Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: waterstanden/boeien Veerse Meer

waterstanden/boeien Veerse Meer 09 dec 2003 18:51 #3229

  • Dieter
  • Dieter's Profielfoto
Vorige winter (februari) had ik zin in een echt beetje-afzien-zeiltochtje. Met onze kleine Vaurien trokken we naar het Veerse Meer: ijs langs de kant, sneeuw op de kant, heldere lichtblauwe lucht, een zonnetje en vrij veel wind. YES! Dacht ik...
Ze laten het water 80 cm zakken in de winter. Het Veerse Meer is al niet diep en met het zakken van de waterstand was het zelfs voor m'n zwaardbootje, dat nog geen meter steekt, regelmatig grondschrapen of voorovervallend vastlopen!
Nu zeil ik wel meer op het Veerse, maar deze keer liep het aan de grondlopen toch de spuigaten uit. Reden: ALLE boeien waren weg! Ik had geen richtlijnen meer en moest het doen met m'n "geheugen". HmHm. Verkleumd van de koude, ijs op de bodem van de Vaurien, mijn liefste fokkemaatje ook eerder een ijsklomp dan een levend wezen en vermoeid van het vele keren loswrikken, hielden we het na 3 uur voor bekeken. Moe maar voldaan. Ik toch...
Nu mijn vraagjes: waarom laten ze de waterstand zakken? Waarom halen ze alle betonning weg?

Dieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: waterstanden/boeien Veerse Meer 07 jan 2004 14:18 #3333

  • Dieter
  • Dieter's Profielfoto
Bedankt voor je antwoord! Ja, zo moet het zijn, dat wegpompen enzo.

Ik zou u wel een beetje moeten tegenspreken als je zegt dat de meeste neerslag in de winter valt...
In Nederland valt gemiddeld 793mm neerslag per jaar. Voor klimatologen is de verspreiding ervan 'gelijkmatig over het hele jaar'.
Merkwaardig genoeg valt er in de zomer 'evenveel' als in de winter. Ook voor ons landje (Belgiƫ) is dat zo. Als ik de neerslagkaart van Nederland bekijk zie ik dat in de winter zelfs wat minder valt (zeker februari en later april zijn opvallend droger).

Toch zit je juist met je redenering over het wegpompen!
Alleen heeft het niets met de hoeveelheid neerslag dat er valt te maken, maar met de hoeveelheid dat nadien verdampt! En dat is in de zomer veel groter dan in de winter natuurlijk. In de winter is er dus meer water dat blijft staan. Vandaar het laten zakken van het waterniveau, zoals u zei.
Het is door uw voorgestelde oplossing dat bij mij de puzzel is beginnen passen!

Groetjes
Dieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.086 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl