Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Advies vertrekkersroute

Advies vertrekkersroute 15 mrt 2014 22:28 #496011

Al een hele tijd hebben wij het plan om een jaar te gaan zeilen.
Momenteel hebben we een Spirit 32. We gaan deze dus normaal dit jaar verkopen. Het idee is dan om een nieuwe boot te kopen in Kroatië en deze via Griekenland (Turkije?) Italië Corsica Frankrijk en dan de kanalen doorheen Frankrijk en Duitsland terug te brengen.
Qua timing zou dit betekenen om in augustus 2016 te vertrekken om eind juli 2017 terug in onze thuishaven te geraken.
Idee is om hiervoor een Bavaria 36 of een Sun Odissee te kopen (budget en 3 cabines). We hebben 3 kinderen, de jongste zou bij vertrek bijna 4 zijn, en onze oudste is er dan 10. We hebben een budget opzij, en hopelijk kunnen we ook na de rit onze nieuwe boot houden op deze manier?
De grote vragen, twijfelpunten, ... graag reacties.
Dit betekent dat we onderweg zijn of moeten 'overwinteren' ergens in Griekenland. Het lijkt gewoon praktischer om een jaar weg te zijn ipv bv 2 opeenvolgende zomers voor 6 maanden. Regeling naar school toe vooral, ook naar onze jobs (loopbaanonderbreking voor een jaar). Zou dit de moeite / te doen zijn, of is het echt zonde als het geen zomer is...
Is het 'dom' om zoiets groots te ondernemen in een mensenleven en dan toch voor Europa te kiezen. Is het mogelijk om een boot te kopen op de Caraïben en het volgende jaar weer terug te verkopen? Is dit haalbaar, vooral betaalbaar? Plus vliegtuigtickets etc. Hoe verhouden levensonderhoudskosten zich? Lijkt zo een moeilijk haalbaar plan. Let wel; ik zie ons EEEcht geen oceaan oversteken, alle respect voor mensen die zoiets met kleine kinderen zien zitten. Momenteel zeilen we Belgische kust - Zeeland en vermijden het water vanaf 6 beaufort.
Zouden we de boot al volgende zomer gaan kopen in Kroatië, zodat we extra tijd hebben om rustig in orde te brengen? Maar is het het waard om een jaar extra havengeld te betalen? Of zouden we het riskeren om een boot te kopen en kort daarna meteen te vertrekken? Met dat jaar aan havengeld koop je mssn natuurlijk weer ietsje meer boot...
Alle tips, suggesties etc welkom.
Laatst bewerkt: 15 mrt 2014 22:52 door annemeeussen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies vertrekkersroute 15 mrt 2014 23:13 #496013

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Welkom op het forum Anne!

Jullie hebben grote en mooie plannen in ieder geval. Wat mij in ieder geval opvalt: je zegt geen oceaan over te willen steken. Echter, wie op de Middellandse Zee kan zeilen kan ook de oceaan wel aan. Uit alle reisverhalen blijkt dat de Med af en toe behoorlijk lastig vaarwater kan zijn. Niet om bang voor te worden, maar meer om te relativeren.

Als tweede valt me jullie bootkeuze op. Uiteraard is een 36-voeter met 5 personen aan boord een prima keuze, maar ik lees ook vaak dat de Franse en Belgische kanalen eigenlijk niet goed te bevaren zijn voor alles wat dieper steekt dan 1,5 meter. En eigenlijk is dat al te diep op sommige stukken. Een Bavaria 36 steekt volgens mij 1,70. Wel iets om rekening mee te houden. Een boot met ondiepe kiel, kimkielen of variabele diepgang zou eigenlijk logischer zijn.

Als laatste de planning. Mij lijkt een jaar voor een dergelijk avontuur eigenlijk vrij krap. Qua vaartijd zal het best haalbaar zijn, maar je wilt onderweg toch af en toe wel wat zien. Zeker met kinderen aan boord zal je ook vaker met slecht weer ergens (moeten) blijven liggen. Het zou jammer zijn dat het een haastklus gaat worden om door de prachtige kanalen te varen. En ik vraag mij ook af of alle bruggen en sluizen wel het jaar rond bediend worden, maar dat is natuurlijk vrij makkelijk na te gaan.

Ik wens je heel veel succes en plezier met alle voorbereidingen!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies vertrekkersroute 16 mrt 2014 03:57 #496016

  • 3Noreen
  • 3Noreen's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 13448
Rond Griekenland Turkije waait het, of niet, of hard. Een mooi windje 4 komt niet vaak voor. Als je bij 6 niet wil varen hou je weinig vaardagen over.
You will have to take my last can of fossil fuel from my cold, dead hands ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies vertrekkersroute 16 mrt 2014 04:59 #496018

  • Armin
  • Armin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 193
Hallo,

Wat een geweldig plan en ook zeker doen!
Ik hoorde je ook de optie van de Caraïben noemen, die zou ik zeker overwegen. Boten zijn daar een stuk voordeliger en omdat je noemde ook een boot te willen "overhouden" kan het misschien interessanter zijn om de daar aangeschafte boot vanuit daar terug te laten vervoeren naar NL. Ofwel via delivery of gewoon op transport, hangt wel een aarig prijskaartje aan maar gezien het prijsverschil in aankoop EUR versus Caraïb denk ik dat dat wel te overzien is!

