Die route vaar ik twee of vier keer per jaar afhankelijk van de vraag of ik in dat jaar naar het Noorden ga. Er is een behoorlijke stroom, en mee of tegen scheelt een anderhalf twee uur.
Gewoon kijken in de Almanak deel II. Er zijn drie stukken waar het echt scheelt. De Hollandse IJssel, De Noord en de Kil. (theoretisch ook het stukje mondig IJssel - monding Noord maar dat is maar een kleinstukje)
Uiteraard is er ook stroom tussen de Krammersluizen en de monding in de Oosterschelde. Richting Veere is vertrek kort na hoogwater bij de Krammersluizen het handigst.
De IJssel is het snelste te doen met afgaand tij. Tussen hoogwater in Gouda en drie uur na hoogwater uit Gouda vertrekken.
De getijdentabel(met stroomsnelheid en richting) op de IJssel, de Noord en De Kil zijn in de almanak afgeleid van Hoogwater in Hoek van Holland. Je kunt per dag met de drie tabellen in de Almanak een ideaal tijdstip uitrekenen om uit Gouda te vertrekken. Echter de werkelijke vertrektijd uit Gouda wordt de facto bepaald door de openingstijden van de spoorbruggen aldaar. Neem voor de vaart tussen de spoorbruggen en het invaren van de IJssel na de Julianasluis inclusief schutten tussen de 20 en 40 minuten.
Dezer weken moet je ook bellen met de Molenaarsbrug omdat die ook beperkt wordt bediend, om zo te kunnen uitrekenen hoelang je over Brasemmermeer Alphen doet.
De facto betekent het dat het navragen, nakijken en het rekenwerk meer tijd kost dan men verliest als de stroom tegen zit. (of tot consequentie heeft dat men bij nacht, maar in dit geval niet bij ontij vanaf de Brasemmeer moet vertrekken.)