Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
Doelgericht zoeken naar of je aanbieden als opstapper kan hier.

LET OP: Berichten worden niet direct geplaatst, maar pas als een moderator heeft beoordeeld dat deze passen in de opstapper database!

Onderwerp: ijselmeer zeilen wie zeilt mee ?

ijselmeer zeilen wie zeilt mee ? 09 juli 2006 18:42 #8650

  • rikirik
  • rikirik's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
Hoi allemaal

ik heb sinds kort een ander zeiljachtje gekocht maar ligt nog in amsterdam Type orion 20 ,ik zoek iemand die mee wil om over het ijselmeer te zeilen richting friesland ik heb zelf niet zoveel zeilervaring en voor de tips en de truuks zoek ik iemand die mij wat tips kan geven over de veiligheid navigeren etc etc etc ,

mvg gr rik
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ijselmeer zeilen wie zeilt mee ? 10 juli 2006 07:20 #8654

Beste Rik,

het Ijsselmeer is echt niet zo moeilijk hoor. Het is ongeveer hetzelfde als het Sneekermeer alleen groter.

Vanuit Amsterdam naar Friesland vaar je het eerste gedeelte over het Markermeer langs de kust. Een nieuwe kaart en een kompas kom je een heel eind mee, verder het slechte weer niet opzoeken en op tijd reven zodat het zeilen leuk blijft en de boel heel blijft.
De dag goed voorbereiden scheelt ook, als je wat hardere wind verwacht is het lastig om onderweg brood te smeren, zorg dan dat je dat in de haven hebt gedaan. Een thermoskan koffie, thee en/of soep doet het ook altijd goed.
De enige oversteek is Enkhuizen-Stavoren (of Lemmer) en is goed te doen. Met een betje redelijke wind ben je in een uurtje of 3 over (Stavoren). Met ZW-wind kan er voor stavoren nog wel eens een rottig zeetje staan. Verder goed anticiperen op het weer. Beter te vroeg een rifje gestoken dan te lang onder vol tuig doorlopen.
Succes,
Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zeilen over het ijselmeer 17 juli 2006 19:26 #8729

  • rikirik
  • rikirik's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
Hoi bedankt voor je tips ,ik denk ook dat het wel zal meevallen ,omdat ik met een kruiser elk jaar wel over het ijselmeer kom ben alleen wat huiverig voor evt slecht enzo en dat met een redelijk klein zeiljacht vandaar ,maar goed een goede voorbereiding is het halve werk ,

mvr gr Rik
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ijselmeer zeilen wie zeilt mee ? 17 juli 2006 21:17 #8730

Beste Rik,

slecht weer is voor niemand leuk. Ik kan me goed voorstellen dat je niet in een boot wilt zitten met windkracht 6 om de oren. Zeker niet als je dan ook nog een stuk over open water moet.
Neem daarom ruim de tijd om de tocht te maken zodat je dan ook een dag of twee verwaaid kan liggen en wachten op betere omstandigheden.
Mocht je daar niet de tijd voor hebben kun je ook kiezen om de tocht in gedeeelten te doen, bijvoorbeeld 1 weekeinde van A-dam naar Enkhuizen, daar de boot laten liggen en met de Enkhuizen-Staverenboot weer terug naar huis. Het volgende weekeinde de volgende etappe. Zo houd je het voor jezelf ook leuk. Mocht je wel ruim de tijd hebben is "binnendoor" over de randmeren natuurlijk ook een optie. Bij ZW-winden heb je alles bezeild en zit je op binnenwater. NA de roggebotsluis een stukje ketelmeer maar dan kun je al vrij vlot het zwarte water weer op richting Vollenhove of zwartsluis.
Alles is in principe met staande mast te doen.
Succes, Hedzer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ijselmeer zeilen wie zeilt mee ? 15 aug 2006 19:49 #9025

Ik ben benieuwd hoe de boot heeft gereageerd op het IJsselmeer! Toevallig ben ik eenzelfde boot als jij hebt aan het opknappen. Met een beetje mazzel laat ik die deze week te water. Ik ben dus nog helemaal onbekent met de zeileigenschappen van deze boot, heb altijd met open zeilbootjes gevaren. Niet dat een Orion veel verschilt van een open zeilboot met zijn lengte, ophaalbaar midzwaard enz.
Ik heb ook al anderhalf jaar het idee in m'n kop om met deze boot flinke tochten te maken naar en op het Marker- en IJsselmeer. Ik kom uit Noord-Brabant (Biesbosch), en dat is best een flinke (leuke?!) tocht.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

ben een eind op weg 15 aug 2006 20:13 #9027

  • rikirik
  • rikirik's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7
Hoi allemaal ,nog bedankt voor de intresse ,ik heb mijn boot voor 2 weken geleden inmiddels opgehaald uit amsterdam ,en ben gestrand bij de bocht van kuchelen ,ik had de bb motor laten nazien maar die begaf het al voor ik amsterdam uit was ,niet echt een goed begin ,maar goed een goede sleep trok me tot door de oranje sluis waar ik ben begonnen met het tuigen van de mast ,ik was veel tijd verloren door toch nog een pogin te doen de motor aan de praat te krijgen ,maar met een noorder windje ,was het net te bezeilen en op mijn 2 de poging nog tot lelystad te komen begon het ook nog eens aardig te waaien ,dus de boot kreeg aardig voor zijn kiezen tot ik uiteindelijk pampus voorbij was begon het nog harder te waaien ,en moest ik er aardig aan werken ,om het schip wat in bedwang te houden ,uiteindelijk besloot ik maar te gaan schuilen bij de de bocht van kuchelen omdat mijn spanner onder de fok was los gelopen ,dit was uiteindelijk ook beter omdat het op dat moment al windkracht 7 blaasde en ik golven had van zeker een meter ,de boot heeft het erg goed gehouden in de golven ,buiten mijn verwachtingen om !! een klein bootje maar echt zeewaardig

ik zal dit weekend proberen om over het ijselmeer te komen

gr rik
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ijselmeer zeilen wie zeilt mee ? 15 aug 2006 20:20 #9029

Heel erg veel succes, en houdt ons op de hoogte. Foto's maken zal wel niet gemakkelijk gaan als je aan het zeilen bent. Steek je alleen over, of met iemand anders aan boord?
Ik hoop volgend jaar ook de oversteek te gaan maken, ik wil dit jaar eerst de boot goed leren kennen.

Hoeveel PK zal je minimaal nodig hebben achter deze boot, als je het 'grote water' zoals het IJsselmeer op gaat? Ik heb altijd een 3.3PK mariner gehad, geeft al 3 jaar trouwe dienst zonder problemen. Sinds kort heb ik een zwaardere 8PK Yamaha aangeschaft, als deze zich goed houdt, lijkt me dit betrouwbaarder op de grote wateren. Oversteken naar de wadden zou ook geen probleem moeten zijn. Ik was vorige week naar Schiermonnikoog, daar zag ik ook zat bootjes van een meter of 6 overzeilen, het waaide zo'n 4/5 Bf schat ik.

Ik zou trouwens graag eens wat foto's zien van je Orion 20, mocht je deze op de computer hebben staan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ben een eind op weg 27 aug 2006 15:40 #9129

ik zal dit weekend proberen om over het ijselmeer te komen

Hoe heeft het bootje zich gehouden?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: ijselmeer zeilen wie zeilt mee ? 01 sept 2006 14:31 #9159

  • Logical
  • Logical's Profielfoto
Zelf solo met m'n 16m2 een rondje Flevoland gedaan met windkr 5/6 (En dat stuk Urk - Ketelmeer ook al twee keer gedaan). Dus met jullie boten zou dat idd niet echt een probleem hoeven zijn. Bereid je gewoon goed voor, dan ben je al ver over de helft ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

onderschatting 28 aug 2007 20:18 #20679

  • Spanker128
  • Spanker128's Profielfoto
Heren heren toch,

Ik heb 19,5 jaar op Lelystad-Haven gewoond, en wat ik daar niet heb meegemaakt. Alles oorzaak? Onderschatting. Zelfs ervaren binnenschippers laten zich nog verrassen door het ijsselmeer. Mensen in een kolibri door een 80mtr binnenschip overvaren, in moeilijkheden komen door een hemelvaartstorm noem maar op. Rik, je hebt het zelf al gemerkt, de wind kan vlot aantrekken tot kracht 7 of 8. Blij dat je De Blocq van Kuffeler bent binnen gelopen. Met noordenwind had je beter naar enhuizen kunnen sturen, was wat zeegang betreft veel rustiger. Ik ben zelf dit voorjaar (eind juni) niet naar Enkhuizen gevaren met een sun2500 omdat, ik een onervaren bemanning aan boord had, en er een waarschuwing zuid 6 werd gegeven. Oke noordelijk van de dijk enkhuizen lelystad lekker zeilwindje, maar je moet het gat tussen ketelmeer en kop van Boltje wel over en dat stampt behoorlijk. Belangrijke les, boven windkracht 5 niet meer vertrekken, in de avond trekt de wind vaak aan. Voorbereiding is niet alleen een goed kompas, maar ook weten dat die plas wel erg groot en verraderlijk is. ook waterkaarten zijn een must. en wel bijgewerkte. Als iemand raad vraagt over dit soort tochten geef hem dan goed advies. Dit had op een ramp uit kunnen lopen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.249 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl