brambo schreef :
Zo'n vochtmeting staat interessant bij een aankoop expertise en lijkt op een semi wetenschappelijk onderzoek naar de conditie van de polyester van de boot.
Zeker als de boot zojuist uit het water is genomen heeft het al helemaal geen zin een meting uit te voeren.
De opdrachtgever wordt hiermee in de maling genomen.
Kan me voorstellen dat je het zo ziet of ervaart, maar enige nuance lijkt me op zijn plaats.
Bij een vochtmeting gaat het met name om verschillen tussen de meetwaardes. De absolute waardes zeggen vaak maar weinig; er zijn boten die na 30 jaar nog lage waardes laten zien, zelfs als ze net uit het water komen, en ook boten die af werf al hoge waardes tonen. En wil je werkelijk het vochtgehalte bepalen dan ontkom je bijna niet aan zagen, iets waar zowel koper als verkoper over het algemeen niet erg gecharmeerd van zijn.
En toch kan het wel degelijk zin hebben om vochtmetingen uit te voeren tijdens een keuring, ook als een boot net uit het water is genomen. Het kan daarbij voorkomen dat de vochtmeter overal maximaal uitslaat, waardoor je er verder niets mee kunt. Jammer, maar helaas.
Maar het komt ook vaak voor dat de waardes kort na het uit het water halen wel degelijk nuttig zijn, ook al zijn ze over het algemeen hoger dan na een paar uur droging van het onderwaterschip. Zo zal het niet de eerste keer zijn dat plaatselijke overmatige vochtintrede in het kernmateriaal van het sandwichlaminaat duidelijk meetbaar is. En wanneer met behulp van de vochtmetingen dan een gebied kan worden afgetekend op het onderwaterschip waarin de vochtwaardes duidelijk hoger zijn dan in de rest van het onderwaterschip, en in het midden van dat gebied zit een huiddoorvoer waar de waardes naarmate je dichterbij komt nog verder oplopen, dan begin je toch aardig in de buurt te komen van de conclusie dat afdichting van de in het sandwichlaminaat geplaatste huiddoorvoer te wensen overlaat en tot vochtintrede in (en mogelijke gevolgschade aan) het kernmateriaal heeft geleid. Met een beetje geluk is dit nog eens te verifiëren middels het afkloppen van het laminaat. En heb je vochtintrede rondom zo'n in sandwichlaminaat geplaatste huiddoorvoer getraceerd, dan is het uiteraard de vraag waarom die vochtintrede heeft plaatsgevonden. Heeft de werf zich er tijdens de bouw met wat kit vanaf gemaakt in plaats van het kernmateriaal ter plaatse van de huiddoorvoer te vervangen door een niet vochtopnemend kernmateriaal dat de compressie van het vastzetten van de huiddoorvoer kan weerstaan, dan ligt het voor de hand dat de rest van de huiddoorvoeren ook problemen kan gaan opleveren. Of betreft het een later geplaatste huiddoorvoer (bijvoorbeeld van een dieptemeter, vuilwatertank oid., waarbij de persoon die de doorvoer plaatste zijn huiswerk niet goed heeft gedaan? Mede dankzij de vochtmeting komen dit soort zaken mogelijk aan het licht.
De vochtmeter is slechts een hulpmiddel en heeft zeker zijn beperkingen, maar wanneer je er op de juiste manier mee werkt kan deze zeker nuttig zijn bij het opsporen van mogelijke problemen in een polyesterlaminaat.