Tijdens onze zeilvakanties met de il Cigno maken we regelmatig gebruik van onze zonnetent. Als het heet is en de zon uitbundig schijnt zijn we blij als we in de haven de kuip van wat schaduw kunnen voorzien. Nu zijn daar op zich meerdere oplossingen voor. Bijvoorbeeld een bimini of een zwevende parasol die je aan een val hangt. Wij vinden een zonnetent (ook wel giektent genoemd) het meest praktisch. Het is vaak niets meer dan een groot doek die je over de giek hangt en afspant op de zeerailing. In het grijze verleden had ik van een oud zwaar zeil eens een zonnetent gemaakt die min of meer de juiste afmetingen had voor onze kuip en daar hebben we veel plezier van gehad.
Maar nu waren er toch wat redenen om iets nieuws te gaan maken. Behalve dat de ogen her en der begonnen te roesten (ooit goedkope bouwmarkt persogen gebruikt…) kon ik de tent nooit goed strak afspannen vanwege de bolling van het zeil. Ook zat hij eigenlijk te veel naar voren, waardoor een groot deel van de kuip geen schaduw had, zeker als de zon wat van achteren stond. En het was ook niet goed mogelijk om maar een helft van de zonnetent te gebruiken, dus vanaf de giek alleen aan SB of aan BB. Kortom, hoe simpel zo’n tent ook is, er was ruimte voor verbetering dus ik besloot er eentje te gaan maken.
Nu hoor ik jullie zeggen: “hoe moeilijk kan het zijn, je koopt zo’n zonnetent kant en klaar voor pakweg €130 - 200 op internet”.
Dat is waar, maar ik wilde net wat meer en dat is niet te koop:
- De zonnetent moet achterin de kuip een stuk verder doorsteken dan de giek lang is, zodat er meer schaduw in de kuip is;
- De zonnetent moet indien nodig ook aan de achterkant (bij de spiegel) schaduw bieden;
- Het moet mogelijk zijn om slechts de helft van de zonnetent te gebruiken;
- De zonnetent moet breed genoeg zijn om overal schaduw te geven, maar moet ook goed af te spannen zijn en voldoende opening houden voor wat wind en ventilatie;
- Onze giek hangt in de haven niet in het midden van de boot. Dit komt omdat het achterstag niet in het midden van de spiegel zit en de giek hangt in de haven aan het achterstag. De zonnetent moet ondanks dat mooi recht en overal even hoog af te spannen zijn.
Kortom, op maat dus.
Zoals vaak begint het met een ruwe schets met de maten, gemaakt aan de hand van een oud stuk bouwzeil als mal waarmee ik aan boord wat gepast en gemeten had.
Bij mijn zeilmaker (InSails) overlegd over welk doeksoort het meest geschikt zou zijn. Een lichte Dacron doeksoort viel af, dit is onvoldoende UV bestendig. Markilux viel ook af, te zwaar en te stug voor deze toepassing, dus niet gemakkelijk compact op te bergen aan boord. Het doeksoort waarbij ik alle vinkje wel kon zetten was
WeatherMax 80. Dit is lichtgewicht doek, UV-bestendig, waterafstotend, sterk en kleurecht. Je kunt het in meerdere kleuren krijgen maar ik heb gekozen voor zilvergrijs.
Met de breedte van het doek (1,52 m) kon ik in Autocad een snijplan maken. Omdat de panden die ik nodig had inclusief zoomen groter was dan de rolbreedte heb ik in het midden een strook er tussen gezet. Om niet te veel stof te hoeven gebruiken bestaat deze strook zelf ook weer uit twee delen.
Vanwege de eerder genoemde maatverschillen waren geen van de panden een rechthoek. De vloer van mijn ‘loft’ was maar net groot genoeg om de snijmaten over te nemen op het doek.
Het doek heb ik gewoon met een schaar geknipt, maar eigenlijk was het beter geweest om alles met een hotknife op maat te maken. In tegenstelling tot Markilux rafelt Weathermax namelijk behoorlijk. In de meeste gevallen was dat gelukkig geen probleem omdat ik overal dubbel omgeslagen zoomen gebruikte:
Om twee delen in aan elkaar te zetten gebruik ik kapnaden. Ook hiermee worden de rafelranden afgedekt en krijg je een hele mooie sterke naad:
Het stikken van het Weathermax doek is niet moeilijk, maar omdat het doek vrij glad en dun is was ik toch erg blij met de zeilmakerstape en het driedubbele transport van mijn Global naaimachine.
Om de achterkant van de tent een stuk achter de giek uit te kunnen laten steken heb ik aan weerszijde van de sleuf die nodig is voor het achterstag een zeillat zakje gemaakt. Hierin zitten twee zeillatten van 1m bij 25mm. Om de tent compact op te kunnen bergen kunnen de zeillatten er eenvoudig uit gehaald worden. Met twee lusjes en een hulplijntje dat met een snapsluiting vastzit aan het achterstag wordt de achterkant van de tent omhoog gehouden.
Aan de voorkant zit de tent met twee snapsluitingen vast aan de hangogen van de
maindrop.
In de zoom aan de onderzijde heb ik met behulp van mijn Hiker pers 10mm ogen gezet waardoor shockcord met kunststof haken zit. Daarmee haak ik de tent gemakkelijk vast aan de bovenste draad van de zeerailing.