Aan boord hebben we momenteel een Engenius High Power access point met een spriet op de achterbeugel. Daarmee kunnen we WiFi signalen oppikken tot wel een paar km afstand. De uitgang van het access point gaat naar een WiFi router, zodat we aan boord met meerdere apparaten gebruik kunnen maken van die verre WiFi punten. Het geheel werkt op 12 Volt, en het verbruik is "slechts" 0,7A. Aan en uit zetten gaat met een schakelaar op het algemene schakelpaneel.
Toen we dit in 2007 installeerden was het een heel mooie oplossing. Er waren maar heel weinig beveiligde netwerken, en daarmee hadden we heel vaak internet. Naarmate de jaren vorderen is er veel veranderd. Onbeveiligde netwerken zijn er maar heel weinig meer. Mobiele data heeft een enorme opmars gemaakt.
De laatste jaren kopen we in het buitenland steeds vaker een prepaid sim kaart, en gebruiken een mobiele telefoon als WiFi access point. Hier kleven wel wat nadelen aan. Dekking is vaak maar matig. We doen dan de mobiel in een waterdicht hoesje en heisen dat samen met de gastenvlag. Bovendien moet je zodra je van land veranderd een andere simkaart hebben. En als je aankomt moet je eerst aan land om een kaart te scoren.
Maar er staan nog meer veranderingen op stapel. Per april 2016 worden de roamingtarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms'jes en 5 eurocent per MB voor data. Per juni 2017 worden roamingtarieven helemaal afgeschaft.
We zitten nu te kijken om e.e.a. weer toekomstbestendig te maken. Dat betekend dat we overwegen om het huidige access point en router eruit te slopen, en te vervangen door "iets" anders. We hebben al een aantal opties overwogen:
- Het eenvoudigste en het goedkoopste is een telefoon of tablet met 4G als thetering WiFi instellen. Nadeel is dan de mindere ontvangst beneden deks, en het minder permanente karakter.
- Een dedicated 4G MiFi router met externe antenne. Redelijk prijzige oplossing, maar wel permanent.
- Een 4G stick inbouwen in een soort van waterdichte staaf en die op de plek van de huidige WiFi antenne neer zetten. Dan met usb naar binnen en dat aansluiten aan "iets" dat de locale boord WiFi kan verzorgen. Niet duur, maar hoog knutselgehalte.
Ik zou wel eens benieuwd zijn naar jullie ideeën hierover?