Mijn eerdere post hierover was nogal gehaast.
Het beste stel je je de ebstroom voor.
De grote rivieren voeren continu af in het Hollands Diep en Haringvliet. (HD en H)
Daaruit wordt bij eb via Kil, Oude Maas, Noord en het Spui en de spuisluizen bij Stellendam het peil in het HD en H geregeld.
Bij het off. vloedtij bij R'dam stroomt het water via Oude Maas, Noord en Spui weer terug naar het HD en H. Doordat de spuisluizen niet meedoen, of maar heel weinig, treedt in het dus "kunstmatige" tij in het HD en H enige vertraging op. Die vertraging is ongeveer 3 to 4 uur.
Bij grote rivierenafvoer zal de afvoer bij eb door Kil en Spui veel langer duren. Kan wel 2 tot 3 uur langer zijn in de Kil. In het Spui heb je maar heel kort vloed (dus zuidwaarts) ca 2 uur, en voor de rest een heel sterke ebstroom. (die loopt dus Noordwaarts)
Het is heel lastig te bepalen om precies met het eind van de eb aan het eind van de Kil te komen om direct daarop met vloedje mee naar Dordrecht te varen. Meestal tegenstroom op het laatste traject.
De tabellen van RWS van de astronomische waterstanden voor Dordrecht kloppen precies, voor HD worden ze ook gegeven, maar onder voorbehoud. Hangen af van rivierafvoer, windkracht en richting en spuiprogramma. (getij.nl)
Vr.groet, peter