Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

Geen evenementen
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Noorderplassen Almere

Noorderplassen Almere 29 sept 2016 11:55 #771640

Als vaarbestemming voor een weekendtripje vanuit Volendam viel mijn oog op de Noorderplassen in Almere. Deze zijn met staande mast vanaf het IJsselmeer bereikbaar via de sluis bij De Blocq van Kuffeler en de zelf te bedienen Schateilandbrug (zo heet ie echt!).

De Noorderplassen zien er niet onaardig uit als dagbestemming: ca 1 x 3 km, omzoomd met natuur, strandjes, aanlegplekken en wijken met watervilla's. De waterdiepte in dit gebied is me niet geheel duidelijk, ik heb 1m50 nodig. Verder lees ik hier en daar meldingen over wier-overlast in de plas.

Is iemand mij al voorgegaan die kant op? Ben benieuwd naar de ervaringen!
Laatst bewerkt: 29 sept 2016 12:03 door partemala.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Noorderplassen Almere 29 sept 2016 12:34 #771653

  • FMJ
  • FMJ's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5176
Wieroverlast was inderdaad gigantisch twee jaar terug, vorig jaar iets minder en dit jaar alweer minder doordat andere wiersoorten beginnen te prevaleren. Bevaarbaarheid is dus op dit moment geen probleem. Diepgang plas en hoofdvaarwaters zou >2 meter moeten zijn, haalt het niet overal maar met 1m50 geen problemen te voorzien. Aan de kant van de Lepelaarplassen en Natte Graslanden heb je genoeg rustige aanleg / ankerplaatsen in de vrije natuur (diepgang niet gegarandeerd, gewoon proberen). Aan de overkant heb je aan de plas het restaurant Boathouse en aan het einde van de plas het clubhuis (met eet- en drinkgelegenheid) van de watersportvereniging NP-west.

Van het zeilen zelf op de plas moet je je je niet te veel voorstellen al kan het prima, maar om fijn te recreëren zijn er mogelijkheden te over.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Noorderplassen Almere 29 sept 2016 12:42 #771656

FMJ,hartelijk dank voor je antwoord, daar kan ik wat mee! We willen met in 2017 met drie Volendammer botters een kleine expeditie Noorderplassen doen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Noorderplassen Almere 23 juli 2018 12:35 #962203

Even een oud topic omhoog halen.
Het is er dit weekend eindelijk van gekomen, om vanuit Volendam met twee botters van onze vereniging de Noorderplassen in Almere te bezoeken. Dat werd een verassend leuke ervaring. Het spektakel begint al bij de Zuidersluis bij Bloq van Kuffeler: vijf meter vallen binnen een minuut! Geen foutjes maken met landvasten, want dan heb je een fors probleem; er is geen levende ziel op de sluis om te helpen. Daarna vaar je de groene en stille wereld van de Hoge Vaart op. De Schateilandbrug, kwartiertje verderop, geeft toegang tot de Noorderplassen. Zelfbediening via een knopje op een paal in het water. Het was krapjes (handbreedte bb en sb) maar het ging. Daarna niet vergeten ook de knop voorbij de brug in te drukken, want anders zet je het autoverkeer 10 minuten in de wacht...

De plas zelf was verassend ruim, vergelijkbaar met b.v. de Langweerder Wielen. Aan de noordkant puur natuur, met beboste eilandjes, achterafsteigertjes en een rijk vogelleven. Aan de zuid- en westkant recreatiestranden, horeca en woonwijken met schitterende watervilla's voorzien van eigen aanlegsteigers. Diepte overal voldoende (>2m). Het waterscooter/scheurboot volk hield zich redelijk gedeisd. Heerlijk zwemwater en nergens fonteinkruid gezien.

We hebben er een nieuwe weekendbestemming bij!
Laatst bewerkt: 23 juli 2018 12:37 door partemala.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Noorderplassen Almere 24 juli 2018 19:33 #962579

He wat grappig, ik heb jullie voorbij zien varen vanuit mijn achtertuin (woon aan een van de zijslootjes).
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Noorderplassen Almere 24 juli 2018 19:37 #962582

Let wel op: er komt een camping naast de beweegbare brug die toegang biedt tot de plas.
Komende week beginnen de werkzaamheden daaraan en komt er een tijdelijke extra brug te liggen die op doordeweekse dagen (tijdens werkuren) beperkt open is.

Meer details vind je op de informatiepagina van de gemeente Almere.
Vanaf 14 augustus, bij de start van de bouw, is er hinder voor vaarverkeer. In dichte toestand is de doorvaarthoogte ca. 1.80 meter hoog. Doordeweeks is de brug open vóór 07.00 uur, tussen 12.00 en 13.00 uur, en na 16.00 uur. In het weekend is de brug de gehele dag open. Met de aannemer is de gemeente nog in gesprek over een meer flexibele openstelling.
Laatst bewerkt: 24 juli 2018 19:38 door Bosjesman.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.205 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl