Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Lange reis: waar te beginnen?

Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 20:02 #61039

  • MaartenB
  • MaartenB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 94
Een tijdje geleden las ik het boekje "zoute dromen, harde lessen", geschreven door een jongen die op zijn 18e solo in een etap 22 om spanje is gevaren. Hij had van de verzekering een bedrag gehad als smartengeld voor een ongeluk, maar alles bij elkaar was het een budget trip. Dat zette me aan het denken. Onder het motto "droom niet over je leven maar leef je dromen" is de stap om te roepen "Dat wil ik ook!" niet zo groot natuurlijk.

Daarop volgt natuurlijk de vraag: Wat komt er kijken bij het voorbereiden van een lange zeezeil reis? Er gaat hier zoveel door mijn hoofd: waar moet de boot aan voldoen, welke uitrusting heb je nodig, welke kennis heb je nodig, hoe doe je die kennis op, noem maar op. En belangrijker: waar te beginnen?

Ik heb zeilervaring op de Friese meren en het IJsselmeer. Nog verre van een 'ruige zeebonk' dus. :) Maar ik moet ergens beginnen om deze kennis en ervaring aan te vullen. Dat mag met kleine stapjes maar als je er uberhaupt niet aan begint kom je er sowieso niet.

Een overzicht van waar ik nu sta en waar ik naartoe wil.

NU
Wat heb ik:
-Zeilervaring op open kielboten op de Friese meren
-Een kajuitboot. Aloa 23.
-Zeilervaring met mijn kajuitbootje op Friese meren en in beperkte mate het IJsselmeer


Wat heb ik niet:
Kennis van stroming en getij
Ervaring met zeilen op zee
Kennis van marifonie
Kennis van verkeersregels op zee
Kennis van procedures bij internationale vaart (zijn die er? in- en uitklaren ofzo?)
Een zeewaardig schip met bijbehorende uitrusting
etc etc... vul maar aan.


WAAR WIL IK NAARTOE:
Waar ik nu aan zit te denken is een zeiltocht met twee personen van een half jaar tot een jaar. Naar het zuiden lijkt me aantrekkelijk maar eigenlijk ligt dat nog helemaal open. Ik ga (nog) niet voor grote open oversteken zoals naar de Azoren, maar wil min of meer bij de kust in de buurt blijven. Ik ben momenteel bezig om te upgraden van mijn Aloa naar een defender 27 of iets in die richting.

TERMIJN:
Dat is een van de redenen dat ik dit topic open. Aan wat voor een termijn moet je denken om van mijn kennis en kunde bij te leren tot een aanvaardbaar niveau voor bovengenoemde tocht? Ik kan me voorstellen dat je hier over jaren spreekt. Niet erg, als dat zo is en het niet sneller kan. Ik werk fulltime maar heb vrije weekends en vakantie. Ik kan op dit moment rond de 700 euro per maand apart leggen en de financiering van die defender is al een heel eind rond. Belangrijkste van alles: ik heb motivatie, ik wil!
Toegegeven, dit plan is in een impuls ontstaan. Maar ik ben een doorbijter wat dit soort dingen betreft. Als ik iets heb om naartoe te werken dan ben ik al over de helft.

Kortom. Wilde plannen? Absoluut, maar als je die daarom af doet als 'lukt toch niet' kom je nergens. The sky is the limit! Bovendien is het makkelijker om geld te sparen en bezig te zijn je kennis te vergroten als je weet dat je ergens naartoe werkt. Dus nu... waar te beginnen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 20:20 #61049

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
Leuk plan !!

Ik hoop niet dat ik nu mensen tegen het hoofd stoot :wink: maar voor hele lange zeereizen zou ik voor een iets minder tuitelig schip kiezen als de defender, maar een die iets rustiger op de golven ligt en erg zeewaardig is met s-spant en doorlopende kiel. Je zit er immer 24/7 op en kan van alles mee gaan maken.

Een albin vega is een bewezen boot die dit soort trips aan kan, en in dezelfde prijsklasse te koop.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 20:30 #61053

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Tja, hoe lang doe je over zo'n voorbereidingstraject... Ik ben niet bewust aan het toewerken naar een lange reis maar wil eigenlijk voorbereid zijn voor het moment dat het kan. Dus doe ik elk jaar wel wat: vorig jaar Marcom-B en het wad, dit jaar TKN en hopelijk een aantal keren de zee op, volgend jaar eens buitenom van Hellevoetsluis naar het wad of misschien juist naar het zuiden, ik zie het wel. Daarbij probeer ik steeds 1 stap vooruit te denken: stel dat ik volgend jaar tocht X zou willen maken, wat moet ik dan dit jaar al regelen.

Dat is mijn aanpak, maar dat wil niet zeggen dat voor jou dezelfde moet gelden!

En jouzers mag pas over tuitelige Defenders spreken als ie ermee gevaren heeft :P
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 20:38 #61055

  • MaartenB
  • MaartenB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 94
Het mooie is dat het 'kan' zodra ik er klaar voor ben. Dus de bottleneck is het verwerven van de nodige kennis en ervaring. Op welke manier ben jij voor het eerst het wad op gegaan Delphi? Met de boot van een ander, met een ander op jouw boot of gewoon maar gegaan voor God en vaderland?

Klopt Jouzers, die vega is inderdaad een bewezen model. Ik zit te azen op die defender omdat die een redelijk beperkte diepgang heeft zodat ik er ook op de Friese meren mee uit de voeten kan. Een Vega heeft ook een beperkte diepgang maar is door haar doorlopende kiel niet ideaal voor kleiner water.
Bovendien hecht ik -ik heb nu makkelijk praten natuurlijk- niet zoveel waarde aan luxe en comfort. Deel van de kick lijkt me het bikkelen, net zoals ik liever met weinig middelen primitief in een tentje in de rimboe lig dan in een vijf sterren hotel.
Bovenstaande betekent natuurlijk niet dat ik met die defender ook de zee op moet, als ik 'm zou kopen. Het kan best een opstap zijn naar een volgende, geschiktere boot. Pak ik nou al wel de ervaring van het varen met zo'n formaat jacht met binnenboord motor, vaste schroef, etc.

Ik zal 'ns op het opstappersforum polsen of er mensen zijn die ik op het wad / noordzee 'ns kan assisteren.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 20:40 #61056

  • Wallaby
  • Wallaby's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9743
Tja, goed voorbereiden is natuurlijk altijd goed. Daar tegenover staan ook verhalen van mensen die gewoon zijn gegaan en de gedachte hadden van ik zie het wel onderweg................dat laatste zou zeker niet mijn idee zijn :wink:

Ik kijk er eigenlijk zo tegenaan:
Allereerst moet het zeiltechnisch kloppen met jezelf. Als je onder alle omstandigheden je kan redden op IJsselmeer dan red je het ook zeker onder gunstige omstandigheden op zee. Je geeft aan dat je wilt kusthoppen. Dan is erg lange voorbereiding niet strikt noodzakelijk, alleen zal je moeten leren plannen in korte trips. Navigeren leer je ook niet alleen uit een boekje, maar aldoende. Dus de theorie verkennen en toepassen in de praktijk. Doe dit ook maar op het IJsselmeer. Niet dat het daar zo moeilijk is, maar als je het een tweede natuur maakt, dan kan je het straks ook als het moeilijker gaat. Marifooncertificaat, altijd doen!
En lees veel. Koop bijvoorbeeld een Reeds en lees daarin wat er over aanlopen beschreven staat van de verschillende havens. En bedenk dan of je het zou kunnen of niet........

Gewoon wat overwegingen.....
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 20:41 #61057

  • jouzers
  • jouzers's Profielfoto
En jouzers mag pas over tuitelige Defenders spreken als ie ermee gevaren heeft :P

Ken een eigenaar die me dat zelf verteld heeft :wink: en is toch inherent aan de rompvorm, maar je bent er wel lekker snel :P .
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 20:46 #61060

  • Arcadia
  • Arcadia's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2819
Ik heb vooral ervaring opgedaan als opstapper, en vind dat een ideale manier. Je komt op verschillende schepen en steekt van elke schipper weer nieuwe dingen op. Na een poosje heb je meer schepen en manieren van schipperen meegemaakt dan de schippers zelf, en weet je steeds beter hoe je het zelf wilt doen.
Er zijn een paar verenigingen met schippers en opstappers die gezamenlijk tochten maken. Ik zelf ben lid van de CZT. Hun website www.czt.nl wordt herzien, en geeft op dit moment niet het actuele vaarprogramma. In zuid Nederland is de PZV actief ( www.pzv-zeezeilen.nl ). En de Vereniging van Toerzeilers ( www.toerzeilers.nl ) heeft zeetochten waarvoor je ook als opstapper kunt inschrijven.
En last but not least is er natuurlijk de rubriek Opstappers in dit forum.
privé: www.sailingarcadia.nl
zeilclub: www.czt.nl, voor schippers én opstappers
Religie is de oudste complottheorie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 20:52 #61067

  • MaartenB
  • MaartenB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 94
Kijk, vordering.
Thanks Arcadia voor de tips van die sites. Ik ga ff rondkijken.
Ik ben zelf intussen ook druk aan het snuffelen geweest op fora ed en kwam deze site tegen

www.geocities.com/bill_dietrich/RetireSailboat.html

Van een man die zijn huis verkocht, vroeg met pensioen ging en nu op zijn boot woont. Hij heeft zijn leerproces beschreven. Levert bijvoorbeeld onderstaande lijst op.

Learning

* 06/1999: Suddenly got obsessed with this idea.
* 08/1999: ASA Basic Keelboat Sailing certification at Spinnaker Sailing in SF Bay area ($370).
* 09/1999: Waterproof jacket at West Marine ($70).
* 09/1999: Gloves ($27). [One of the most useful purchases I've made.]
* 09/1999: ASA Basic Coastal Cruising certification at Spinnaker Sailing ($370).
* 10/1999: ASA Spinnaker-Handling certification at Spinnaker Sailing ($180).
* 10/1999: Polarized prescription sunglasses ($250).
* 10/1999: 1-year Advanced membership at Spinnaker Sailing ($1450).
* 10/1999: Skippered a Santana 22 in San Francisco Bay.
* 11/1999: Took Red Cross Standard First Aid / CPR class ($42).
* 11/1999: Hat at West Marine ($18).
* 11/1999: Crewed on a Cal 25 in San Francisco Bay. Storm-front conditions (25k wind, 3-foot chop).
* 11/1999: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 11/1999: Pants at West Marine ($40).
* 11/1999: ASA Coastal Navigation certification at Spinnaker Sailing ($180).
* 11/1999: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 12/1999: Subscribed to Practical Sailor ($60/year).
* 12/1999: Passed test for Ham radio code-free Technician license ($6.45).
* 12/1999: Singlehanded a Santana 22 in San Francisco Bay.
* 12/1999: Singlehanded a Santana 22 in San Francisco Bay.
* 12/1999: Got my Ham radio call-sign: KF6ZSO.
* 12/1999: Singlehanded a Santana 22 in San Francisco Bay. Very foggy. Ran aground solidly !
* 01/2000: Singlehanded a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 01/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 01/2000: Singlehanded a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 02/2000: Attended a marine radio seminar at H.F. Radio On Board in Alameda CA. A little disorganized, perhaps, but lots of good info.
* 02/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay. Occasional heavy rain. Flew the spinnaker.
* 02/2000: Attended Cruising Symposium in SF CA ($250). Wonderful people and great info, but they really went through each topic very quickly.
* 02/2000: Subscribed to Seven Seas Cruising Association ($30/year).
* 02/2000: Passed element 3B test, part of Ham radio General license ($6.65).
* 02/2000: Singlehanded a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 03/2000: Attended a weatherfax seminar by Marilee Shaffer at Waypoint in Alameda CA. Absolutely terrific.
* 03/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with 2 non-students.
* 03/2000: Singlehanded a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 03/2000: Skippered a Santana 22 in San Francisco Bay with 2 non-students.
* 03/2000: Crewed on a Catalina 27 in San Francisco Bay.
* 03/2000: Subscribed to DIY Boat Owner magazine ($18).
* 03/2000: Singlehanded a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 04/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with 2 non-students.
* 04/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 04/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 04/2000: Certified as a First Responder through Red Cross Emergency Response Training class ($175).
* 04/2000: Joined BoatU.S. ($14).
* 04/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with 2 non-students.
* 04/2000: Attended Tom and Mel Neale's cruising seminar ($95). Pretty good.
* 04/2000: Singlehanded a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 05/2000: Completed Red Cross Wilderness Advanced First Aid class ($75).
* 05/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with 2 non-students.
* 05/2000: Subscribed to Sail magazine ($12).
* 05/2000: Started SCUBA lessons (40 hours, including 8 ocean dives, with equipment, for $310).
* 05/2000: ASA Bareboat Chartering certification at Spinnaker Sailing ($600).
Sailed Ericson 30, Catalina 36, Catalina 42.
I think the course partly taught me that I still have a fair amount to learn.
- I found it harder to tell where the wind was coming from, without a wind indicator, on a bigger boat. Maybe because we were going faster, or just because we were sailing in really swirly areas near the Golden Gate.
- Sail trim seemed to be harder to do right, partly because trimming a sheet took so much effort that you tend not to experiment enough.
- Seeing around the jib seemed to be harder. Maybe because we were in a higher-traffic area than we normally are.
- Docking in a strong wind was a real adventure. I didn't expect the bow to blow around so quickly on a 42-foot boat.
* 05/2000: Bought SCUBA textbook ($20).
* 06/2000: Took sail-repair class at Hogin Sails in Alameda CA ($76).
* 06/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with 1 non-student crew.
* 06/2000: Singlehanded a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 06/2000: Did one-day Golden Gate - to - Farallones Islands trip at Modern Sailing Academy ($185).
On a Mason 43, we motored (no wind) out and back. Good trip, but bad conditions.
But we did see a whale, and a school of dolphins.
* 06/2000: Singlehanded a Merit 25 in San Francisco Bay.
* 06/2000: Bought JamC@m digital camera ($84).
* 07/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with 1 non-student crew.
* 07/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with Dan.
* 07/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with Sandy and Johann. Me
* 07/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with Sandy and Johann.
* 07/2000: Started SCUBA lessons again. I wasn't ready to ocean-dive after the first set of lessons. ($60 for more rentals)
* 07/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with Sandy and Johann. Johann and I
* 07/2000: Bought SCUBA snorkel ($42).
* 08/2000: Skippered a Cal 24 in San Francisco Bay with Sandy and Johann.
* 08/2000: Had a long chat with John Anderton, a live-aboard in Alameda CA, on his Cabo Rico 38.
* 08/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with Sandy and Johann.
* 08/2000: Bought SCUBA fins and gloves ($67).
* 08/2000: Skippered a Merit 25 in San Francisco Bay with Sandy and Johann.
* 08/2000: Bought SCUBA socks and boots ($80).
* 08/2000: Open-water SCUBA diving to finish SCUBA class:

etc etc. Hier heb ik persoonlijk veel aan, misschien ook interessant voor mensen die met eenzelfde vraag zitten.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 21:40 #61081

  • TonDini
  • TonDini's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2499
Nu kan het nog.
Somalië komt steeds dichterbij. :evil:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 01 mrt 2009 22:15 #61094

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
Het mooie is dat het 'kan' zodra ik er klaar voor ben. Dus de bottleneck is het verwerven van de nodige kennis en ervaring. Op welke manier ben jij voor het eerst het wad op gegaan Delphi? Met de boot van een ander, met een ander op jouw boot of gewoon maar gegaan voor God en vaderland?
Als ik alleen was geweest, was ik gewoon gegaan. Nu heb ik echter een liefhebbende echtgenote achter me die pas mee wilde als minimaal 1 persoon aan boord ervaring op het Wad had. Dat werd ik dus, 6-daagse Wadcursus van Pyxis gedaan vorig jaar (echt een aanrader, alle aspecten komen aan bod) en daarna met het gezin naar Texel geweest.

Ik heb totaal geen spijt van die cursus, misschien had ik het zonder ook wel gered maar dit was wel een relaxte manier van kennisverwerven. Bovendien waren het weer 6 dagen zeilen op een stoere boot erbij ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 02 mrt 2009 08:18 #61121

  • sigdock
  • sigdock's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2793
Bovendien hecht ik -ik heb nu makkelijk praten natuurlijk- niet zoveel waarde aan luxe en comfort. Deel van de kick lijkt me het bikkelen, net zoals ik liever met weinig middelen primitief in een tentje in de rimboe lig dan in een vijf sterren hotel.

Bikkelen is één maar na een uur of 8 op een bonkig zeetje ben je dat toch wel behoorlijk zat. En dan is iets minder primitief heel erg lekker.... been there, done that... :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 02 mrt 2009 19:15 #61194

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8306
Volg TS volledig in zijn wilde plannen. Is hier min of meer hetzelfde: wij gaan ook een half jaar tot een jaar erop uit trekken, zonder ervaring. Reisplan ligt niet helemaal vast.
Moest ik tien jaar jonger zijn en geen vrouw en kind hebben, dan vertrok ik gewoon. Verstandig? Waarschijnlijk niet! Maar zo ben ik ook beginnen zeilen: jaren terug Vaurien gekocht en vertrokken zonder enige les, zonder kennis.
Die kreeg ik wel op het water... 8)

Nu met vrouw en kind gaat het wat rustiger gaan: via de kanalen door Frankrijk naar de Middellandse Zee en daar een tocht. Naar waar???

Zeezeilen heb ik nog nooit gedaan, dus heb ik ingetekend voor een cursus zeezeilen tijdens de paasvakantie.
Marifoonbrevet ga ik halen, evenals vaarbewijs/stuurbrevet.
Heb ooit een cursus kustnavigatie gevolgd, maar dat was een beetje te theoretisch voor me en er is dus niet veel blijven hangen. Dit zal ik gaandeweg onder de knie moeten krijgen: op de Midd Zee niet zo'n probleem denk ik.

Wat comfort betreft: ben tientallen jaren met rugzak erop uit getrokken zonder enige luxe (waaronder tweemaal een maand naar Spitsbergen). Heb luxe nooit nodig gehad of gemist.
Toch ga ik nu voor een luxueuze 34 voeter. Vrouw en kind is een deel van deze keuze, maar ik wil het ook zelf: ik ben niet van plan om 365 dagen krom te lopen omdat er benedendeks geen staruimte is 8O
Ik denk ook dat een zeilboot al snel erg klein wordt en dat comfort op een zeilboot wel erg relatief is/wordt.
Tot vorige maand was ik op zoek naar een degelijke 28 voeter, tot m'n vrouw de knop heeft omgedraaid.

Over al dan niet vertrekken met veel ervaring: sommige mensen zijn nooit klaar om te vertrekken. Er kan immers altijd iets beter of meer voorbereid worden. De boot, de kennis, de ervaring. Het blijft dan bij dromen en plannen. Voor het gros van de mensen is dat voldoende.

Hoe denk je dat een Maurice Griffiths begonnen is?

Lees eens het boek van Tania Aebi "Solo". Zij vertrok (met kapitaal van papa) met een Contessa 26 en zonder veel ervaring voor twee jaar de wereld rond...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 02 mrt 2009 19:47 #61209

  • Arcadia
  • Arcadia's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2819
Heb ooit een cursus kustnavigatie gevolgd, maar dat was een beetje te theoretisch voor me en er is dus niet veel blijven hangen. Dit zal ik gaandeweg onder de knie moeten krijgen
Ik heb een leuke cursus TKN gevolgd van een ervaren zeezeiler. In de loop van elke les zei hij steevast: "in het echt zeggen we gewoon, die kant gaan we uit", en dan wees hij ergens naar de horizon.
privé: www.sailingarcadia.nl
zeilclub: www.czt.nl, voor schippers én opstappers
Religie is de oudste complottheorie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 03 mrt 2009 10:44 #61309

  • MaartenB
  • MaartenB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 94
Ha, medestanders! Goed om te horen Ilex, dat jij ook aan 't avontuur wilt beginnen. Ik ben bezig om een waslijst(je) van dingen op te stellen die ik gedaan wil hebben voor ik mezelf 'klaar' acht. Marifoon iig, een stapel boeken doornemen over navigatie en getijden, met iemand mee het wad op. Hopelijk eens met iemand mee op een oversteek naar Engeland. Maar ondertussen gewoon zoveel mogelijk zelf doen, doen, doen! Verder het IJsselmeer onveilig maken, stukken solo varen, noem maar op. En nog full-time werken om eea te bekostigen. We gaan er tegenaan!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 03 mrt 2009 13:54 #61322

hallo Maarten e.a.

Vertrekken of een langere reis is vooral een state of mind.

Kennis kun je uit een boek halen, ervaring is vooral veel doen.
Maar vertrekken is ook afscheid nemen, tijdelijk en wellicht voor altijd van een persoon. Tegenwoordig allemaal wel wat gemakkelijker met telefoon, internet etc, maar realiseer je dat je er wellicht niet bent, of te laat bent als er zich in familie of vriendenkring calamiteiten voordoen zoals sterfgevallen etc. Hierover vooraf nadenken bederft wellicht wat de voorpret, maar veel plannen stranden in het zicht van de havenuitgang omdat men zich dan pas bewust wordt van dat afscheid of om onduidelijke redenen maar blijft uitstellen.

Erg filosofisch, maar ook gebaseerd op eigen ervaring, doel gesteld, koers gewijzigd en zeer acceptabel compromis gevonden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 03 mrt 2009 14:09 #61323

  • MaartenB
  • MaartenB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 94
Ja, da's een goed punt. Ik had er nog niet zo bij stilgestaan, zoals je ongetwijfeld aanvoelde :) Kijk, in principe ben je al kusthoppend redelijk dicht bij de bewoonde wereld. Gebeurt er echt iets dan kan je richting de dichtstbijzijnde haven. Boot aan de kant, met de taxi naar een OV knooppunt, met OV naar het vliegtuig en terug naar Nederland. Of de TGV. Of iemand komt je oppikken. Maar ik heb nu makkelijk praten natuurlijk. 't is wel iets om in het achterhoofd te houden. Thanks.

...
Ja en voor vertrekkers is 't een ander verhaal natuurlijk. Voorlopig zit ik nog niet in dat stadium. Voorlopg ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 03 mrt 2009 14:31 #61324

  • denhaan
  • denhaan's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 51
mooi metafoor voor het leven (off topic)

doel gesteld, koers gewijzigd en zeer acceptabel compromis gevonden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 03 mrt 2009 18:03 #61337

  • mick
  • mick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2505
En jouzers mag pas over tuitelige Defenders spreken als ie ermee gevaren heeft :P

Ken een eigenaar die me dat zelf verteld heeft :wink: en is toch inherent aan de rompvorm, maar je bent er wel lekker snel :P .

Een Defender is best een leuke boot, van binnen en van buiten. :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 03 mrt 2009 18:07 #61338

  • mick
  • mick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2505
Hey Maarten.

ieder jaar is er een vertrekkersbijeenkomst van het blad Zeilen.

Ook www.zeilen.nl staan heel veel sites van vertrekkers in diverse stadia, van plannen tot voorbereiding tot mensen die al jaren weg zijn.

Ik denk dat je daar heel veel van kunt opsteken, en de verhalen zijn vaak zeer de moeite waard.

We hebben ook nog een forumlid, Olav Cox, zelf jarenlang weggeweest. Je zo ook hem om info kunnen vragen.

groet,
Maarten
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 03 mrt 2009 19:22 #61348

  • Arcadia
  • Arcadia's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2819
We hebben ook nog een forumlid, Olav Cox, zelf jarenlang weggeweest. Je zo ook hem om info kunnen vragen
Het bijwonen van een lezing van Olav is sowieso een feest, of je nou vertrekker bent of niet. Hij spreekt meer over de beleving van een wereldreis, als over de techniek, en dat met heel veel humor.
privé: www.sailingarcadia.nl
zeilclub: www.czt.nl, voor schippers én opstappers
Religie is de oudste complottheorie
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 04 mrt 2009 12:51 #61443

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8306
Heb enkele weken terug een paar boeken aangeschaft die, denk ik, wel de moeite zijn om eens wat nader te bekijken.

- Jachtschipper op zee van Tom Cunliffe ziet er een goed naslagwerk uit vol nuttige info. Ben halfweg en vind de uitleg duidelijk, zij het soms wat stijf humoristisch.

- Kustnavigatie van Toni Rietveld e.a. Hierin ben ik nog niet begonnen, maar het lijkt op veel vlakken te overlappen met vorig boek. Heb het gekocht via internet omdat er een stuk in zou staan ivm tochtplanning. Ook een naslagwerk dus.

- Praktijkhandboek kunststoffen olv Gerard Lok en Poly-Service. Staat boordevol interessante dingen!

- Boordboek knopen en steken, 38 handige knopen stap voor stap uitgelegd, erg duidelijk

- Zeemanstaal spreken we allemaal van Ton van Schoonhoven, uitdrukkingen, woorden en gezegden uitgelegd naar hun ontstaan. Leuk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 04 mrt 2009 13:08 #61446

  • Delphi32
  • Delphi32's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17794
- Kustnavigatie van Toni Rietveld e.a. Hierin ben ik nog niet begonnen, maar het lijkt op veel vlakken te overlappen met vorig boek. Heb het gekocht via internet omdat er een stuk in zou staan ivm tochtplanning. Ook een naslagwerk dus.
Het item tochtplanning vind ik nou net een beetje ondergesneeuwd in dit boek. Staan wel een paar algemene tips in maar niet echt veel. Er staat een voorbeeld van een tochtvoorbereidingsformulier in maar volgens mij zijn ze vergeten de toelichting te schrijven; je moet dus zelf maar bedenken wat belangrijk is.

(ben toevallig dat boek aan het bestuderen, vandaar)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 04 mrt 2009 14:27 #61453

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8306
Hm, dan ga ik wat op m'n honger blijven zitten...
Zal het weten te zeggen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 04 mrt 2009 16:21 #61461

  • MaartenB
  • MaartenB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 94
Jachtschipper op zee heb ik net van de bieb in Arnhem geleend, samen met nog een stapel andere boeken. Ben net voorbij het voorwoord dus kan er nog geen oordeel over vellen. Ben ook bezig in een middeleeuws boekje over 'navigeren op zee'. De informatie op zich is best nuttig omdat het ervan uitgaat dat je geen GPS hebt. Maar veel dingen over getij worden zo beknopt uitgelegd dat ik er geen wijs uit word. Ik ga zo 'ns googlen naar een site waar eea compleet met flash animaties wordt uitgelegd, dat zal al wel helpen :)

Verder heb ik erg genoten van "zoute dromen, harde lessen" en "rondom afrika", beiden reisverhalen. "vijf jaar zeilen in de schaduw van de maan" is ook een reisverhaal maar zo bedroevend geschreven dat ik er na 50 pagina's mee gestopt ben.

Enfin, om dit geen literatuurtopic te laten worden, genoeg hierover 8)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Lange reis: waar te beginnen? 04 mrt 2009 16:31 #61462

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8306
http://www.getij.nl/index.cfm?page=uitleg

Van eenvoudig naar behoorlijk ingewikkeld...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.190 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl