jilles200 schreef :
Bedankt voor de reacties! Ik heb altijd gedacht dat een bovenfrees het beste was........ Is het uitfrezen de enige mogelijkheid of zijn er wat wellicht meer arbeids intensievere manieren...............
Is het verstandig om de sleuf iets breder uit te frezen zodat de oneffenheden worden weggewerkt.
Een kantenfrees is gewoon een bovenfreesje.
Uitfrezen is ook vrij arbeidsintensief, maar wel een heel goede methode om een voorspelbaar en strak resultaat te bereiken.
Ietsje breder frezen, zodat de zijkanten strak en schoon worden, is inderdaad goed.
Zorg ervoor dat je de kitprocedure uitermate nauwkeurig doet, anders is al je werk voor noppes.
Maak de kitnaad ongeveer even diep als breed.
Plak onderin de naad smal tape (die meestal geel is) om te voorkomen dat de kit daar hecht. Om te kunnen rekken zonder scheuren mag de kit alleen aan de zijkanten hechten.
Het is handig om de naden aan weerszijden af te plakken met goed dun schilderstape. Dat is veel werk maar die tijd verdien je later dubbel en dwars terug.
Breng pijnlijk nauwkeurig primer aan op de te kitten vlakken. Ik doe zelf altijd dubbel primer aanbrengen. Geschikt is de primer Sika 290 DC. Gebruik kleine stugge kwastjes. Schenk een beetje primer in een leeg tomatenpureeblikje en sluit de primerfles direct goed af.
Kies een geschikte kit, bijvoorbeeld Sika 290 DC (Dat "DC" slaat op Deck Caulking, oftewel kitnaden in dekken. Die kit is speciaal ervoor ontwikkeld en superieur qua hechting, verwerking en UV-bestendigheid).
Spuit de kit in de naad met een vrij vlak liggende tuit, vul de naad met een kop erop. Zodra een naad gedaan is (of, als je snel werkt, zodra een koker leeg is) strijk je de kit in 1 haal vlak met een roestvaststalen plamuurmesje. De overtollige kit smeer je verderop in de naad, je gooit dus niks weg.
Onmiddellijk (!) na het vlakstrijken verwijder je de schilderstape. NIET wachten, want zodra een huidje gevormd is op de kit, na enkele minuten, zou je die huid mee wegtrekken en wordt het een zooitje.
Na het verwijderen van de schilderstape raak je de naad niet meer aan voordat-ie helemaal uitgehard is.
Als je het zo doet, werk je zuinig, snel, strak en hoef je niet na te schuren.
Ik zie vaak problemen bij kitnaden. Vaak krijgt de kit de schuld. Volkomen onterecht.
Ik zie ook vaak (bij hobbyisten en bij professionals) dat men dikke klodders op de naden laat liggen om het later weg te schuren. Dat is dubbel dom, want zo gooi je veel kit weg terwijl het dek er lelijk kuilerig van wordt.
Primer, speciale kwastjes, smal geel bodemtape en kit kun je allemaal bij de kitleverancier kopen.