eminent schreef :
Heren,
Het lijkt mij beter de discussie te staken. Ik had gehoopt dat er mogelijk een Dehler eigenaar zou reageren met dezelfde ervaring. Dat lulverhaal over helderziendheid en het eminent orgel kan mij gestolen worden. Ik heb een probleem met mijn anti fouling en daarmee basta
groeten van Cees Groot
Cees, soms krijg je wel eens een grapje over je heen. Niet meteen van in de war raken, das echt niet nodig.
Gezien je vraagstelling vermoed ik dat je nog nieuw bent in de watersport. Geeft niks, ooit waren we dat allemaal. Ik ga toch even proberen een helderder licht te zetten op je vraag.
Antifouling is een speciale verf tegen aangroei van waterdiertjes op je onderwaterschip. Het slijt vanzelf in het water. Dat jouw schip van Dehler is en uit 1995 bied helaas geen enkel aanknopingspunt, maar het goede nieuws is dat het er verder ook niet toe doet. De meeste eigenaren smeren elk jaar een of twee nieuwe lagen AF en spuiten minstens de helft er weer vanaf aan het einde van het seizoen. En dat riedeltje herhaalt zich jaar op jaar. Daarnaast is Anti fouling er in vele, vele soorten, kleuren en samenstelling. De keuze wordt bepaald door een paar zaken: de snelheid waarmee wordt gevaren, het water waar je op ligt (zoet of zout), mag het nog koperhoudend zijn of niet meer (anno 2016 niet meer) en welke kleur wil je hebben. Dan is er nog harde of zachte anti fouling. Met al deze variabelen is het onmogelijk voor de leden van het zeilersforum (of welk ander internetforum) om te bepalen welke anti fouling er op je schip zit. Dat is niet zo heel erg, want anti fouling kan vaak gewoon over elkaar heen geschildert worden, behalve harde over zachte. Harde antifouling werkt met andere oplosmiddelen en hecht daardoor niet op zachte. Dus heb je best een goede vraag gekregen: heb je harde of zachte antifouling en je hebt een tip gekregen hoe dat te ontdekken (blijft het aan je hand of doek zitten als je er over wrijft). Je gaf ergens aan dat dat niet het geval was. Goeie kans dus dat je harde antifouling onder je schip hebt zitten. Wil je zeker weten dat je nieuwe AF hecht dan zou je zekerheidshalve zachte kunnen gebruiken. Een lichte schuurbeurt is aan te raden voor een betere hechting, maar pas op. Het stof bevat giftige stoffen en je doet er heel verstandig aan te schuren met stofafzuiging. Welke soort (zoet of zout water) en hard of zacht is helemaal aan jou. Daar heeft Dehler of 1995 niks mee te maken.
Ik reken er wel op dat je het verschil kunt herkennen tussen anti fouling of de gelcoat. Ik bedoel dat echt niet lelijk of verkeerd, maar als blijkt dat je gelcoat loslaat en jij denkt dat het je anti fouling is heb je een heel ander probleem. Dat zou ik niet willen laten gebeuren, en dus stel ik de vraag maar even.
Heb je misschien een paar foto's van de situatie en liefst ook wat foto's van dichtbij?