Als ik de RPI4 bekijk zie ik dat de performance in mijn ogen ondermaats is (net als de odroid M1S), maar dat daarnaast van de beloftes eigenlijk alleen "open source" is waargemaakt (niet goedkoop, snel, betrouwbaar, energiezuinig). De N2 valt af omdat het verschil met de RPI4 significant, maar nog steeds te klein is (geen overmaat aan performance, minder zuinig als een RK3588 en geen onboard NVME).
Toen ik ik december de mogelijkheid kreeg een RPI5 te laten opsturen heb ik een vergelijkbare afweging gemaakt. En van wat ik uit reviews zie ik niet meer dan "eventueel in te vullen beloftes".
In vergelijking met andere hardware zie je dat Raspberry RPI5 steken laat vallen.
Energiezuinig, alleen als je het systeem goed instelt, verschillende opties die energiezuinigheid tegenwerken (waarom heeft de RPI5 een 'south bridge' terwijl dit uit kosten en energieoverwegingen geintegreerd werd bij de AMD64?).
Betrouwbaar, maar ervaring uit de branche over 5V5A wordt genegeerd voor een 'eenvoudiger systeem' (waarbij de voeding ingekocht moet worden bij Raspberry of voor kosten koper is).
Nvme via een speciale adapter, waarbij je de keuze hebt dat de nvme matig gekoeld wordt of dat de koeling van de RPI5 matig is. En de uitbreiding moet los worden gekocht, dus ook voor kosten koper.
En dus ook goedkoop, tenzij je nog een nvme-adapter, casing en voeding erbij moet bestellen. En meteen ook maar een voeding die ongeacht de hoeveelheid amperes, 5V levert binnen vrij strakke marges door een iel kabeltje.
En ja, "open source" maar in de changelog van 6.1.x tot en met 6.8rc1 heb ik nog geen enkele patch voorbij zien komen voor de RPI5. Dus dat moet allemaal in de 6.9+ kernels komen.
Maar eerlijk is eerlijk: de M1S (RK3566) werkt alleen met patches van de leverancier met een 6.6-kernel of met de 5.10-kernel van de cpu-fabrikant. En de Orange Pi 5 en Rock 5B (beide RK3588) zijn nu in het stadium dat alle HDMI en GPU patches verwerkt worden in de 6.8+ kernels. Of je moet je behelpen met de kernels van de cpu-fabrikant.
Al deze systemen hebben overigens een voeding die met standaard USB PD of USB QC gevoed kan worden. Of ze vallen terug op een 12V voeding die ook bewezen is.
Daarbij kom je wel op mijn volgende punt:
Als je kijkt naar de laatste generatie intel i3, n100 en n95 systemen scoren deze vergelijkbaar met arm64 systemen, ook qua energieverbruik.
Vooralsnog zie ik voordelen voor arm64 systemen met name in kosten/prestaties. Dat gecombineerd met open source maakt het systeem interessant, maar niet voor iedereen.
De RPI5 is voor mij in elk geval afgevallen op "geen voordelen boven een intel systeem", waar andere arm64 systemen nog net interessant zijn.