerd. Daar willen we graag beslag op monteren maar we kunnen niet bij de onderkant er bij dus helemaal met een bout gaat waarschijnlijk niet lukken. Aan de telefoon werd aangeven dat het mogelijk is om een gat te boren, vullen met epoxy en dan direct te schroeven. Ik dacht dat dit te hard zou zijn (ook omdat dit elders op het forum stond), maar wat is jullie ervaring hier mee? En zouden houtschroeven dan moeten voldoen of worden er meestal andere schroeven gebruikt in epoxy?

Als laatst zit er een stuk in de bakskist waar een houten plaat zit. Daar is op sommige plekken de polyester af door slijtage en op 1 plek voelt het hout wat zacht (en nat) aan. Het plan is om dit stuk lokaal kaal te halen en het rotte hout er uit te halen. Daarna dat deel opvullen met epoxy en glasmatten (in plaats van een stuk hout). Daarna de gehele bakskist opschuren en dan ZF primer er op. Is de ZF primer waterdicht? En is dat voldoende of moet daar nog een andere laag op om het goed waterdicht te maken? Ik snap dat DD-lak ofzo mooier is, maar het zit niet in het zicht dus het moet vooral functioneel zijn.

Alvast bedankt voor het meedenken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 24 juni 2021 07:23 #1298501

  • TuuLeVi
  • TuuLeVi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5934
...of het het beste is weet ik niet maar wat ik gedaan heb is de gaten dichtmaken met epoxyhars icm. choppedfibres of zelfs weefsel voor grote gaten.
En vervolgens vlakschuren(een klein beetje dieper) en dat dik "verven" met epoxygelcoat.
Dat vlak schuren ev polijsten. "tis best goed geworden.









S&S #2042 1/2ton 1973
1e eigenaar Rauno Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Laatst bewerkt: 24 juni 2021 07:27 door TuuLeVi.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 24 juni 2021 07:37 #1298504

  • jerry
  • jerry's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6725
Voor gelcoatreparatie gebruik ik een setje van Polyservice. Zie hun website.
Om schroeven vast te zetten boor ik het gat wat verder uit, vul het dan met ingedikte epoxy en draai dan de schroef er weer in. Als het gat door-en-door is: aan de onderzijde afplakken anders loopt de epoxy er weer uit. Je kunt ook de epoxy laten uitharden en dan het schroefgat opnieuw boren. Heeft mijn voorkeur.
Opvullen van rotte plekken die niet constructief zijn: al het rot er uit halen, goed laten drogen en alles opvullen met nieuw hardhout of met flink ingedikte epoxy (indikken bijv met zaagsel of schuursel), schuren en verven met topcoat. Bij gebruik van epoxy in het algemeen geen glasmat, maar weefsel gebruiken.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 24 juni 2021 09:39 #1298529

Ik zou het ook met epoxyplamuur doen (kant en klaar of zelf maken, zie diverse websites).


Hoe groot is het stuk rotte hout dat je moet vervangen? Vervangen door Epoxy met glasweefsel (geen glasmat zoals al gezegd!) is overkill. te stijf, te duur en te zwaar.
Als het een klein stukje is zou ik epoxy met zaagsel mengen idd, groter stukje: een stuk PVC schuim erin lijmen, rot het nooit meer.

Ik weet niet waar je ligt en woont maar als je de mogelijkheid hebt om langs Wemeldinge of Antwerpen te komen heb ik nog wel wat stukjes schuim liggen van een recent project als het stuk niet al te groot is. Stuur maar een PB als je daar interesse in hebt.

Ik heb de reparatie als volgt gedaan:
- met multitool plaat laminaat uitgezaagd rond rotte plek.
- plaat eruit, rot hout wegsteken.
- Plaat en holte schoonschuren en ontvetten.
- schuim op maat maken.
- holte insmeren met dunne epoxy, 1 laag weefsel, als de epoxy gaat pikken, ingedikte epoxylijm erin, schuim erin lijmen en dan weer 2 lagen weefsel met dunne epoxy.
- dan weer laag epoxy lijm en originele plaat erin terug lijmen. (voor teruglijmen de randen van zowel plaat als gat wat afschuinen.
- naad dichtsmeren met epoxy plamuur.
- schuren en schilderen.

er zijn 100 manieren om dit te doen, dit werkte voor mij.

Success met de klus.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 24 juni 2021 20:12 #1298756

  • Bubbels
  • Bubbels's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 91
Bedankt voor jullie reacties.

@TuuLeVi dat ziet er erg mooi uit op de foto's. Ik had nog niet aan de combinatie met epoxy plamuur en gelcoat plamuur gedacht. Is de epoxy onder de gelcoat plamuur noodzakelijk om het goed (water)dicht te krijgen? En uit uw ervaring kan ik opmaken dat dit wel aan elkaar hecht? Ik had namelijk begrepen dat gelcoat een polyester product is en daarom niet zou hechten aan epoxy. Misschien heeft het er mee te maken dat het epoxyplamuur was en geen epoxy.

@jerry oke dus toch gewoon ingedikte epoxy in een nieuw geboord gat en dan daar daar direct (met voorboren) in schroeven. Bedankt voor uw reactie.

@ Bas van Dijk bedankt voor de uitgebreide beschrijving. Is epoxylijm iets anders dan epoxy die verdikt is met een vulmiddel? Bedankt voor het aanbod maar we wonen in Harderwijk dus dat is net even te ver weg.

Ik heb nog een paar foto's bijgevoegd voor het idee:
Dit is 1 van de grotere gelcoat beschadigingen:





En de andere soort gelcoat beschadigingen:







Bij deze hier onder wil ik eerst de oude plamuur er wat uit halen om het dan opnieuw goed te maken. Dit heeft de vorige eigenaar nog zo gedaan.








En de bakskist ziet er zo uit:









Daar kijk je op verschillende plekken dus een beetje op het hout. Maar dat is denk ik duidelijk hoe dat aan te pakken. Het hangt er dus even vanaf hoeveel echt rot is, en dan ga ik het opvullen of met schuim of met ingedikte epoxy. Daarna aflakken met een ZF primer en eventueel een bilge-verf of ddlak er overheen.
Laatst bewerkt: 24 juni 2021 20:21 door Bubbels. Reden: foto's toevoegen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 24 juni 2021 21:06 #1298777

  • Arent
  • Arent's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2086
Hi,

Die kleine gelcoatreparaties krijg je met geen enkel product onzichtbaar weggewerkt, daarvoor is de omliggende gelcoat veel te verweerd.
Als je je niet al te druk maakt over de kleur, zou ik dit gewoon met gelcoat repareren in een kleur die zo dicht mogelijk in de buurt komt. Als het allemaal weer glad en glimmend is lijkt het al gauw beter ;)
Ik ben zelf niet zo weg van gelcoatplamuur, maar je kunt er iets sneller mee opbouwen. Ik zou alle suggesties met epoxy, plamuur en dd-lak vergeten als ik jouw was, dat maakt het leven een stuk simpeler. Maar ik heb makkelijk praten, ik ben een oude polyestervreter en doe dit dagelijks.... :whistle:

Die bakskist zou ik met HB-coating schilderen, ben je in één keer klaar.

Gr, Arent
I'm no bloody tourist.... Ik wenje Hjir!
Laatst bewerkt: 24 juni 2021 21:07 door Arent.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 24 juni 2021 21:32 #1298782

  • Bubbels
  • Bubbels's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 91
Hallo,

Bedankt voor uw reactie.

Ik snap dat het niet onzichtbaar weggewerkt kan worden, dat is de bedoeling ook niet. Ik wil er voor zorgen dat de kleine beschadigingen de constructie niet zullen beschadigen (zoals bij bijvoorbeeld is gebeurd bij het hout). En inderdaad ik heb al een kleur gevonden die in de buurt komt dus dan zal het vast minder opvallen dan nu.

Wat is de reden dat u eerder kiest voor gelcoat in plaats van de plamuur? Gelcoat leek mij lastig te verwerken omdat dat met plastic afgeplakt moet worden om goed te drogen dacht ik, of is dat alleen maar om later zo min mogelijk te hoeven schuren/polijsten?

De tip van de HB-coating neem ik mee, in 1 keer klaar klinkt als een goede oplossing.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 25 juni 2021 06:25 #1298805

  • TuuLeVi
  • TuuLeVi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5934
Bubbels schreef :
combinatie
Ik heb geen plamuur gebruikt, alleen epoxyhars en epoxygelcoat.(icm. vulmiddellen en wapening) Hechting is prima.
Voor de rest; wat Arent zegt.
S&S #2042 1/2ton 1973
1e eigenaar Rauno Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Laatst bewerkt: 25 juni 2021 06:27 door TuuLeVi.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 25 juni 2021 07:55 #1298843

Ik maak lijm door de epoxy te verdikken met katoenvezels en plamuur door te verdikken met microballoons.

Goedkoper dan bestaande plamuur/lijm kopen en het voordeel is dat je zelf kan kiezen hoe dik je het wilt hebben, vooral bij plamuur handig. Voor een groot horizontaal vlak gebruik ik dunnere plamuur dan om een gat te vullen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 25 juni 2021 18:54 #1299058

  • Arent
  • Arent's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2086
Bubbels schreef :

Wat is de reden dat u eerder kiest voor gelcoat in plaats van de plamuur? Gelcoat leek mij lastig te verwerken omdat dat met plastic afgeplakt moet worden om goed te drogen dacht ik, of is dat alleen maar om later zo min mogelijk te hoeven schuren/polijsten?

Hi,

Ik ben gewend om met alleen gelcoat te repareren, omdat dit nu eenmaal ruim op voorraad is in mijn geval. En omdat ik meestal aan nieuwe boten werk, ook meteen in de juiste kleur.
Gelcoatplamuur is meestal blank en moet je zelf op kleur brengen, dus dat is voor mijn praktijk niet aan de orde. De enkele keer dat ik gelcoatplamuur heb gebruikt was dat geen overdreven succes en werd ik er niet meteen dolenthousisast van. Gewoon een beetje beroepsdeformatie dus.
Het werkt prima om 'gewone' gelcoat in een aantal lagen op te zetten. De laatste laag kan je dan afdekken of een beetje paraffine bijmengen tegen de plakkerigheid. Je kunt ook gewoon een doekje aceton pakken en de plak wegvegen... de eerste laag wegschuren met grof schuurpapier neemt ook de meeste plak weg. Het probleem wordt hier altijd groter gemaakt dan het is.... :S
Ik zou gewoon beginnen: uitslijpen , opzetten, terugschuren; al doende leer je vanzelf wat wel en niet werkt en ontwikkel je je eigen trucs en werkwijze.

Veel succes!

Gr, Arent
I'm no bloody tourist.... Ik wenje Hjir!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 10 juli 2021 10:59 #1303234

  • Bubbels
  • Bubbels's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 91
Bedankt voor de reacties, we hebben er voor gekozen om het met gelcoat (en dus niet de plamuur) te proberen.

We hebben verschillende plekjes, sommige horizontaal en veel verticaal dus zijn eerst begonnen om twee redelijk horizontale stukjes te doen om het spul een beetje te leren kennen.

Het viel op dat de gelcoat erg vloeibaar is, dus als we de meer verticale plekken gaan doen willen de gelcoat iets verdikken met aerosol.

Hieronder wat foto’s, want foto’s zijn altijd leuk :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 10 juli 2021 11:00 #1303236

  • Bubbels
  • Bubbels's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 91
Begin:
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 10 juli 2021 11:01 #1303237

  • Bubbels
  • Bubbels's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 91
Volgende:
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 10 juli 2021 11:02 #1303238

  • Bubbels
  • Bubbels's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 91
Sorry de foto’s wilden niet in het originele bericht dus vandaar maar even op deze manier gedaan… ;)
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 10 juli 2021 11:46 #1303248

  • TuuLeVi
  • TuuLeVi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5934
Bubbels schreef :
als we de meer verticale plekken gaan doen willen de gelcoat iets verdikken met aerosol
vraag even na of dat wel een goed idee is. Zelf heb ik van plakband "bekisting" gemaakt en dat volgegoten. Na uitharding het teveel wegvijlen/schuren/polijsten.
S&S #2042 1/2ton 1973
1e eigenaar Rauno Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Polyester, epoxy, gelcoat of topcoat? 10 juli 2021 19:48 #1303376

  • Arent
  • Arent's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2086
Hi,

Aerosil geeft meestal een klein kleurverschil. Kan daardoor wat vlekkerig worden.
Ik ben er niet zo weg van, je kunt ook gewoon een paar keer achter elkaar opzetten en dan terugschuren. Gelcoat hardt snel genoeg uit.

Helemaal inpakken in tape en dan volstorten kan werken, maar geeft soms gekke luchtinsluitingen die je daarna alsnog moet vullen.

Als het echt alleen gelcoatreparatie is, zorg dan dat je niet te diep uitslijpt, dan hoef je ook niet zoveel opnieuw te vullen ;)

Gr, Arent
I'm no bloody tourist.... Ik wenje Hjir!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.311 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl