Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Zijn deze wantspanners (plaatspanners?) wel handig

Zijn deze wantspanners (plaatspanners?) wel handig 07 okt 2021 18:37 #1331383

  • MartinV
  • MartinV's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 388

Op mijn boot zitten deze wantspanners, maar ik breek mijn hoofd erover hoe je die kunt stellen zonder telkens de mast (een stukje) te laten zakken. Dacht zelf aan vervangen door wartels, maar misschien heb ik niet goed in de gaten hoe het werkt.
Efsix
Laatst bewerkt: 07 okt 2021 18:40 door MartinV.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zijn deze wantspanners (plaatspanners?) wel handig 07 okt 2021 19:30 #1331408

  • Rinus
  • Rinus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2600
Deze dingen zijn bedoeld om voordat je het water opgaat te verstellen. Voorstag heeft waarschijnlijk een vaste lengte, hiermee bepaal je de spanning op je voorstag (en mastvalling). Spannen deden we op de Laser 2 door het trapeze-oog achter de spischootklem te zetten en door te zetten. Maar je kunt natuurlijk ook even in je trapeze gaan hangen een lusje in je grootval knopen en erin gaan staan aan de kant waar je 't wil verstellen. Blijft je mast wel overeind.
Laatst bewerkt: 07 okt 2021 19:32 door Rinus.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zijn deze wantspanners (plaatspanners?) wel handig 08 okt 2021 08:13 #1331464

Op de iso hebben we deze ook in het want zitten (geen voorstag) we spannen de verstaging met de fokkenval (staaldraad in voorlijk met een los voorlijk spanningslijntje). Deze spanners geven je de mogelijkheid om de mast valling nauwkeurig internet stellen. (eenmalig meten van mast top tot aan meetpunt op de spiegel) en dat is de basis setting... afhankelijk van de wind en bemanning kun je er 1 gaatje bij of af doen). Het hangt ook samen met dekhoek van de spreaders, de lengte van de sprekers (*is bij ons in stelbaar) en oude masten hebben de neiging wat flexibeler te worden en vragen daarmee een wat andere afstelling...
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zijn deze wantspanners (plaatspanners?) wel handig 08 okt 2021 08:59 #1331475

  • Rinus
  • Rinus's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2600
ISO788 Hans schreef :
Op de iso hebben we deze ook in het want zitten (geen voorstag) we spannen de verstaging met de fokkenval (staaldraad in voorlijk met een los voorlijk spanningslijntje).

Nu je het zegt, zo hadden we het op de Laser ook. Ik zal m'n post even aanpassen. Edit: oh, dat kan niet meer. Welnu, even een correctie op de vorige post dan:

Met deze 'gaatjesplaatjes' stelden we op de Laser 2 de mastvalling in. Zwaarder weer is verder naar achteren. Daarna zetten we de fok erop (met staaldraad in voorlijk), waardoor de voorstag tijdens het zeilen geen functie meer had. In de praktijk hadden we door meer mastvalling wel meer ruimte op de kam van de fokkeval, waardoor we het lusje in het val hoger konden zetten voor meer spanning.

Kortom: zwaar weer? Mast verder achterover zetten aan de wal en dan varen. Licht weer? Mast verder rechtop en dan varen. Als je alleen maar recreatief vaart zou ik de plaatjes op een 'tikkie' mastvalling zetten en dan lekker varen. Te weinig power? Iets rechterop zetten. Te veel power? Iets achterover.
Laatst bewerkt: 08 okt 2021 09:06 door Rinus.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Zijn deze wantspanners (plaatspanners?) wel handig 08 okt 2021 09:17 #1331479

minder valling beter pointen (hoger varen), meer valling: depoweren idd.

zeer kracht instrument overigens. Dit icm met de mastdrukker in het dek: mast kromming sturen (rechtere mast meer power, meer buiging, depower, slechter pointen) Bij ons is on shore starten met de wantspanners, tijdens het zeilen, de mast drukker als een van de instrumenten)
"Wie het altijd voor de wind gaat, komt vanzelf aan lager wal"
De topper ISO “Sapho” voor de funracing en nu de dehler 31 “Wende” voor het avontuur...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.287 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl