Er zijn meerdere draadjes geweest. Bijvoorbeeld 'lees en kijktips', zie de zoekfunctie.
Mijn bijdrage in dat laatste draadje behelsde deze tips:
- Chris Eakin, A race too far. Over de Golden Globe Race 1968. Tuurlijk, we kennen allemaal het verhaal van de negen zeilers waar er maar een van over bleef, zeker over de zelfmoord van Crowhurst. Maar dit is zo mooi geschreven, het blijft fascinerend om er over te lezen.
- G. Bruce Knecht, The Proving Ground. Als we het toch hebben over beruchte races: fraaie reconstructie van de Sidney-Hobart race van 1998, die door een orkaan werd overvallen.
- Michael Saunders, De Walkabout. Klassieker van iemand die met vrouw en vier kinderen uit Rhodesie (nu Zimbabwe) vlucht in een bootje van 10 meter. Met veel humor beschreven.
- J.W. Wray, Vagebonden van de Zuidzee. Nog zo'n klassieker. Zonder een cent te makken uit een boom een zeilboot bouwen (in 1937). 'Eerlijk en romantisch' zegt de achterflap. Helemaal waar.
- Captain Voss, In een zeilkano de wereld rond. Ach, deze is jeugdsentiment voor mij. Voss koopt een zeilkano (genaamd de Tilikum, niet geheel toevallig de naam van mijn boot) van een Indiaan en zeilt daarmee onder meer dwars door een orkaan. Nooit meer heruitgegeven - begrijpelijk door de soms racistisch aandoende typering van de volkeren die hij tegenkomt - maar onovertroffen verhalen als het over de nautische kanten gaat. Hij ontwikkelde voor het eerst de theorie van het zeeanker om een storm door te komen.
- Steven Callahan, Adrift. Dat je in een reddingsvlot terecht komt en 76 dagen ronddrijft voor je aan de overkant in de Carieb aanspoelt - en het dan zo weet te beschrijven. Huiveringwekkend goed.
- Miles Hordern, Voyaging the Pacific. Singlehanded in een Twister van 28 voet van Nieuw Zeeland naar Patagonia zeilen. En op het eind een beetje gek worden. De man is een literair talent.