Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Project zeilboot identificeren.

Project zeilboot identificeren. 29 juli 2021 11:33 #1309450

  • Mj92
  • Mj92's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2
Goede middag!

Ik ben nieuw op dit forum!

Ik heb kort geleden een open zeilbootje gekocht, Hierbij heb ik enige hulp nodig. de Google zoektocht heeft niks opgeleverd maar wil graag het bootje weer in volle glorie herstellen!

Het bootje lijkt mij een behoorlijk snel bootje wat zeker de moeite is! veder weet ik niet heel veel van de boot, behalve dat de verf en afwerking in slechte staat zijn en div dingen aandacht nodig hebben! De mast is krom/roerblad hout is verrot/helmstok meganiek is niet erg zeilbaar, door de vele speling/zwaart is in slechte staat. De boot is 360x125. De mast is 770. De grote vraag is, wat heb ik hier nu voor merk/type zeilboot? Anders wordt het gissen hoe ik hem in volle glorie kan herstellen.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Mvg marcel Juffermans.
Bijlagen:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project zeilboot identificeren. 29 juli 2021 14:44 #1309505

Hoi Marcel, welkom op dit forum,

Dit is (als ik het goed heb) een ontwerp van Ian Proctor, ontwerper van o.a. de MiniSail en de MiniSprint. Dat zijn sportieve zeilboten uit de jaren zestig / zeventig. De Topper is daar het voortvloeisel van, jou bootje was de ‘zeilschool’ uitvoering zodat de instructeur en de leerling samen in één bootje konden. De andere typen hebben een veel kleinere kuip.

Het witte zeil hoort er waarschijnlijk niet echt bij, de MiniSail, de MiniSprint en de Topper zijn éénmansboten met één zeil.

Succes, Johan
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project zeilboot identificeren. 29 juli 2021 23:05 #1309674

  • Mj92
  • Mj92's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2
Johan, bedankt voor jouw reactie!!!!

Heb even gezocht, modellen van proctor komen zeker in de buurt!

Zelf twijfel ik of de mast orgineel is, niet dat de mast van 770 dit bootje van 360 als een raket laat gaan... Is vooral frappant dat aan de zijkant van de boot de keuze is om via de zwaartkast/katrol of via bakboord of stuurboord de fok via de schoothouder te houden. Is dus idd wat je zegt of voor 1 pers of "krapjes" voor een 2e persoon. Maaar, er zit dus op de zijkant "vanaf het roer gezien" schoothouder, oogje aan de boot, oogje aan de boot. Dus lijkt mij dat de boot eigelijk 3 maal gestaagd hoort te wezen?! Kan er nog wel een foto van uploaden. Vind het ook vreemd dat de mast zo lang is en niet deelbaar, zeil klopt overigens perfect met de mast. Ong 60/70cm bovende bodem hangt de giek.
Laatst bewerkt: 29 juli 2021 23:06 door Mj92.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Project zeilboot identificeren. 30 juli 2021 06:32 #1309691

Goedemorgen Marcel,

Aan de achterzijde van de boot bij het roer zitten twee ogen, waaraan van stuurboord naar bakboord (rechts naar links) een lijntje loopt / hoort te zitten. Dit lijntje is de ‘overloop’ en loopt ruim over de helmstok van het roer heen. Langs de overloop loopt een blokje (katrol) waaraan de grootschoot vast zit. Aan de achterzijde van de boot kan de schoot van het grootzeil dus vrij bewegen van stuurboord naar bakboord.

De grootschoot gaat dan naar het uiteinde van de giek door een blokje aan de giek, dan naar voren tot halverwege de giek door een blokje onder de giek, en dan naar een draaibaar blokje op de zwaardkast in het midden van de boot en dan naar de hand van de zeiler. Eventueel kan de zeiler zijn hand vrij maken door de schoot in de klem te zetten.

De andere optie van schootvoering volgens Procor is zoals op de bijgevoegde foto:Kun je iets met deze beschrijving? Ik kende constructie niet maar zo te zien kun je de mastvoet in lengterichting verschuiven.

Johan
Laatst bewerkt: 30 juli 2021 06:39 door Waterrimpels.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.229 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl