peter1 schreef :
holtere schreef :
Dat is er niet met suiker.
Je pent dat hier wel neer maar weetje dat echt heel zeker?
Wat doe je trouwens met de foezel, bestaat die dan ook niet?
Waar is Ad when we need him
Ik lees hier een heleboel waarheden en onwaarheden , ook over de gevaren van zelf stoken. Helemaal zo makkelijk is het echt niet om methanol en ethanoL ( want dat wil je immers hebben) echt niet.
Om echt hoge concentratIEs te maken moet je daarom vaker destilleren , dus bijv. een keer tot bijv. 20% en dan steeds verder per 10% of echt destilleren met een destilleerkolom met meerdere scheidingstrppen oftwel schotels
Maar daarover is op internet echt genoeg te vinden , alleen opletten dat je op echt wetenschappelijke fora kijkt en niet op blogs van pure amateurs want dat kan tot heel vervelende (gezondheids)problemen leiden.
Overigens bevatte de alcohol van de meestal nog steeds gebruikte simpele "moonshiner"apparaten vaak altijd nog een geringe hoeveelheid methanol , ook na aftappen van de voorloopfractie, en ook dat kan op den duur schadelijk zijn.Dat kun je eigenlijk alleen echt minimaiseren als je de gehaltes methanol zelf kunt meten en dat is niet echt zo simpel en ook niet goedkoop want daarv is dure apparatuur voor nodig.
Die apparaten die zij gebruiken hebben meestal maar een of hooguit twee scheidingstrappen en daarmee is simpelweg een totale scheiding van ethanol en methanol absoluut onmogelijk of alleen na meerdere keren hetzelfde overhalen mogelijk .( zie link en plaatjes) .
En dan zou ik toch ook eens dit leze over de legaliteit van zoiets want je kunt er best hoge boetes voor oplopen.
www.liebrandruijsadvocaten.nl/...f-zelf-drank-stoken/
Ik heb vroeger zelf ook wel met de douane te maken gehad die steeds langs moest komen als we bij research een wat groter dan laboratoriumschaal destillatiekoom waarin alcohol scheiden mogelijk is gingen opbouwen.
Hier vind je ok wel het e.e.a. over de scheiding van ethanol en methanol en ook daar zie je dat je meerdere stappen nodig hebt.
www.stookforum.nl/wp-content/u...en-beginnersgids.pdf
In deze PDF noemt de schrijver een destillatiekolom overigens een "refluxkolom" omdat je daar een deel avn het destillaat terug gooit in de top van de destillatiekolom . Daarmee spoel je als het ware de niet gewenste producten uit de damp in de kolom terug naar de kookketel maar dat uitleggen gaat hier een beetje te ver vrees ik.
Met name deze plaatjes vind ik wel mooi om e.e.a. te leren begrijpen .
Je wilt dus alleen die lichtblauwe fractoe hebben , de rest is rotzooi en water.
Ad
EERSTE STAP
EEN VAN DE TUSSENSTAPPEN
LAATSTE STAP