Hier de link voor het registreren en teboekstellen in Nederland door een buitenlandse eigenaar:
teboekstelling
Registreren: voorzien van registratie (hetgeen evt later kan worden dorgehaald)
Teboekstellen: koppelen aan de eigenaar (die dan later weer overgedragen kan worden.
Je krijgt een Eigendomscertificaat of een Zeebrief afhankelijk van een binnenvaart- of Zeevaartregistratie.
De teboekstelling gaat obv je registratie in Nederland en volgt dus uit je inschrijving in je gemeente of je postadres. Ook als je niet bij een haven woont mag je een boot hebben.
In Nederland moet de naam van de boot buiten op de boot. Het adres moet conform bpr aanwezig zijn maar mag binnen en hoeft niet in het zicht (bijvoorbeeld je VHF license naar de vhf is voldoende).
Een thuishaven buitenop is een aardig gebruik maar hoeft geen relatie te hebben met het adres of de werkelijke ligplaats.
Voor zover ik weet zitten er geen extra verplichtingen (voorschriften) aan de registratie en teboekstelling van een pleziervaartuig in Nederland (anders dan het betalen van de leges) hetgeen bij beroepsvaart/zeevaart wel zo is.
Wie mag vlaggen:
Met de registratie van een pleziervaartuig in Nederland
mag iemand (ongeacht waar die is ingeschreven) op die boot de Nederlandse vlag voeren (de vlag achterop). Voor een niet geregistreerde boot
mag dat alleen als de eigenaar in Nederland is ingeschreven, ongeacht wie er mee vaart. De paspoorten van de gebruikers zijn in deze dus niet van belang. Bij een boot in gebruik
mag dat overigens dag en nacht.
(Dit mag, en wordt vaak vrijwillig verder beperkt door uitgebreide historische clubvlagprotocollen).
Voor vrachtschepen wordt het nog wat complexer dan bij particuliere schepen:
Land van registratie ("vlaggestaat" en vlag achterop, maar vooral ook de nationale voorschriften; ieder land heeft zijn eigen implementatie van de internationale voorschriften), classificatie, zetel van de eigenaar, toegelaten nationaliteiten van de bemanning, bemanningsgrootte, geaccepteerde opleidingen etc etc. Het handig combineren van de mogelijkheden is daar tot wetenschap verheven.
De registratie en verificatie is tijdens de bouw door de werf, certificering en overdracht is bij oplevering. In de EU en een aantal andere handels groepen is nu het mogelijk dat de entiteit die het eigendom heeft niet in het land van registratie is vanwege vrij verkeer.
Het openstellen van het snelle motorboten- of aanhanger register voor alle boten (vooralsnog vrijwillig) zou voor alle botenbezitters veel goedkoper zijn. Een gewaarmerkt pasje dat je het bootCIN-nummer, een registratienummer aan jou als eigenaar koppelt. Kost een paar tientjes.
Heb ik voor mijn trailer wel en voor mijn boot niet. Gek en uiterst onhandig.
(een deel van mijn reactie schreef Herman tegelijkertijd)