Succes met de plannen.

grtz Armin
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies vertrekkersroute 16 mrt 2014 13:31 #496129

  • Proost
  • Proost's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10713
Wijs om ook te kijken naar de BTW afhandeling. Kroatië was waarschijnlijk niet lid van de EU bij nieuwlevering van de boot als de boot daar gebouwd is. Ook zijn verhuurboten daar naar toe gegaan waar de BTW op teruggevorderd is. Kan je wel een rondje om de wereld varen maar bij terugkomst in Nederland moet je bijbetalen als het BTW verhaal niet klopt.

Verifieer een en ander als het mogelijk is.
Als je maar geniet!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies vertrekkersroute 16 mrt 2014 15:56 #496173

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7636
Dag Anne, je vraagt veel tegelijk en dan is het wat moeilijker antwoorden.
Wij hebben een rondje Middellandse Zee gedaan op 14 maanden, waarvan we door omstandigheden een dikke maand hebben vastgezeten. (lees bij interesse misschien ons nog steeds groeiende reisverslag via "artikelen - reisverhalen - Deel 1 etc van Ilex").

Wij zijn naar Griekenland gezeild en terug. In deel 1 ziet u onze route. Dit gaf ons soms het gevoel "gehaast" te zijn, of toch minstens constant onderweg.
Zeker als jullie vanuit Kroatië of Griekenland vertrekken geeft dat véél meer overschot, wat het zeker minder "gehaast" zal maken. Gehaast is natuurlijk een relatief begrip als je een jaar weg kan :-)

Denken aan een boot kopen en een jaar later terug verkopen (of het nu hier, in de Middellandse of op de Caraïben is) lijkt me optimistisch tenzij je er veel op laat vallen. Persoonlijk zou ik daar niet op gokken.

Ook wij hebben de winter in Griekenland doorgebracht. We hebben temperaturen gehad van 7° maar gemiddeld zal het toch eerder 14° geweest zijn. Zonde? Tja, aan snorkelen moet je niet denken, regenen kan het altijd en mooie dagen heb je toch. Bedenk dat je buiten leeft, dus wat voor mensen zijn jullie? Bereid om een trui extra aan te trekken om op stap te gaan, of dan liever dicht bij de kachel? Wij zijn buitenmensen en hebben ons niet laten afschrikken.
Voordeel: overal rust en leegte! Vriendelijke mensen die je op dat moment niet aanzien als toeristen waar geld te halen valt.
Nadeel: je moet wat beter plannen qua watervoorziening en aanvullen van gas en diesel want dat is niet altijd voorhanden.

Een zomer in Griekenland of Kroatië kan zeer warm zijn!

Zeilen op de Middellandse Zee kan behoorlijk pittig zijn! Het is al vaak geschreven. Je moet echt wel vertrouwen hebben om bij +6bft te varen: de wind kan snel opsteken en zeker rond kapen kan het al eens harder waaien. De golven worden wat hoger dan die in Zeeland en ook op de Noordzee heb ik er zo'n grote nog niet gehad.
Gevaarlijk? Nee, maar je moet vertrouwen hebben in jezelf en de boot. Daarom dient die boot tiptop in orde te zijn! Motor, verstaging, zeilen, roer... Vergeet zeker je ankergerei niet. Als je een jaar op een boot woont wordt alles veel meer belast en intenser gebruikt dan die paar weekendjes in een seizoen hier. Het moet dus 100% te vertrouwen zijn.

Een boot kopen en vertrekken kan, maar met kinderen erbij zou ik dat niet doen. Daarvoor heb je een te grote verantwoordelijkheid. Als je deze zomer eentje koopt in Kroatië (let op btw!), hou er dan rekening mee dat je bij temperaturen van 35° de boot op orde dient te brengen. Hou er ook rekening mee dat onderdelen in het Middellandse Zeegebied niet zo vlotjes verkrijgbaar zijn als hier.

Is het zonde om naar de Middellandse Zee te gaan als je dan eindelijk dat jaar uittrekt om te reizen? Helemaal niet! Het is een fantastisch vaargebied met véél cultuur, prachtige eilandjes en lekker eten!

Is de Spirit te klein om te gaan? Anders zou je die deze zomer en eventueel volgende zomer al een heel eind op weg kunnen brengen.

Mijn voorkeur zou uitgaan naar een Sun Odyssey 37 ipv naar de Bavaria.

De keuze voor de Middellandse of de Caraïben is een beetje appelen en peren vergelijken.
Wij kijken nu uit naar een jaartje Caraïben ;-) maar dat zit nog in de embryonale fase. Met drie kinderen denk ik dat de Caraïben véél luxueuzer zal zijn en meer ontspannen: het bijna altijd goede weer en de mogelijkheid eindeloos veel te snorkelen kan niet anders dan dat het een succes wordt. Het zal wel drukker zijn dan Griekenland in de winter ;-)

Wat ons betreft zou het dan een catamaran worden B)

Heb geen idee hoe het met de wind zit en de orkanen enzo, maar dat is een kwestie van plannen.

EDIT: het belangrijkste ben ik nog vergeten!
Vooral DOEN!!! Niet twijfelen, GAAN!!!
Laatst bewerkt: 16 mrt 2014 16:57 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies vertrekkersroute 16 mrt 2014 20:10 #496268

Alvast zoveel interessante antwoorden, en bruikbaar advies. Bedankt zeg!

Als ik het goed begrijp is het dus wellicht toch het best om de boot een jaar op voorhand aan te schaffen en voor te bereiden. Ondanks het feit dat we dan een jaar havengelden in Kroatië 'voor niets' kwijt zijn. Het leuke is wel dat we gewoon naar daar kunnen rijden en onze zeilspullen kunnen meenemen, ik denk aan zwemvesten, zeilpakken, etc
Maar dichter bij datum ook proviand, uitzet, etc
De spirit 32 is zeker veel te klein. De drie kinderen liggen op de banken, die dan overdag weer "eettafel" moeten werken. Dit is dus telkens een serieuze ombouw, met veel tijdverlies als gevolg en weinig privacy. Twee achterkajuiten lijkt me met onze "bende" echt wel een must.

Ilex, ik ga zeker de reisverhalen lezen, wat een bron van inspiratie!

Mijn voorkeur is ook de Sun Odyssee, ook al denk ik dat Bavaria's wellicht even goede scheepjes zijn hoor. Het is maar een buikgevoel. Het zou ook nog een Beneteau of een Elan kunnen worden. Budget is hier gewoon heel erg belangrijke factor in, niets aan te doen. Ik wil ook geen te oude boot kopen. We zeilen nu met een Spirit 32 uit 1980 en als ik nu een boot zou kopen, toch liever niet van voor 2000.

Het aanvankelijke plan is dus idd om de boot nadien te houden, dus terug te varen naar Zeeland. Onze voorkeur gaat wel naar een diepe kiel; zeker als we dan toch in serieuze golfslag aan 6 beaufort zullen zeilen, geeft mij toch een stabieler en geruster gevoel. Maar welke route kan je dan terug langs 'binnendoor'. Ik had al wat onderzocht en kwam uit op de route van de Rijn, dus een stuk Duitsland. Stroomafwaarts gelukkig! Iemand ervaring mee, kan dit. Zal wel veel beroepsvaart zijn etc We zijn dit wel gewoon van op de Westerschelde!

Caraieb trekt me enorm aan, we zijn eigenlijk nog nooit ergens tropisch geweest. Maar de sprong om ineens daar een boot te kopen, alles onbekend, en daar dan ook meteen op te gaan wonen.. Het overstijgt me allemaal wat. Ik weet niet of zo'n sprong haalbaar is met de kindjes etc. Het mediterraans verhaal, daar krijg ik in mijn hoofd veel meer vat op.
Vooral het financiële element maakt me bang. En de boot laten terugzeilen, of laten vervoeren, hoe betaalbaar is zoiets.. Ben eigenlijk niet gerust dat dat zo duur zal zijn, dat we daarna nooit geen boot meer kunnen kopen, bijvoorbeeld.
Langs de andere kant, je kan er veel ankeren, boten zijn er niet zoo erg duur, gewoon de sprong wagen, je leeft maar 1 keer, .. moeilijk. Ach, Caraieb kan natuurlijk ook later nog, met ons 2en bijvoorbeeld.
Orkanen etc, ik heb het al eens wat bekeken, het is pas 'veilig' vanaf november. Een catamaran, ja, dat zou ik ook wel zien zitten. Maar met ons budget, jammer genoeg echt geen mogelijkheid.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies vertrekkersroute 17 mrt 2014 16:59 #496468

  • Guia IV
  • Guia IV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1298
Mooie plannen! Ik zou de sprong naar de Carieb zeker overwegen. Je zou nu eens kunnen informeren wat een vervoer terug kost. Dat hoeft niet beslist via de gerenomeerde kanalen, maar geeft wel een goede indruk. Heb goede ervaringen met Sevenstar.

We zijn benieuwd naar jullie keuze!.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Advies vertrekkersroute 17 mrt 2014 17:34 #496489

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7636
Je zou liever geen boot kopen van voor 2000. Nochtans is het polyester van die boten vaak dikker dan de recente gevallen. Een goede motor en verstaging is belangrijker dan een recente boot, lijkt me.

Ondiepe kiel hoeft geen nadeel te zijn. Onze boot stak slechts 1,3m.

Terug naar Nederland zal via de Rhône zijn. Stroom tegen. Als het een langere periode niet geregend heeft is dat goed te doen, anders... zal het niet snel opschieten (understatement). Dan de Saône, Marne, Maas etc. Diep genoeg, als ik me goed herinner minstens 1,8m.

Laat je niet opjagen of in de war brengen: gewoon rustig alles afwegen en het valt vanzelf op z'n plaats ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.317 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl