Er veranderd op het moment inderdaad redelijk veel in Friesland, maar sta er helemaal achter. Het aquaduct bij woudsend bijvoorbeeld, hadden ze ook eerder mogen doen
Maar verandering bijhouden is wel handig ja!
Wat betreft Woudsend: Ik ben erg benieuwd hoe het nu met de nog bestaande vaste brug zal gaan in de praktijk.
Voor mij is het grootste voordeel dat ik nog maar 2 vaste bruggen heb als ik binnendoor van Lemmer naar Stavoren zou willen, waarvan 1 brug (Spannenburg) ook nog tot laat bediend wordt en geen middagsluiting kent. Na deze brug is het in één ruk door naar Warns.
Maar even ontopic:
Genoemde cijfers zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring, en NIET op de dieptekaarten!
Groote Brekken:
Ten oosten van het Prinses Margriet kanaal is het bijna overal 1m60 tot 2m00 diep. Met mijn diepgang van 1.45 heb ik nog nooit eerder onbedoeld grond geraakt. Hoe dichter naar de kant, hoe ondieper, maar vaak zit je dan al redelijk richting wal. Ten westen van het PM loopt de diepte snel terug.
Rijnsloot en Woudsloot zijn diep genoeg. Blijf op het Brandemeer maar binnen de betonning. Diepgang buiten betonning is gemiddeld 1m40.
Als je in Sloten wilt aanmeren kan ik je de oude binnenhaven zeer aanraden, alleen met 1m50 kun je er alleen vóór afmeren (bij het bruggetje en de molen). Vaar
niet de oude haven in (ook alleen maar toegestaan voor open bootjes officieel), want je komt shocking klem te zitten. Diepgang ongeveer 1m.
Slotermeer:
ik heb vorig jaar een zeiljacht klem zien liggen IN de vaargeul van het Slotermeer. Na de zeiler geassisteerd te hebben bleek hij bij navraag een diepgang van 1.50 te hebben. De plaats was zo'n beetje midden op het meer, midden in de vaargeul. Of het is daar plaatselijk wat ondiep geweest, of de zeiler was niet goed op de hoogte van zijn eigen diepgang (was een huurboot, dus ik gok het laatste). In ieder geval kon hij na enkele tientallen meters weer op eigen kracht zijn weg vervolgen. Zelf heb ik mijn dieptemeter nog nooit <1.50 zien gaan in de vaargeul. Diepte neemt wel héél snel af buiten de betonning (naar 1m20)!
Vanaf Woudsend heb je 2 routes om te nemen: Woudsender Rakken of de Nauwe Wijmerts. Keuze zal voornamelijk ingegeven worden door hoeveelheid wind en richting. Woudsender Rakken is beschut voor winden uit de Zuid tot westelijke hoek. Nauwe Wijmerts is lekker open (op een boerderij na), en dus goed te bezeilen met winden uit West, zuid en Oost tot Noordoost. Diepgang is in beide gevallen geen probleem; ongeveer 1.70.
Op het Heegermeer en de Fluessen verder geen problemen met een diepgang van 1.50. Let wel; hoe dichter naar de wal, hoe ondieper. Let op de trend van je dieptemeter, het gaat allemaal gelukkig wel geleidelijk.
Dicht rond het eilandje bij Heeg is het overigens wel ondiep. Vorig jaar heb ik met de kiel op 1m20 nog de bodem geraakt.
Aanmeren aan de binnenzijde van het eilandje Langehoekspole (in de volksmond ook wel konijneneiland genoemd) zal niet mogelijk zijn. Langs de kades loopt de ondiepte op tot 1m20 - 1m00.
Het Eilandje Nije Kruspole is daarintegen met 1m70 prima aan te doen, en vaak een heerlijke lunch/luier plaats.
De Fluessen worden na het eilandje de Nije Kruspole aan de Noordzijde wat ondieper. Diepte loopt hier terug tot minimaal 1m50.
De Morra en De Oorden heb ik geen ervaring mee, maar volgens de kaart kun je daar ook maar beter in of nabij de vaargeul blijven.
Doe met deze informatie wat je wilt, maar gebruik natuurlijk altijd de meest recente vaarkaart. Bedenk wel dat de ANWB van alle opgegeven dieptes altijd aan de veilige, en dus ondiepe kant blijft. Vaak is er wel een marge van 10 of 15cm. Gelukkig hebben we geen rotsbodem in de Friesche meren