Het (vertikale) getij is een schommeling van de waterstand rond het gemiddelde. En laat de gemiddelde zeespiegel nou net de oorsprong van NAP zijn
(Door de zeespiegel rijzing zit er intussen een paar cm verschil tussen.)
Ooit heeft iemand in een ver verleden bedacht dat het voor dummies wel handig zou zijn om kaart dieptes zo veilig moglijk aan te geven. Dit werd dus LAT.
Maar waar NAP overal het zelfde is, is LAT overal anders. Je kan het verschil wel berekenen door eerst ruim 18 jaar aan getij berekeningen te doen, dan daarvan de laagste waarde te zoeken en dat is dan je
plaatselijke LAT-NAP afstand.
LAT is niet alleen plaats gebonden, maar ook tijds afhankelijk. Als bv bij Texel het molenrak verzand, dan heeft dit invloed op het getij van bv oudeschild. En dus ook op de LAT-NAP afstand.
De waterstand wordt gemeten met (automatische) peilschalen. zou je zo'n peilschaal tov van LAT willen maken dan is regelmatige aanpassing nodig.
Dus LAT en NAP hebben verschillende eigenschappen/toepassingen. En ja als je van de ene naar de andere wilt dan is het rekenen.
PS Een kaartdiepte kan flink verneukeratief zijn. Waar je bij oudeschild vast loopt op een kaartdiepte van bv 0.5m, kan je bv bij Harlingen er over.