Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 17 juni 2024 16:59 #1566840

Ik sta op het punt een grote intimiderende klus af te ronden. Ik heb al het schuim van de banken van mijn boot vervangen en deze zelf gestoffeerd met nul ervaring in het naaien. In totaal twee giga bankkussens en zeven rugkussens. In dit topic neem ik jullie graag mee met de klus. In het laatste bericht zal ik proberen de kosten in beeld te brengen. Het is toch wel erg duur geworden.

Ik heb ook een youtube kanaal (zie link in het doosje onder dit bericht) en ben bezig met het maken van twee videos hierover maar dat duurt nog heel even. Ok hier gaan we:

Ik heb de Albin Ballad 30 nu zo'n anderhalf jaar. Ik heb al veel mogen leren met het klussen maar sinds kort is daar een nieuwe vaardigheid bijgekomen: Naaien! Het begon met wat rare plekjes op de stof van de kajuitbanken. Het leek alsof de stof aan het desintegreren was en bij elke aanraking werd het probleem groter.




Na even gerotzooid te hebben met naald en draad kon ik concluderen dat het hopeloos was. De boel begon te stinken en het schuim was ook flinterdun geworden. Altijd pijn in de bips. Er moest wat gebeuren. Ik startte een onderzoek naar de mogelijkheden. Al snel kwam ik er achter dat deze klus laten doen door een ander ONBETAALBAAR was. Denk aan duizenden euros. Ik moest het dus wel zelf gaan doen.

Een zeer intimiderend klus voor me want ik had nog nooit een naaimachine aangeraakt. Waar ik wel bekend mee was, was de Speedy Stitcher. Een geweldig ding die naar mijn mening IEDEREEN zou moeten hebben.



Desondanks niet geschikt voor een grote klus zoals dit. Alhoewel ik er ook al mijn kuiptent ramen mee vervangen heb, maar hoe lang dat duurde dat wil je niet weten. Ik maakte een belangrijke ontdekking: De youtube videos van Sailrite. Amerikaanse lui die stap voor stap laten zien hoe je zelf je bootkussens kan naaien.



Toen ik deze glimlach zag wist ik dat alles goed ging komen. Ondertussen vernam ik dat een familielid een 40 jaar oude naaimachine voor me had.



Het was best een gedoe om deze oldtimer werkend te krijgen. De motor was erg zwak en waarschijnlijk op het punt te overlijden. Omdat ik nul vertrouwen had in mijn naaivaardigheden werd het volgende doel het maken van een oefenkussen. Ik haalde uit rommelwinkels schuim uit matrassen en vond goedkoop stof. Zo kon ik voor ongeveer een 10-20 euro al uit de voeten.

De eerste kussen werd een ramp maar de tweede zag er al goed uit. Dit was de 30-minute-box cushion van Sailrite:



Dit succes gaf me motivatie en ik begon na te denken over het "echte" project. Hier zie je de twee banken op de boot zonder kussens.




Zoals je ziet is er een vervelende hoek waar rekening mee gehouden moet worden. Na veel van de videos van sailrite bestudeerd te hebben kwam ik tot de conclusie dat de "box cushion" techniek toch het meest flexibele om kan gaan met hoeken. Ok, dat is fijn, maar ik weet nog niet eens hoe de box cushion techniek gaat... Zucht... tijd voor oefenkussen 3.



Het resultaat maakte me erg trots. Weer een resultaat dat er echt goed uit ziet. Ik kreeg steeds meer vertrouwen in mijn naai-skills. Ik had de box cushion techniek onder de knie. Dit oefenkussen had ook een ander doel. Ik haalde het schuim er af, nam het mee naar de boot en tekende de hoek er op af. Met een fijn ijzerzaagje zaagde ik de hoek er af.



Hier verbaasde mijn naai-skills me want het was vrij makkelijk om de hoek te stofferen. Met naaldjes prikte ik het stof op het schuim. Met een platte plaat drukte ik op de hoek en het stof. Aan de andere kant tekende ik de hoek af op het stof. Thats it. Helaas geen foto.

De oude naaimachine begon me in de steek te laten. De motor begon te ruiken en had bijna geen kracht meer. Het bracht steeds meer frustratie om zo verder te gaan. Ik dacht what the hell, naaien is een leuke nieuwe hobby, ik koop een nieuwe naaimachine. Alles voor de boot :blush:



Na al dit oefenen voelde ik me vertrouwd om te gaan werken met het echte, dure spul. Wordt snel vervolgd.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 17 juni 2024 17:17 #1566848

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8347
Geweldig! Storten in het onbekende en er iets van maken...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 17 juni 2024 17:27 #1566853

Wat een mooi project, en leuk verhaal!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 17 juni 2024 17:39 #1566859

Ziet er goed uit en een motiverend verhaal! Het enigzins eigen maken van deze vaardigheid staat ook nog op mijn lijstje, maar voor canvaswerk is vermoedelijk een zwaardere machine gewenst.
Maxi 33s - Hide-Away - Stevensweert
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 17 juni 2024 19:38 #1566908

Leuk project. Het bewijst dat als je je ergens in verdiept je toch ook tot een goed resultaat kunt komen.
Gelukkig hoef ik deze techniek niet te bezitten. Mijn vrouw kan erg goed met naald en draad en een naaimachine omgaan.
Afgelopen winter heeft er hier een soortgelijke klus op het programma gestaan. Aanvankelijk begonnen met een redelijk moderne Singer naaimachine. Maar dat ging niet lekker. Machine was te licht en dat gaf alleen maar steeds verder oplopende irritatie.
Toen, in een opwelling, een oude (wel electrische en goed lopende) Pfaff 260 naaimachine op marktplaats gekocht voor nog geen 200 euro. Dit is een machine van ik geloof meer dan 60 jaar oud. Maar wat een verademing was dat. Er is nu bijna geen stof meer te dik. En de machine vliegt er doorheen. Het gaat eerder nog te snel. Ik wil hier maar mee zeggen dat je niet alleen de kennis maar ook het juiste gereedschap moet hebben. En dat hoeft ook niet altijd heel erg duur te zijn.
Mvg Felix
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 17 juni 2024 21:23 #1566938

  • thijs78
  • thijs78's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 28
Wat een gaaf project! Ik blijf dit draadje even volgen en ben benieuwd naar het resultaat.
Ik hik op mijn boot tegen eenzelfde project aan, dus alle tips welkom.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 17 juni 2024 21:59 #1566946

  • AdB
  • AdB's Profielfoto
  • aanwezig
  • Gebruiker
  • Berichten: 4054
Prachtig!! Wat een mooi verhaal.
Tornado sport
Een monohull is eigenlijk een multihull die niet "af" is...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 18 juni 2024 07:21 #1566984

  • Koezt
  • Koezt's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8131
Gelijk even op geabonneerd. Leuk leerzaam draadje.
Zelf net dit weekeinde maar weer eens de Pfaff 1209 van zolder gehaald om een een 2dehand huik pas te maken. Toch wel weer leuk. Ook ik zit wel behoorlijk te hannessen om alles er onderdoor te krijgen en om de strategie (eerst dit, dan dat, dan...) te bepalen.

Maar goed. Gelukt, nieuw garen en naalden ( :blush: ) besteld. En klaar voor de volgende klus.
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 18 juni 2024 11:04 #1567031

Hier volgt het verhaal van het bakboord zitkussen. Daarna eindig ik met het verhaal over de rugkussens en het kostenplaatje. Als je vragen heb stel ze gerust. Soms moet ik wat informatie weglaten om het verhaal te laten lopen dus als je iets mist vraag het vooral.

Met het vertrouwen dat ik had opgedaan en de nieuwe naai-vaardigheden was het tijd om te gaan shoppen voor de echte klus. Ik vroeg me af of ik met wat slim zijn centen kon besparen. Tijdens een Lidl webshop sale bestelde ik vijf 16cm dikke schuimmatrassen (LIVARNO home 7 zones koudschuim-matras 90 x 200 cm) voor 60 euro per stuk. Ik kocht er zoveel omdat ik ook de hondekooi en v-berth wou doen.



Na lang wikken en wegen besloot ik dat de lidl matrassen te hoog waren voor de banken dus retourneerde ik er in ieder geval twee. De kussenhoogte zou anders van 12 naar 16cm gaan. Op de tekening ziet het er nog redelijk uit maar als je er daadwerkelijk op zit dan zou je zien hoe hoog het wel niet zit. Totaal geen goed idee.



Ik keek verder op marktplaats en rommelwinkels maar echt kwalitatief schuim in de grote hoeveelheden die ik nodig had ging ik op die manier dus nooit vinden. Een andere optie was koudschuim matrassen van de Jysk of Ikea halen en bewerken maar dit was even duur als de optie hier onder, die beter bleek.

Het werd toen duidelijk dat de beste optie het kopen van nieuwe koudschuimplaten bij een webshop zoals Schuimrubberbetaalbaar of Schuimrubbergigant was. Op dit forum werd negatief gesproken over Schuimrubberbetaalbaar/Joans schuimrubber of hoe het ook heet. Hierdoor keek ik vooral naar de webshop Schuimrubbergigant. Op die site is veel informatie te vinden en de klantenservice is ook top en behulpzaam. De prijs is ook beter dan andere shops. Ik mocht langs komen om wat schuim te proberen. Dus ik pakte de auto en reed naar Alkmaar.

Daar aangekomen werd ik verwelkomd door de vriendelijke meneer die ook te zien is op de videos van de site. Ik mocht proberen:
  • Koudschuim HR 45 medium
  • Koudschuim HR 40 stevig
  • Koudschuim HR 45 Soft
  • Pantera® SG 52 130 soft
  • Pantera® SG 52 150 medium
  • Pantera® SG 52 170 stevig

Het schuim in dit lijstje behoort tot de categorie “koudschuim”. De andere opties zijn: Polyether, Traagschuim, Latex. Als iemand dat wilt zal ik mijn onderzoekje nog wel plaatsen over de soorten schuim.

De eerste drie schuimen in het lijstje zijn de iets meer budgetopties voor koudschuim. Schijnt van dezelfde fabriek als de duurdere Pantera te komen. Maar voor een tikkie meer kon ik de Pantera krijgen. Pantera heeft een erg goede reputatie en wordt gezien als een van de beste. Het heeft een lange garantie, schimmelbestendig enzovoorts, dus de keuze was snel gemaakt.

Ik wou graag dat de banken een zit/slaap combinatie werden. Kies je dan de soft, medium of stevig? De soft was te zacht om op te zitten maar ideaal voor slapen. De stevig is net een houten plank maar die is voor het zitten juist weer ideaal. De keuze viel dus voor medium. Lekker om op te liggen en stevig genoeg om te zitten.



Wat betreft de dikte ging ik voor 11cm. Het oude schuim is 12cm en dat was absoluut prima en comfortabel, als ze niet zo oud en doorgezakt waren. Online deelt men ook veelvoudig de mening dat 12cm slim is. Daarnaast komt er ook een vochtregulerend materiaal onder die de boel nog een centimeter hoger maakt, maar dat leg ik later uit. 12cm hoogte in totaal dus.

Ik kocht de Pantera als "plaat" omdat dat het meest kostenefficiënt was. Het alternatief is "op maat" bestellen maar dat pakt echt duurder uit. De uiteindelijke keuze is in de foto hierboven te zien. 160cm breed en 200cm lang. Met het idee om het schuim door midden te zagen om genoeg schuim voor beide banken te krijgen.

Ik keek gelijk ook even welk schuim geschikt was als rugkussen. Ik had het idee dat rugkussens een minder zwaar leven krijgen dan zitkussens dus leek dit mij wel een goede argumentatie om voor het iets minder dure koudschuim te gaan en koos ik dus de HR45 soft. Die zou ik op een later punt bestellen.

Terwijl ik daar toch was kocht ik wat andere benodigdheden. De Tricot kous, die ik nu als onmisbaar zie. Dit is een kous die om het schuim gaat die het makkelijk maakt om het schuim in de tijk/hoes te krijgen. Plus het vermindert de frictie op het schuim en bevorderd dus de levensduur. Hier een voorbeeld:



Verder kocht ik gelijk stof voor de bodemplaat. Het zogeheten Fibertex onderdoek. Het idee was dat de onderkant van het matras nooit gezien wordt en daar dus geen super duur stof hoort. Ook is het om andere reden een goed idee en daar ga ik later op in.




Nu ik het schuim in huis had moest ik de keuze maken voor stof. In eerste instantie vond ik het erg lastig om na te denken over materiaalkeuze. Hoe moeten die kussens nou werken? Moet het vooral waterdicht gemaakt worden, of ademend? Ik snapte er niets van. Het slimste is toch om de boel zo water resistent én ademend mogelijk te maken. Niet waterdicht dus.

Op dit punt had ik al talloze uren besteed aan onderzoek. Ik besloot eventjes op de expertise van de experts van ESVOshop te vertrouwen. Deze hebben categorieën bootstof. Ik bestelde 3 staaltjes en besloot wat de favoriet was. Ik ging voor de bootkussenstof BLISS Citel Canvas Misty Blue. Een volledig acryl, water en schimmelresistente stof. Duur, maar het waard, blijkbaar.



Naast 9 meter van dit peperdure spul bestelde ik ook:
  • 10 meter 5mm niet-deelbare YKK ritsband
  • YKK ritschuivers
  • Palty Schuimrubber lijmspray 500 ml
  • ESVO Aquamaster 3D ventilerend ondermatras, 140 x 205 cm

Het Het leek me ook belangrijk om na te denken over vocht regulatie onder de kussens. Hier zijn zoveel opties voor… Het leek me slim om te beginnen bij de basis, een vochtregulerend laagje onder de kussens. Daar kocht ik de Aquamaster voor. Deze zou ik ook door midden knippen zodat er genoeg was voor beide banken.



De volgende stap was het maken van een patroon van de banken. Ik kocht een giga rol bruin inpakpapier en lijmde drie stroken aan elkaar. Zodoende kreeg ik een grote lap patroonpapier.



Ik nam het mee naar de boot en begon met meten. Met plakbandjes, een permanent marker, een schaar en veel geduld voltooide ik het patroon. Vergis je niet, niks op een boot is recht. Zo ging de breedte geleidelijk van 70.3 naar 68.3 ofzo. Eigenlijk was niks een rechte lijn. Een patroon maken is dus essentieel.



Het patroon van de stuurboord bank is ook stiekem te zien in de fotos van mijn eerste bericht. Die was veel ingewikkelder. Bij deze heb ik het wat simpeler gehouden.

De vervelende hoek waar ik het eerder over had werd ook nauwkeurig op het patroon afgetekend. De techniek hiervoor is te vinden in de sailrite video voor het maken van v-berth kussens. Best lastig en veel nadenken maar na eventjes lukte het wel.




Over het zagen, maak je geen zorgen over kleine imperfecties. Een ding wat ik geleerd heb is dat de afmetingen breed gezien juist moeten wezen, maar dat perfectie weinig zin heeft.

Nu ik een patroon had kon ik gaan nadenken over aftekenen en zagen van het schuim. Ik legde het patroon op het schuim en tekende het af. Ik voegde de de zogeheten 1% factor toe. Allemaal uitgelegd in de Sailrite videos. Nu kon ik beginnen met zagen.

Eerder bij de oefenkussens had ik een goedkoop Blokker elektrisch broodmes gebruikt. Het ging wel goed maar dat ding is best aggressief en verandert een klein foutje snel in een grote fout. Ik bedacht een andere manier van zagen en kocht een fijn getand metaalzaagje. Dit is dus handmatig maar gaf meer controle.




Het ging vrij goed. Het beste resultaat behaal je als je heel langzaam en zorgvuldig zaagt en natuurlijk zorgt dat het zaagblad precies verticaal komt te staan. Dit kan je doen door het zaagje daaronder langs de zijkant van de tafel te laten lopen.

Tijdens het vele vervoer van het schuim (ik nam het ook nog eens mee naar de boot om te passen) kwam er een klein scheurtje in. Gelukkig had ik de lijmspray gekocht. Volgens sailrite is de gerepareerde verbinding nu sterker dan het ooit was. Fijn om gelijk dat probleem op te lossen.



Wordt vervolgd

@Illex, ja maar wel behoorlijk eng! Maar de kosten van het uitbesteden waren toch een stuk griezeliger.

@Stefanvanvee, bedankt!

@Orange Sunset, als je een beetje handig ben lukt het je wel. Naaien is een marathon, je moet de concentratie en oog voor detail van begin tot einde volhouden en dan krijg je het gewenste resultaat. De kwestie van het type naaimachine ben ik ook lang mee bezig geweest. Er wordt verteld haal dus vooral geen Singer want dit merk is overgenomen door China en sindsdien is de kwaliteit snel gevallen. Wat je ziet op mijn fotos is de Singer 5523. Ik stond echt op het nippertje om een duurdere Janome te halen maar het werd allemaal zo veel geld. Het blijkt dat deze serieuze twijfel een goede aanwinst is in het onderhandelen. Ik kon de singer met loopvoet voor wel 100 euro minder krijgen dan men normaal moet betalen bij elke webshop. Verkooptruuk? Misschien maar ik was er blij mee. En ik moet zeggen, tot nu toe, zelfs met taaie bootdoek (andere reparatie) gaat het prima. Grootste overwinning tot nu toe: Polyester band, bootdoek, verstevigingstof, bootdoek. 4 lagen taai materiaal. Knalt er gewoon doorheen.

@SimondeDanser, klopt. Je moet een beetje handig wezen maar het vooral ook willen. En je er volleding in storten. Dat is een ding wat ik kan mededelen, ik ben zeer blij dat ik de kussens zelf heb gemaakt. Als er nu wat is kan ik het zo repareren zonder zorgen en met zeer lage kosten. En het precies maken zoals ik wil. En nu heb ik een vaardigheid voor het leven. Ik heb al kussentjes gemaakt voor huisdieren, voor mezelf etcetera. De mogelijkheden zijn eindeloos. En inderdaad veel gehoord over die oude machines.

@thijs78, vraag maar raak. Wat is je naai niveau? Ik raad aan te doen wat ik deed. Goedkoop stof en schuim en gewoon wat rommelen. Met elke stap die je zet wordt de volgende stap makkelijker.

@AdB, bedankt

@Koezt, leuk, welke stof ga je gebruiken? Ik heb nu ook ervaring met de Docril N Solid Dark Blue van ESVO. OERSTERKE stof gebruikt voor boottenten, huik etc. Ik heb er ook zojuist een reparatie mee gedaan aan mijn kuiptent.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 18 juni 2024 12:02 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 18 juni 2024 15:51 #1567105

leuk om te lezen en zien.
je treedt ui je comfortzone om meer comfort te creëren
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 18 juni 2024 16:02 #1567107

Top verslag! Dank voor het delen.
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 18 juni 2024 16:34 #1567114

Leuk dat je het zelf weet op te lossen. Voor ieder die daar niet overheen ziet. In elke stad zijn wel een of meer stoffeerders die niet speciaal gericht zijn op boten, maar daarvoor wel de kussen kunnen maken. Is niet gratis maar wel veel goedkoper dan bij bedrijven die zich op de botenmarkt richten. Een van de dingen die ik er geleerd is dat door verlijmen van schuim met een verschil in hardheid je perfecte matrassen krijgt voor de slaapkabine.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 19 juni 2024 12:30 #1567312

Het maken van de tijk. Ik zal hier wat vlug en samenvattend door heen gaan maar als ik de rugkussens laat zien zal ik in veel groter detail gaan. In verband met mislukte beelden, weinig detail etc.

Ik kies dus voor de box cushion techniek. Sailrite heeft hier een hele video aan toegewijdt dus kijk die vooral. In het kort is dit de techniek: De boven en onderplaat moeten een exacte match worden aan het schuim. De zijkanten, meestal vier voor elke kant, zijn gelijk aan het dikte van het schuim plus een extra marge gebaseerd op hoe dik je schuim is. In de sailrite videos is er het voorbeeld van het toevoegen van 1.27cm extra aan de boxing voor 12.7cm dikke kussen.

“Thinner cushions look bess with more allowance added, and thicker cushions look best with less”

Aangezien mijn schuim 11cm is, voegde ik dus iets meer toe. Dit was eigenlijk een gokje maar het pakte goed uit. 13.5mm koos ik. De extra marge resulteert later in een strak passende hoes.

Maar afhankelijk van waar je je rits wil plaatsen moet een van de panelen uitgesneden worden met nog een extra marge. In mijn geval heb ik die vervelende hoek aan de achterkant dus koos ik er voor de rits aan de onderkant te plaatsen. De extra marge die ik toe moest voegen was equivalent aan de breedte van de rits. Bij mij dus 44mm. Hier een foto van het uitsnijden van de bodemplaat plus de 44mm marge die je aan de linkerkant ziet.




Er zijn trouwens twee technieken om een rits te plaatsen, die van de Quick-and-easy box cushion en die van de box cushion. Ik ging voor het laatste omdat die steviger leek. De eerste is nog makkelijker. Nu moest ik de boxing uitsnijden. Vrij simpel maar kost veel tijd en energie.



De kant met de gesneden hoek vroeg wat meer maatwerk. De boxing snijdt je zoals normaal uit tot je bij de hoek uitkomt. Daar maak je het maar fiks breder en wat langer. Wat je dan doet, je pakt wat naainaaldjes en prikt de boel zorgvuldig vast. Je pakt dan een stevig vlakke plaat en drukt het stof in de hoek. Zodat je aan de andere kant kan aftekenen. Je tekent dan exact de hoek af. Je haalt dan de naaldjes uit de stof, voegt die extra marge toe aan je afgetekende lijntjes en snijdt dat uit.




Als laatste de bovenplaat. Dit wordt een exacte match aan het schuim. Gewoon het schuim er op leggen en aftekenen maar.



Trouwens, dat aftekenen doe je het beste met een kleermakerspotlood wit. Toch wel belangrijk want foutjes maak je af en toe en de strepen van dit potlood kan je met wat water verwijderen. Koop er een heleboel, ze gaan snel op.

En mijn aanbevelingen voor het uitsnijden zijn: Wil je het op de beste manier doen neem dan de hot knife die ik twee alineas hier onder uitleg. Dan kan je de stof uitsnijden en ontrafelen in een keer voorkomen. Wil je iets meer op budget aan de slag raadt ik aan te kopen: Snijmat, Stanley rolmes en een lange liniaal. Het rolmes is essentieel voor nette rechte lijnen. Koop een reserve mesje.



Rits met nog wat restantjes van de tijdelijke verbinding die je moet maken ivm de techniek. In het volgende bericht over de rugkussens zal ik in groter detail gaan.

Je hebt nu je bouwpakketje voor de tijk, maar er is een ander probleem dat nu direct opgelost moet worden. Vrijwel elke stof ontrafelt. Daar moet wat aan gedaan worden anders gaat je stof er helemaal aan.



Er zijn een heleboel manieren om ontrafelen tegen te gaan. De beste manier is de hot knife. Een dedicated gereedschapje maar duur. Of je maakt er zelf een, zoek op “welding gun hot knife”. Een andere optie is een soldeerapparaat. De slechtste optie is een aansteker. Het doel is natuurlijk het smelten van de zijkantjes. Ik koos voor het soldeerapparaat omdat ik echt geen zin had weer centen neer te tellen voor een of ander nieuw apparaat. Achteraf een beetje spijt van. Als ik het weer kon doen zou ik investeren in de welding gun.

Nu zijn we klaar om de onderdelen samen te voegen. Hier is het zogeheten dubbelzijdige 3m tape essentieel om in huis te hebben. Ik raadt de 9mm soort van ESVO aan. Koop maar zo’n 100 meter dubbelzijdige 3m tape. Zoveel heb ik in ieder geval gebruikt voor beide banken en rugkussens.



De videos van sailrite leggen het vast beter uit maar je naait boxing aan elkaar met een 3/8” afstand. Gebruik hiervoor een magnetische geleider zoals die van de Prym maar ali heeft ze ook natuurlijk.

De top en bodemplaat plak je ook tijdelijk vast met de tape. Sailrite vernoemt in de videos de “connect-the-dots” methode. De techniek voor het samenvoegen van de onderdelen is inderdaad zo bedacht dat het gevoelsmatig gaat. En zo leer je het ook, op gevoel vind je de manieren waarop de onderdelen samenkomen. In het begin erg lastig maar als je het onder de knie heb wordt het makkelijker. Hier een foto met de onderkant genaaid aan de boxing.





Nu zijn we eigenlijk aangekomen in het heden. Mijn dubbelzijdig tape is helemaal op dus de bovenplaat zit er nog niet aan. Maar hier het einderesultaat van de zitkussen aan de andere kant, die wel af is!





Hierna de rugkussen, iets meer detail over het maken van de achterkant met rits en dan de kosten.

p.s. de vele fotos zijn geen probleem toch? Heb er nu al 45 ofzo op pagina 1
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 19 juni 2024 12:54 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 22 juni 2024 07:41 #1567933

  • koko
  • koko's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 15776
De vele foto’s zijn helemaal geen probleem ;) Juist leuk!

Erg leuk om je ervaringen te lezen. Het kost meestal heel wat onderzoek en investering in de juiste spullen, maar de beloning is dan ook heerlijk! Ik start zulke projecten als en Pipi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Andere is: ‘als iemand anders het kan leren, dan zal ik het toch ook wel kunnen leren?’ In de loop der jaren ook geleerd dat goed gereedschap zich altijd uitbetaalt. Dat wil niet zeggen dat je altijd het duurste moet hebben, zoals je bewijst met het ijzerzaagje voor het schuim.
Ik lees met plezier je verhaal!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 23 juni 2024 17:56 #1568164

Heb nog niet de tijd gehad alles op te schrijven maar hier een nieuw stukje

De rugkussens. De oude rugkussens waren van vreemde formaten en vulden niet goed de breedte van de bank op. Ook de stof op deze kussens was helemaal op.


Het schuim voelde net als een ballonetje. Ik liet mijn vinger er overheengaan en het schuim verpoederde. Dit was voor mij de indicatie dat het echt op was en vervanging vroeg.

Nu besloten te hebben om ook AL de rugkussens te vervangen, begon ik met een periode van experimentatie. Er moesten heel wat beslissingen komen en de drang naar perfectie was nogal overweldigend. Uberhaupt het kunnen vervangen van de rugkussens en alles eromheen juist krijgen voelde al als een behoorlijke uitdaging. En niet gek dat ik dat voelde natuurlijk.

Ik ontdekte dat het hoger maken van de kussens zowiezo positief ging wezen. Ook leek een hoek in het schuim de comfort voor de rug te verbeteren. Eigenlijk logisch natuurlijk, waar vind je compleet vlakke rugkussens? Gelukkig boodt Schuimrubbergigant ook een op-maat service waar je allerlei interessante vormen kon bestellen.


Gelukkig maar want zelf uitsnijden van de hoek over zulk breed schuim leek me vrij onmogelijk. Uiteindelijk vrij betaalbaar vergeleken met een plaat kopen. Ik koos voor "rechthoek met schuine voorkant".

Nu de technische uitdagingen. Ik maakte een patroon van de houten plaat waar de rugkussens tegen leunen. Uiteindelijk nutteloos want deze ging ik nooit meer gebruiken.

Ik begon maar de op te vullen ruimte te meten tussen elke kussen. Ik besloot dat er drie kussens per kant zouden komen, zodat elk individueel opslagplekje daarachter bereikbaar blijft.


Op de foto zie je ook de drukknopen die de oude kussens overeind hielden. Met dit systeem was ik tevreden en wou ik gaan hergebruiken. Als je goed kijkt zie je ook plekjes achtergebleven op het hout waar waarschijnlijk klittenband zat. Schijnbaar was dat niet zo’n succes.

De formaten van het te bestellen schuim zijn ook wel een dingetje. Sailrite zegt dat je moet rekenen op 1.27cm krimpen wanneer je het schuim in een strakke tijk doet. Zelf na herhaaldelijk meten en voorgaande ervaringen kwam ik ook uit op 1 tot 1.27cm krimp. Ik bestelde het schuim dus iets groter. Wederom veel bestuderen en denken en uiteindelijk hopen dat het goed gaat…

Ondertussen bestelde ik het schuim en kreeg ik het binnen.



En WOW wat een verschil tussen het oude en nieuwe schuim. Al mijn twijfels over de kosten verdwenen direct bij het zien van het verschil. Het nieuwe schuim uitermate gezond en veerkrachtig en het oude schuim zielig gekrompen, vervormd en aan het desintegreren.

Net als met de hoek bij de zitkussen waren er ook twee uitdagingen voor de rugkussens. Uitdaging nummer een is weer een vervelende hoek om rekening mee te houden.



Achter het houten sierwerk links zit geloof ik het ijzerwerk van de verstaging. Tijd om het ijzerzaagje weer tevoorschijn te halen.


Met de “multi-hoek meetliniaal” van mijn favoriete gereedschapmerk (PARKSIDE!!!) was ik mooi in staat de hoek over te nemen en af te tekenen op het schuim. Wel weer rekening houden met krimp. Dat was even rekenen in mijn hoofd maar het kwam goed.



Soms kan het ook makkelijk met een beetje magie van het toverstokje. De tweede uitdaging is ook tegelijk te zien in deze foto, namelijk de ruimte onder de kaarttafel links. Maak ik daar een apart kussentje voor of laat ik dat deel uitmaken van de derde kussen daarzo? Gezien mijn neiging om daar grote dingen neer te leggen zoals mijn ontvochtiger besloot ik maar dat het handigste zou wezen om daar een klein verwijderbaar kussentje te plaatsen.

Nu de meeste uitdaging opgelost waren kon ik beginnen met het naaien van alle tijken.

@Koko, het was inderdaad een bijzonder grote klus ben er maanden mee bezig geweest waarvan 99% tijd onderzoek, denken en uitstellen was. Voordat ik deze klus deed bespaarde ik ook al een aantal honderd euro door een naaiklus aan mijn kuiptent zelf te doen. En vorig jaar alle kuiptent ramen vervangen, ook een paar honderd euro. Kostte geloof 70 euro ofzo en een paar uur tijd. Zoveel kan je zelf leren
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 23 juni 2024 18:22 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 23 juni 2024 21:02 #1568184

Leuk om te zien dat je zo een mooi eind resultaat behaald met nul ervaring! Ik sta voor de zelfde klus maar ik zit nog in de uitstel fase ;) . Dit topic motiveert mij wel om aan de klus te beginnen! Dank daar voor!

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 23 juni 2024 21:14 #1568186

  • Kock1964
  • Kock1964's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5141
Ik vind het knap werk!
René
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 04 juli 2024 22:12 #1570286

Geweldig project en leuk dat je het deelt.
Kringloop winkels en marktplaats zijn voor dingen als naaimachines en welding guns je vrienden.
Van een welding gun kan je vrij eenvoudig een "heet mes maken"
Vraag bij de elektricien een stukje dik koperdraad van minimaal 5mm dik zodat het in de gaatjes van het soldeerpistool past. Dit buig je zodanig dat je een soort van mes model hebt met twee gelijke pootjes die in het apparaat passen. Het deel wat moet gaan snijden sla je met een hamer op een aambeeld (stuk ijzer) een beetje plat alsof het een mes wordt dus dunner richting de scherpe kant. Het laatste stukje kan je met een vijl doen. Razend scherp hoeft hij niet te worden. als je dit in het soldeerpistool zet en dan de knop indrukt zal het zo heet worden dat je er kunststof stof mee kan snijden, ook geschikt voor allerlei touwtjes trouwens.

Probeer er wel ééntje te kopen met een zo groot mogelijk vermogen. Een 150 watt doet het beter dan een 80 watt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 09 juli 2024 14:28 #1571108

Bedankt Kock1964. Ja Thijs precies dat wou ik doen. Echt handig. Te veel tijd verspild aan smelten kantjes. Ik heb er nu wel een kantelschaar bij van 4 euro van aliexpres. Hier in nederland 30 euro precies dezelfde... Ondertussen heb ik nieuwe materialen binnen en ook het dubbelzijdig plakband dus ik kon verder en heb de kussen afgemaakt. Hier fotos. Binnenkort rest verhaal heb nu echt weinig tijd










Ik ben tevreden over het eindresultaat en ook hoe de hoek verwerkt is. Heb ook besloten de gordijnen in de boot te vervangen. Lastig na te denken over kleur combinaties! Maar deze stof is erg mooi. Geweldig blauw met een beetje wit tint. Ben er zot op. Het fleurt de boel op. Ik denk dat het mooi zal bij de gordijnen.

Zo ziet de stuurboord kant er nu uit. Negeer lichtvlekjes komt uit dak.



Kussens staan momenteel tegen elkaar en houden elkaar overeind. Hier leuke foto rugkussens ik had geëxperimenteerd met rits onderkant of achterkant. Achterkant toch beter anders staan ze te wankelen.

https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 09 juli 2024 19:45 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 12 juli 2024 22:23 #1571921

Ziet er gewoonweg super uit. Ga zo door en het komt allemaal goed yt en het zeilersforum weten samen een hele hoop en de rest kan je zelf wel verzinnen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 13 juli 2024 08:14 #1571954

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 18084
Wat een mooi project en wát een mooi resultaat! Heel herkenbaar de lange voorbereidingstijd die je als amateur nodig hebt om alles te overdenken en de juiste spullen en materialen te kopen. Erg leuk om te lezen, dit draadje gaat bij mijn favorieten want dit wil ik te zijner tijd ook gaan aanpakken.

Ik ben erg benieuwd naar je onderzoek naar de verschillende schuimsoorten, dus als je daar nog wat uitgebreider iets over wilt schrijven is dat zeer welkom. Voor nu alleen maar complimenten!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 13 juli 2024 10:21 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 14 juli 2024 00:10 #1572096

  • DavidS
  • DavidS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3370
Ik heb dezelfde leercurve als jij doorlopen maar ben wel voor de Singer Heavy Duty 4423 gegaan. Heb die nu een 4-tal jaren en naait door alles heen. Ik heb er wel een wandelvoet bijgekocht want zeilstof op zeilstof durft nogal een te schuiven.

Mooi resultaat!
"Life is too short to own an ugly boat"
Laatst bewerkt: 14 juli 2024 00:11 door DavidS.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 14 juli 2024 21:21 #1572245

Hoi IlCigno ik zal het onderzoekje binnenkort optypen heb nu weer even wat rustige dagen.

DavidS: Ben benieuwd hoe jij dat gedaan heb. Wat heb je genaaid? De machine die ik heb de 5523 "Supera" schijnt de opvolger te zijn van 4423. Maar rare verkooppraat er om heen. Het is dat ik er 100 euro en een gratis wandelvoet bijkreeg anders had ik een janome gehaald. Maar 5523 is dus hetzelfde als 4423 heavy duty. Wandelvoet inderdaad erg handig, soms. Heb ook een reparatie op de kuiptent gedaan en daar moest die door: 1) polyester band 2) bootdoek 3) bootdoek 4) verstevigingstape 5) bootdoek en dat ging ook goed. Daar was de wandelvoet essentieel anders ging het niet. Ik had geloof ik wel meer afstand moeten nemen tussen stikkingen.



Vandaag eindelijk alle kussens op de boot gelegd en sliep heerlijk. Hier vergelijking:

Oud

Nieuw


Op de oude foto was ook de stuurboord bank helemaal naar de maan maar die had ik voorlopig maar omgedraaid. Vandaag zat ik te denken. Als er iets stuk gaat aan de tijk kost het me zo'n 30 euro om een geheel nieuwe te maken. Gaat er een paneel stuk, dan heb ik nog voldoende meters thuis. Een reparatie is zó gedaan. Wat een fijn gevoel!

Op dit moment staan de rugkussens een klein beetje geklemd dus er is niet eens iets nodig om ze rechtovereind te houden. Is dat even mooi. Wel zal ik op een geven moment de twee rugkussens moeten aanpassen waar ik de rits aan de onderkant had. Ze zijn daardoor wat wankelig en passen niet helemaal netjes tussen de andere kussens doordat ze door de rits een tikkie hoger zijn.

Rugkussen verhaal komt spoedig. Video ook bijna klaar. Bedankt voor alle leuke reacties geeft me weer wat typmotivatie :)

p.s. wat denken jullie, gordijntjes ook dezelfde stof doen? Ik ben helemaal gek op deze blauwe stof. Ik denk veel na over kleurcombinaties. De buitenkant van de boot heeft veel markilux blauw dus binnen ook maar verder gebruikt. Verder beige en mahonie op het houtwerk. Denk dat ik het beige maar puur wit verf want het is toch niet zo mooi. Het valt er ook in reepjes vanaf dus ook nodig.
https://youtube.com/@SailingAlbinBallad92 Zeilen en filosofie op de Albin Ballad 30. Net begonnen!
Laatst bewerkt: 14 juli 2024 21:40 door Eudaimonia.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 14 juli 2024 23:41 #1572254

  • DavidS
  • DavidS's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3370
Buiskap herstel (losse naden), kussens hersteld, nieuwe ritsen ingezet ( door de hond van mijn zoon half opgegeten), zonwerende gordijnen hier in Spanje, overtrekken voor kussens, zonnewerende huik voor de fiets (de zon vreet hier alles op)
"Life is too short to own an ugly boat"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Alle kussens DIY vervangen met nul ervaring 15 juli 2024 06:22 #1572271

  • Apae
  • Apae's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6569
Dat beige zou ik dezelfde kleur geven als het gedeelte rond de ramen: lichter, maar niet in-wit. En ja: blauwe gordijntjes zullen goed staan en geven een mooie eenheid.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.289 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl