Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za nov 07 @ 1:00PM - 05:30PM
Wadvaren voor Dummies
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Göttakanaal west/oost oost west? etc

Göttakanaal west/oost oost west? etc 19 jan 2020 16:00 #1119470

Hallo,
Deze zomer (juli/aug 2020) willen we met onze kids (10/7/3)v o.a. door het Göttakanaal, ri Stockholm of vanaf Stockholm r.i. Götteborg.

We vragen ons af hoeveel tijd je nodig hebt om door het kanaal te komen, en dan ook nog te genieten, uitstapjes te maken etc?

Wat kost een doorgang door het kanaal, qua sluiskosten etc, ligplaatskosten?

En kan iemand ons aanraden om juist clockwise of counterclockwise te varen?

Alvast heel erg bedankt voor de tips:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Göttakanaal west/oost oost west? etc 19 jan 2020 17:13 #1119500

Hier al eens rondgekeken?
www.gotakanal.se/en/pleasure-boat/

Enneh, beide namen in je post zijn met maar één t hoor.
En die stad heet Got(h)enburg ( met of zonder h kan allebei).
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Göttakanaal west/oost oost west? etc 19 jan 2020 17:22 #1119506

 • Beauty
 • Beauty's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 6561
Mijn tip is van Oost naar West. Het eerste stuk is net als Nederland. Koeien, weiland .... eigenlijk een staande mast route. Wij hadden de eerste dagen een beeld van .... is dit alles? Hoe verder naar het westen, hoe mooier het wordt (onze mening). Het aparte is dat we ook meer meeliggers hadden dan tegenliggers, wie weet had dat een reden.

In de meeste sluizen gaan er maar 4 bootjes in, ben je met meer, ga dan ergens strategisch rusten als je de laatste bent in de rij of zorg dat je vooraan komt. De ene sluis gaat sneller dan de ander, maar hier heb je er soms wel 7 achter elkaar (sluistrap) en dan duurt het wel even. Wij kozen er meestal voor om ergens aan te meren of te ankeren en dan de volgende ochtend gewoon weer lekker vroeg weg.

Hebben er een dag of 10 over gedaan. Voor ons prima al zou je overal weer nieuwe interessante mensen kunnen ontmoeten. Op de grote meren hadden we wat meer tijd kunnen doorbrengen, we besloten echter wat langer in de grote stad aan het einde te willen zijn.

Neem aan dat je alles hebt gelezen over lange lijnen etc? O ja, als je het voor het zeggen hebt, zorg dan dat je nummer 3 of 4 bent in de sluis. Zeg maar de laatsten. Sommige deuren sluiten niet helemaal top (bij het opschutten) waardoor als de de zaak opengezet wordt het een spray douche kan worden op het voordek. We hadden een top zomer dus was het soms welkom, maar niet altijd.

Have fun, er valt genoeg over te lezen. Hou de vakanties van de Zweden in de gaten. Als zij ook vrij hebben kan het er erg druk zijn en heb je weinig te plannen indien je snel wilt zijn.

Gr Michel
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Göttakanaal west/oost oost west? etc 19 jan 2020 18:07 #1119520

Er staan ook diverse video's over het Gotakanaal op Youtube.
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Göttakanaal west/oost oost west? etc 19 jan 2020 19:45 #1119542

 • martinw
 • martinw's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1478
Veel goede aanwijzingen heb je hier boven al kunnen lezen en daar kan ik me bij aansluiten. Mijn advies is: neem er voldoende tijd voor. Wij vonden het een fantastische ervaring. Prachtige omgeving, spannende sluizen, vreselijk aardige studenten als vakantiehulpen. Omhoog schutten kan er soms heftig aan toegaan. Naar beneden is gemakkelijker. Op de meren kan je geweldig zeilen, maar toen we op ons dooie akkertje op de genua een stuk kanaal bevoeren, kregen we te horen, dat we moesten aansluiten bij het konvooi anders ging het systeem in de war. Wij vonden achteraf dat we er te snel door zijn gegaan. Prijzen staan allemaal op de genoemde site.
Wij zijn van oost naar west gegaan om 2 redenen. De eerste is dat de meeste Zweden van west naar oost schijnen te gaan. Belangrijker is de 2e reden en dat is dat je bij de oost west route geen stroom tegen heb ná de laatste sluis op het Trolhatte Kanal.
Maar vooral geniet ervan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Göttakanaal west/oost oost west? etc 21 jan 2020 08:19 #1120048

Dank jullie wel!
We hebben er onwijs zin in; idd ook offline van iemand begrepen dat het de
moeite loont er de tijd voor te nemen.
Nu wordt het een kwestie van plannen ! We hebben 8wk netto tijd op de Oostzee, dus er zou toch een hoop mogelijk moeten zijn.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Göttakanaal west/oost oost west? etc 22 jan 2020 15:30 #1120528

 • svalk
 • svalk's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 3830
Je kunt het in 1 week goed doen hoor maar het is wel een dure grap en is afhankelijk van je lengte van je boot. De kosten onderweg vallen erg mee want liggeld etc is niet verschuldigd en ook de elektra hoort daarbij . Het Göta kanal maakt reclame met het feit dat als je er 4 weken over doet dat je dan een goedkope vakantie hebt gehad. haha. Als je gewoon om 09.00 hr begint en tot 18.00 gewoon doorgaat op je gemakje dan gaat het prima. Sommige stukken beginnen ze al om 08.00. Nadeel van het vanaf de Oostkant het kanaal te doen dat je nog wel eens verwaaid kan liggen in Norsholm, Motala and Sjötorp maar andere nadelen zou ik niet kunnen bedenken. Mocht je overigens van zoetwaterkreeftjes houden dan kun je die erg goed vangen vanaf Borensberg tot Hajstorp heel goed vangen. Even een valletje kopen in een ijzerwinkel of visgerei winkel.

Ik heb het kanaal een keer of 6 gedaan en blijf het een mooi avontuur vinden.

Ga ook zeker de meren Vänern, Vättern verkennen nu je er toch bent. Bij Askersund aan het Vättern heb je een mooie skärgård en in het Vänern heb je er wel een stuk of 8.

Suc6 ermee !
Ieder voordeel heb zijn nadeel en ieder nadeel heb zijn voordeel.
Laatst bewerkt: 22 jan 2020 16:10 door svalk.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Göttakanaal west/oost oost west? etc 22 jan 2020 21:53 #1120670

 • Toekomst
 • Toekomst's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 742
Kun je onderweg fietsen huren ?
Zo ja, overal of alleen op enkele plekken ?
een dag niet gezeild, is een dag niet geleefd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Göttakanaal west/oost oost west? etc 23 jan 2020 10:55 #1120767

 • martinw
 • martinw's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 1478
Toekomst schreef :
Kun je onderweg fietsen huren ?
Zo ja, overal of alleen op enkele plekken ?

Helaas kan ik je geen antwoord geven op deze vraag. Wij hebben onze eigen tandem aan boord. Wel kan ik je zeggen dat je langs het kanaal en in de omgeving daarvan, prachtig kunt fietsen. Rondom het Vatternmeer vind jaarlijks een fietstocht plaats die duizenden deelnemers telt. Ik kan me dus niet voorstellen dat je bijvoorbeeld in Motala of in Vadstena geen fietsen zou kunnen huren.
Oh ja, vergeet vooral niet de in Zweden zeer beroemde ijswinkel te bezoeken. Daar komen ook jaarlijks duizenden mensen op af. De winkel is in Soderkoping.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.208 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl