Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Kiezen beslag: welke krachten op voorlijk?

Kiezen beslag: welke krachten op voorlijk? 18 sept 2020 11:50 #1207639

  • Rinus
  • Rinus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2599
Bereken ik het goed? Vergeet ik iets?

Op mijn 22-voeter staat een koolstof mast. Die laat ik verbouwen/repareren bij een composietman in de buurt en ik heb de gelegenheid aangegrepen om de vallen van de buitenzijde van de mast naar de binnenzijde te verplaatsen, om zo het zogenoemde bowstring-effect te voorkomen. (Door de voorbuiging van de mast, buigt de mast nog verder als je het extern lopende val spant. Die val gaat in een rechte lijn van masttop naar mastvoet.)

Het betreft een koolstof-composiet mast van 9,60m, fractioneel (3/4) getuigd met een grootzeil van plusminus 19m2. Het zeil kan 3x worden gereefd. In de huidige situatie loopt het 8mm dikke val 1:1 via een vrijhangend blok in de masttop. Ik heb geen neerhouder, wel een krachtige grootschoot op het einde van de giek.

Plan: low profile sheave box bovenin mast plaatsen, val 6mm uitvoeren en 2:1 maken.
Vraag: hoe sterk moet de sheave box zijn?

Ik heb een mooi klein formaat sheave box gekocht met een SWL van 500kg en een BL van 1000kg, waar 6mm door past. Daarbij wil ik het val bovenin vastknopen (punt A), naar een blok op de tophoek van het zeil voeren, weer naar boven, door de sheave box (punt B ) en dan weer naar beneden laten gaan, door de mast, naar de stopper (C).
- stel, ik zet 1000kg op m'n voorlijk, dan staat er in mijn optiek 500kg op zowel punt A, B als C. Klopt dat?
- wat heeft de grootschootspanning voor invloed op de top van het zeil? Kan ik de grootschootspanning 1:1 doorrekenen naar de top van het zeil? Harken calculator geeft grootschoot load van 225kg bij 20knp, 500kg bij 30knp en bij meer knopen heb ik al lang (dubbel) gereefd.

Onderin maak ik gebruik van een 6:1 cunningham die op een 2:1 zit, dus 12:1, waarmee ik de top van de mast krom trek en dus de top van het zeil open.
- Als ik 1000kg (verticaal) op de halshoek zet, hoeveel houd ik dan nog daarvan over in top?

Dit gaat allemaal uit van statische belasting. Ik ga er bij dynamische belasting vanuit dat een groot deel van de pieken wordt opgevangen door het hellen van de boot en dat ik er derhalve geen rekening mee hoef te houden. Óf dat ik tegen de tijd dat ik aan die max zit, ik al heb gereefd.
- Is dat een veilige aanname?

Mocht iemand een andere richting op denken voor een oplossing, dan hoor ik het graag!
Laatst bewerkt: 18 sept 2020 14:28 door Rinus.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.241 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl