Nachtvlinder schreef :
De officieel gepubliceerde “laatste loding” is n.a.v. een RWS survey.
Wadloper schreef :
De RWS-kaart van de Waddenzee is op dit moment de meest accurate en best bijgehouden kaart van de Waddenzee.
Dat zou kunnen, maar net als bij alle andere kaarten betekent dat niet per definitie dat alle informatie op die kaart de laatste was tijdens het uitgeven van die editie (als je bij digitale kaarten überhaupt nog van een “editie“ kunt spreken).
Ook de achtergrond kan jaren achterlopen, afhankelijk van de plek.
Er verschijnt elke week een nieuwe RWS-Waddenkaart.
Vanzelfsprekend peilt RWS niet elke week opnieuw de hele Waddenzee, maar als er helemaal niks zou worden aangepast tussen de verschillende edities, dan zou de wekelijkse editie een vals idee van actualiteit geven.
Ik denk derhalve wel dat elke betonningswijzing er direct in verwerkt wordt; aangezien RWS zelf die tonnen verlegd, lijkt me dat ook niet zo'n toer.
Daarom denk ik dat er geen waddenkaart is, die dichter op de actualiteit zit. Hij wordt gemaakt door de instantie die ook de lodingen doet.
Wat betreft het kaartbeeld: deze kaarten worden naar mijn idee grotendeels automatisch gegenereerd op basis van het totaal van de meest recente lodingen; het zijn vectorkaarten, die met behulp van de lodingen een kaartbeeld opbouwen. Als je ver genoeg inzoomt zie dat de dieptelijnen zijn opgebouwd uit rechte stukjes; het zijn lijnen die punten (lodingen) verbinden.
Een complete nieuw set lodingen zorgt ervoor dat het kaartbeeld automatisch wordt aangepast, vermoed ik.
Het verleggen van tonnen komt echter vaker voor dan het produceren van een compleet nieuwe set lodingen, waardoor het nog steeds kan voorkomen dat de tonnen van een geul over een droogvallend gebied lopen.
QT of de dieptestaat blijft de meest betrouwbare info.
De dieptestaat blijft inderdaad de meest betrouwbare info, hoewel RWS voor het opstellen van die dieptestaat de betreffende routes en geulen in z'n geheel volgt (neem ik aan), en daarbij constant de diepte meet.
Het lijkt niet zo ingewikkeld de eerdere metingen, zoals ze in de kaart staan in het betreffende gebied, te vervangen door de metingen t.b.v. de dieptestaat.
Dit lijkt echter niet te gebeuren: mijn eerdere verhaal over 0,8 m. als ondiepste punt was gebaseerd op de kaart die ik op dat moment had (week 20). Zojuist heb ik de laatste versie (week 25) gedownload. Op die kaart zijn de dieptes in de Scheurrak-Omdraai geul niet anders dan op de kaart van week 20.