Hier volgt het verhaal van het bakboord zitkussen. Daarna eindig ik met het verhaal over de rugkussens en het kostenplaatje. Als je vragen heb stel ze gerust. Soms moet ik wat informatie weglaten om het verhaal te laten lopen dus als je iets mist vraag het vooral.
Met het vertrouwen dat ik had opgedaan en de nieuwe naai-vaardigheden was het tijd om te gaan shoppen voor de echte klus. Ik vroeg me af of ik met wat slim zijn centen kon besparen. Tijdens een Lidl webshop sale bestelde ik vijf 16cm dikke schuimmatrassen (LIVARNO home 7 zones koudschuim-matras 90 x 200 cm) voor 60 euro per stuk. Ik kocht er zoveel omdat ik ook de hondekooi en v-berth wou doen.
Na lang wikken en wegen besloot ik dat de lidl matrassen te hoog waren voor de banken dus retourneerde ik er in ieder geval twee. De kussenhoogte zou anders van 12 naar 16cm gaan. Op de tekening ziet het er nog redelijk uit maar als je er daadwerkelijk op zit dan zou je zien hoe hoog het wel niet zit. Totaal geen goed idee.
Ik keek verder op marktplaats en rommelwinkels maar echt kwalitatief schuim in de grote hoeveelheden die ik nodig had ging ik op die manier dus nooit vinden. Een andere optie was koudschuim matrassen van de Jysk of Ikea halen en bewerken maar dit was even duur als de optie hier onder, die beter bleek.
Het werd toen duidelijk dat de beste optie het kopen van nieuwe koudschuimplaten bij een webshop zoals Schuimrubberbetaalbaar of Schuimrubbergigant was. Op dit forum werd negatief gesproken over Schuimrubberbetaalbaar/Joans schuimrubber of hoe het ook heet. Hierdoor keek ik vooral naar de webshop Schuimrubbergigant. Op die site is veel informatie te vinden en de klantenservice is ook top en behulpzaam. De prijs is ook beter dan andere shops. Ik mocht langs komen om wat schuim te proberen. Dus ik pakte de auto en reed naar Alkmaar.
Daar aangekomen werd ik verwelkomd door de vriendelijke meneer die ook te zien is op de videos van de site. Ik mocht proberen:
- Koudschuim HR 45 medium
- Koudschuim HR 40 stevig
- Koudschuim HR 45 Soft
- Pantera® SG 52 130 soft
- Pantera® SG 52 150 medium
- Pantera® SG 52 170 stevig
Het schuim in dit lijstje behoort tot de categorie “koudschuim”. De andere opties zijn: Polyether, Traagschuim, Latex. Als iemand dat wilt zal ik mijn onderzoekje nog wel plaatsen over de soorten schuim.
De eerste drie schuimen in het lijstje zijn de iets meer budgetopties voor koudschuim. Schijnt van dezelfde fabriek als de duurdere Pantera te komen. Maar voor een tikkie meer kon ik de Pantera krijgen. Pantera heeft een erg goede reputatie en wordt gezien als een van de beste. Het heeft een lange garantie, schimmelbestendig enzovoorts, dus de keuze was snel gemaakt.
Ik wou graag dat de banken een zit/slaap combinatie werden. Kies je dan de soft, medium of stevig? De soft was te zacht om op te zitten maar ideaal voor slapen. De stevig is net een houten plank maar die is voor het zitten juist weer ideaal. De keuze viel dus voor medium. Lekker om op te liggen en stevig genoeg om te zitten.
Wat betreft de dikte ging ik voor 11cm. Het oude schuim is 12cm en dat was absoluut prima en comfortabel, als ze niet zo oud en doorgezakt waren. Online deelt men ook veelvoudig de mening dat 12cm slim is. Daarnaast komt er ook een vochtregulerend materiaal onder die de boel nog een centimeter hoger maakt, maar dat leg ik later uit. 12cm hoogte in totaal dus.
Ik kocht de Pantera als "plaat" omdat dat het meest kostenefficiënt was. Het alternatief is "op maat" bestellen maar dat pakt echt duurder uit. De uiteindelijke keuze is in de foto hierboven te zien. 160cm breed en 200cm lang. Met het idee om het schuim door midden te zagen om genoeg schuim voor beide banken te krijgen.
Ik keek gelijk ook even welk schuim geschikt was als rugkussen. Ik had het idee dat rugkussens een minder zwaar leven krijgen dan zitkussens dus leek dit mij wel een goede argumentatie om voor het iets minder dure koudschuim te gaan en koos ik dus de HR45 soft. Die zou ik op een later punt bestellen.
Terwijl ik daar toch was kocht ik wat andere benodigdheden. De Tricot kous, die ik nu als onmisbaar zie. Dit is een kous die om het schuim gaat die het makkelijk maakt om het schuim in de tijk/hoes te krijgen. Plus het vermindert de frictie op het schuim en bevorderd dus de levensduur. Hier een voorbeeld:
Verder kocht ik gelijk stof voor de bodemplaat. Het zogeheten Fibertex onderdoek. Het idee was dat de onderkant van het matras nooit gezien wordt en daar dus geen super duur stof hoort. Ook is het om andere reden een goed idee en daar ga ik later op in.
Nu ik het schuim in huis had moest ik de keuze maken voor stof. In eerste instantie vond ik het erg lastig om na te denken over materiaalkeuze. Hoe moeten die kussens nou werken? Moet het vooral waterdicht gemaakt worden, of ademend? Ik snapte er niets van. Het slimste is toch om de boel zo water resistent én ademend mogelijk te maken. Niet waterdicht dus.
Op dit punt had ik al talloze uren besteed aan onderzoek. Ik besloot eventjes op de expertise van de experts van ESVOshop te vertrouwen. Deze hebben categorieën bootstof. Ik bestelde 3 staaltjes en besloot wat de favoriet was. Ik ging voor de bootkussenstof BLISS Citel Canvas Misty Blue. Een volledig acryl, water en schimmelresistente stof. Duur, maar het waard, blijkbaar.
Naast 9 meter van dit peperdure spul bestelde ik ook:
- 10 meter 5mm niet-deelbare YKK ritsband
- YKK ritschuivers
- Palty Schuimrubber lijmspray 500 ml
- ESVO Aquamaster 3D ventilerend ondermatras, 140 x 205 cm
Het Het leek me ook belangrijk om na te denken over vocht regulatie onder de kussens. Hier zijn zoveel opties voor… Het leek me slim om te beginnen bij de basis, een vochtregulerend laagje onder de kussens. Daar kocht ik de Aquamaster voor. Deze zou ik ook door midden knippen zodat er genoeg was voor beide banken.
De volgende stap was het maken van een patroon van de banken. Ik kocht een giga rol bruin inpakpapier en lijmde drie stroken aan elkaar. Zodoende kreeg ik een grote lap patroonpapier.
Ik nam het mee naar de boot en begon met meten. Met plakbandjes, een permanent marker, een schaar en veel geduld voltooide ik het patroon. Vergis je niet, niks op een boot is recht. Zo ging de breedte geleidelijk van 70.3 naar 68.3 ofzo. Eigenlijk was niks een rechte lijn. Een patroon maken is dus essentieel.
Het patroon van de stuurboord bank is ook stiekem te zien in de fotos van mijn eerste bericht. Die was veel ingewikkelder. Bij deze heb ik het wat simpeler gehouden.
De vervelende hoek waar ik het eerder over had werd ook nauwkeurig op het patroon afgetekend. De techniek hiervoor is te vinden in de sailrite video voor het maken van v-berth kussens. Best lastig en veel nadenken maar na eventjes lukte het wel.
Over het zagen, maak je geen zorgen over kleine imperfecties. Een ding wat ik geleerd heb is dat de afmetingen breed gezien juist moeten wezen, maar dat perfectie weinig zin heeft.
Nu ik een patroon had kon ik gaan nadenken over aftekenen en zagen van het schuim. Ik legde het patroon op het schuim en tekende het af. Ik voegde de de zogeheten 1% factor toe. Allemaal uitgelegd in de Sailrite videos. Nu kon ik beginnen met zagen.
Eerder bij de oefenkussens had ik een goedkoop Blokker elektrisch broodmes gebruikt. Het ging wel goed maar dat ding is best aggressief en verandert een klein foutje snel in een grote fout. Ik bedacht een andere manier van zagen en kocht een fijn getand metaalzaagje. Dit is dus handmatig maar gaf meer controle.
Het ging vrij goed. Het beste resultaat behaal je als je heel langzaam en zorgvuldig zaagt en natuurlijk zorgt dat het zaagblad precies verticaal komt te staan. Dit kan je doen door het zaagje daaronder langs de zijkant van de tafel te laten lopen.
Tijdens het vele vervoer van het schuim (ik nam het ook nog eens mee naar de boot om te passen) kwam er een klein scheurtje in. Gelukkig had ik de lijmspray gekocht. Volgens sailrite is de gerepareerde verbinding nu sterker dan het ooit was. Fijn om gelijk dat probleem op te lossen.
Wordt vervolgd
@Illex, ja maar wel behoorlijk eng! Maar de kosten van het uitbesteden waren toch een stuk griezeliger.
@Stefanvanvee, bedankt!
@Orange Sunset, als je een beetje handig ben lukt het je wel. Naaien is een marathon, je moet de concentratie en oog voor detail van begin tot einde volhouden en dan krijg je het gewenste resultaat. De kwestie van het type naaimachine ben ik ook lang mee bezig geweest. Er wordt verteld haal dus vooral geen Singer want dit merk is overgenomen door China en sindsdien is de kwaliteit snel gevallen. Wat je ziet op mijn fotos is de Singer 5523. Ik stond echt op het nippertje om een duurdere Janome te halen maar het werd allemaal zo veel geld. Het blijkt dat deze serieuze twijfel een goede aanwinst is in het onderhandelen. Ik kon de singer met loopvoet voor wel 100 euro minder krijgen dan men normaal moet betalen bij elke webshop. Verkooptruuk? Misschien maar ik was er blij mee. En ik moet zeggen, tot nu toe, zelfs met taaie bootdoek (andere reparatie) gaat het prima. Grootste overwinning tot nu toe: Polyester band, bootdoek, verstevigingstof, bootdoek. 4 lagen taai materiaal. Knalt er gewoon doorheen.
@SimondeDanser, klopt. Je moet een beetje handig wezen maar het vooral ook willen. En je er volleding in storten. Dat is een ding wat ik kan mededelen, ik ben zeer blij dat ik de kussens zelf heb gemaakt. Als er nu wat is kan ik het zo repareren zonder zorgen en met zeer lage kosten. En het precies maken zoals ik wil. En nu heb ik een vaardigheid voor het leven. Ik heb al kussentjes gemaakt voor huisdieren, voor mezelf etcetera. De mogelijkheden zijn eindeloos. En inderdaad veel gehoord over die oude machines.
@thijs78, vraag maar raak. Wat is je naai niveau? Ik raad aan te doen wat ik deed. Goedkoop stof en schuim en gewoon wat rommelen. Met elke stap die je zet wordt de volgende stap makkelijker.
@AdB, bedankt
@Koezt, leuk, welke stof ga je gebruiken? Ik heb nu ook ervaring met de Docril N Solid Dark Blue van ESVO. OERSTERKE stof gebruikt voor boottenten, huik etc. Ik heb er ook zojuist een reparatie mee gedaan aan mijn kuiptent.