Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
Doelgericht zoeken naar of je aanbieden als opstapper kan hier.

LET OP: Berichten worden niet direct geplaatst, maar pas als een moderator heeft beoordeeld dat deze passen in de opstapper database!

Onderwerp: Meevaren op een Jeanneau Fantasia 27

Meevaren op een Jeanneau Fantasia 27 22 juni 2022 20:43 #1401655

 • Stan1906
 • Stan1906's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 101
Hoi forumleden,

Ik wil misschien overstappen van mijn Lohi 25 naar een Jeanneau Fantasia 27 en ik zou voordat ik deze beslissing maak graag eens de boot van binnen willen bekijken/mee zeilen.

Dus mocht je zo’n boot hebben en mij in ruil voor een lekker flesje wijn of biertje een middagje mee willen nemen voor een zeiltocht: graag een PB.

Ervaringen met deze boot van (oud) eigenaren zijn ook welkom.

-
Stan
Zeilende student
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Meevaren op een Jeanneau Fantasia 27 23 juni 2022 06:35 #1401681

 • Etap28i
 • Etap28i's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 400
Wij hebben in 1990 4 jaar lang een Fantasia gehad. Onze eerste echte boot. We vonden het een relatief snelle boot die je rechtop moet varen. We hadden een HA fok erbij met verlengde genuarail en dat vond ik een must om lekker te varen. Anders heb je een grote genua van 22 m die je moet inrollen en dat vaart niet fijn, het grootzeil is maar 12 m. Voor de lengte was hij ook best ruim. Samen in de achterkajuit slapen ging vooral omdat we beiden niet groot zijn en ik geen last heb van claustrofobie. De boot is op de motor goed te manouvreren maar let wel op het aangehangen roer, dat kan een zwak punt zijn. Een ander punt van aandacht is de schuimbekleding aan de binnenzijde, die moet vermoedelijk vervangen worden of is inmiddels vervangen ivm verpulveren. Ook de ramen zijn na zoveel jaren een bron van lekkage. Kijk ook naar de kwaliteit van de waterzak. Wij hadden een yanmar 9 pk en dat vaart goed maar hij maakt veel lawaai. Kijk ook naar inwatering in het dek, daar zit balsa in. Eigenlijk allemaal punten die je bij een30-35 jaar oude boot kunt verwachten. Veel succes.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Meevaren op een Jeanneau Fantasia 27 24 juni 2022 19:15 #1402092

Ik ben zo’n 18 jaar in het bezit geweest van een Jeanneau Fantasia uit één van de eerdere bouwjaren (1983). Ik had de kielmidzwaard versie. Als kielmidzwaardboot moet je wat inleveren bij het aan de wind zeilen. Op ruimere koersen maak je dat wel weer goed. Als veel Janeau’s is het schip destijds standaard met een 150 procent genua uitgerust. In combinatie met een rolfokinstallatie niet ideaal. Je moet bij windkracht 4 of 5 al teveel wegrollen. Ik heb er al snel een 130 procent genua opgezet die ook nog een keer is vervangen. Dat is alvast een beter uitgangspunt. Schip heeft niet veel zeil nodig om met meer wind op vrijwel romsnelheid te varen en dat vaart best comfortabel. Zwakste punt is dat het roer bij veel helling snel zijn grip verliest. Het midzwaard heeft ook een hebbelijkheid. het staat met een kleine hoek naar voren. Dat is in waterplanten rijk gebied een goede manier om die waterplanten mee te slepen. Als je er op bedacht bent kun je het zwaard vooraf al deels intrekken.
Het interieur heeft zich altijd goed gehouden Ik sliep samen met mijn vrouw achterin Niet heel ruim wel knus. De indeling Iin de kajuit oogt ruimtelijker dan op veel andere 27 voeters. Dat is zo kan ik uit ervaring melden prettig als je een keer een dagje verwaaid en verregend over ligt.
De deklay-out is ook een pluspunt. Het platte voordek is ook voor opvarenden zonder zeebenen goed werkbaar bij aanmeren en in in sluizen en de gangboorden zijn voor een 27 voeter riant. Je moet helaas wel genoegen nemen met een zeerailing die die term met 40 cm hoogte niet helemaal verdient,

Ramen zijn al snel na aanschaf in 2001 vernieuwd voor volledig gelijmde exemplaren.
Let op de geplaatste motor, Destijds was er keuze uit een7,5 als 9,9 pk versie van Yamar. De 7,5 pk versie komt tekort in ruigere omstandigheden.
Jenneau had in die jaren net als andere Franse werven de hebbelijkheid om door elkaar heen rvs en alluminium te verwerken met als resultaat dat bijvoorbeeld de septerpotten zich niet eenvoudig laten losschroeven.
De Jeanneau Fantasia 27 is best lang gebouwd en heeft een hele generatie schepen opgeleverd De 28 en 29 voeter die volgden waren volgens de zelfde lijnen opgezet en deelden veel interieur delen maar ook onderdelen als scepterpotten. Dat kan wellicht nuttig zijn als je opzoek gaat naar een specifiek onderdeel.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Meevaren op een Jeanneau Fantasia 27 25 juni 2022 17:56 #1402312

 • vletje2
 • vletje2's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 13
Hallo Stan, wij hebben een Fantasia.
Je mag gerust de boot bekijken en of een middag meevaren. Ligplaats is midden Friesland (achter ons huis).Meevaren of bekijken kan dus altijd.
We hebben ook veel ervaring met de boot en kunnen denk ik je vragen wel beantwoorden. Geef maar een p.b. voor mijn gegevens. Vr. groet, Fred

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.308 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl