Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: zelf alcohol stoken ?

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 06:40 #1153360

Ik heb jaren lang gestookt, eerst met een zelfgemaakte lambic van een oude close-in boiler, later met een omgebouwde koffieketel. Voor jou zou het leuk zijn om een eenvoudige suikerwater vergisting te doen en die te destilleren. Door deze enige tijd weg te zetten op eikenhout snippers kan je een redelijke whiskey maken, of door het direct als wodka te drinken.

Wat ook heel leuk is, is limoncello maken met de alcohol. Heel eenvoudig en werkelijk te lekker!

Rum kan maar is erg bewerkelijk en niet eenvoudig.

Recepten zijn ruim te vinden op internet. Proost!
Dufour 36
Eigen boot in sloot - Dordrecht
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 09:47 #1153429

  • Joop66
  • Joop66's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7817
peter1 schreef :
Men neme suiker en lost dat op in water en dan wat broodgist erbij..en laat maar gisten
Dan heb je binnen een paar dagen 8-12 % alcohol in dat water zitten,, hoe krijg je dat er nu uit ?
beter is speciale stookgist dat gaat zeer snel en heel hoog in alocoholprecentage
in een bak in de vriezer leggen, water bevriest en alcohol niet.

als het water is bevroren dan kantel je de bak en loopt de alcohol eruit

doodsimpel systeem..kan je best hoge percentages alcohol mee maken zonder apparatuur
en veilig ook met alleen suiker als basis.

Veilig kwa risico's van brand en explosie etc.

Maar hoe scheid je de methanol van de ethanol?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 09:48 #1153431

  • peter1
  • peter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5938
Dat is er niet met kristal suiker als basis.
als is suiker slecht voor een mens, daarom alcohol ook..is wel leuk spul voor ontsmetting of miniatuur vliegtuig brandstofmotortjes......eigenlijk niet zo geschikt voor inname, in kleine hoeveelheden kan de lever het nog wel afbreken, maar moet wel hard aan het werk daardoor
Joop66 schreef :
peter1 schreef :
Men neme suiker en lost dat op in water en dan wat broodgist erbij..en laat maar gisten
Dan heb je binnen een paar dagen 8-12 % alcohol in dat water zitten,, hoe krijg je dat er nu uit ?
beter is speciale stookgist dat gaat zeer snel en heel hoog in alocoholprecentage
in een bak in de vriezer leggen, water bevriest en alcohol niet.

als het water is bevroren dan kantel je de bak en loopt de alcohol eruit

doodsimpel systeem..kan je best hoge percentages alcohol mee maken zonder apparatuur
en veilig ook met alleen suiker als basis.

Veilig kwa risico's van brand en explosie etc.

Maar hoe scheid je de methanol van de ethanol?
Ik ben de storm, en de windstilte.
Laatst bewerkt: 30 apr 2020 09:52 door peter1.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 09:49 #1153434

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16253
Geen idee, vroeg ik me ook al af :huh:
Dat moet Sunday weten want die wil graag naar Groenland en het is een typische methode van o.a. de Inuit heb ik begrepen :) :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 09:51 #1153436

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16253
Dat is er niet met suiker.
Je pent dat hier wel neer maar weetje dat echt heel zeker?
Wat doe je trouwens met de foezel, bestaat die dan ook niet?

Waar is Ad when we need him :laugh:

Misschien moet je je statement toch even rectificeren Peter.
Ook de stookgids geeft het volgende aan. Er wordt geen verschil gemaakt tussen suiker/fruit of graan alcohol!
3.1 Foreshots
Het destillaat dat in het begin van een fijnstook overkomt heeft een scherpe zoete geur. Het
bestaat uit laagkokende componenten zoals aceton, ethylacetaat en acetaldehyde en ook het
zeer giftige methanol. Als je eraan ruikt zal je niet ziek worden. Het is natuurlijk iets anders
als je er van proeft of zelfs in je drank mengt. Het gedeelte dat eerste overkomt noemt de
foreshots. Deze kap je weg of gebruik je als brandstof voor een fondueketel of als
reinigingsmiddel. Reken toch minimum 150 ml per 25 liter wash. Aan u de keuze, zolang ze
maar niet in de drank belanden.
3.2 Heads
Na de foreshots komen de heads. De spirit ruikt en proeft al beter maar er is nog steeds iets
aanwezig dat je niet bevalt. Als je wat meer ervaring hebt opgedaan met het maken van cuts,
kan je deze componenten onderscheiden in commerciële spirits. Zeker bij de goedkopere.
Door het aandeel van de heads klein te houden kunnen de commerciële stokerijen meer winst
maken.
De heads bevat bijna dezelfde bestanddelen als de foreshots, alleen in veel lagere
concentraties. Het zijn deze componenten die je ‘the day after’ een kater zullen bezorgen.
Laat deze fractie je drankje niet verknallen. Dit voordeel heeft de thuisstoker t.o.v. de
commerce. Neem dus een voldoende groot deel aan heads.
Laatst bewerkt: 30 apr 2020 09:57 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 09:57 #1153442

  • peter1
  • peter1's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5938
Als er forumleden gaan overlijden zal het ergens wel niet kloppen,
daarom is het zo belangrijk om je eigen verantwoording te dragen, en nooit zomaar zonder zelf onderzoek iets aannemen.

Is met zeilen ook zo, zo vroeg ik eens in de haven of ik de route door de zaan nog kon nemen, wisten ze zeker...ik weg en alle bruggen gingen prima maar op eentje na niet....de spoorbrug kon pas de volgende dag open.
En ze wisten het zeker ! sindsdien vraag ik wel, maar onderzoek uit veiligheid ook zelf.
Al had ik gelukkig een dieselkacheltje in de boot en een fles kruidenbitter voor de ijskoude nacht, dus dat was geen ramp.
Maar met anders zaken kan dat dodelijk zijn.

maar met suiker weet ik het zeker,,is veilig
holtere schreef :
Dat is er niet met suiker.
Je pent dat hier wel neer maar weetje dat echt heel zeker?
Wat doe je trouwens met de foezel, bestaat die dan ook niet?

Waar is Ad when we need him :laugh:
Ik ben de storm, en de windstilte.
Laatst bewerkt: 30 apr 2020 10:07 door peter1.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 10:45 #1153468

  • b100
  • b100's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6909
ik distilleer al heel wat jaren met een 30 liter koperen ketel, in de aanloop naar het distilleren zal tussen de 65 en 75 graden de eerste rommel eruit gaan , methanol aceton enz.
ik laat mijn ketel heel langzaam naar de 75 graden gaan en als er niet veel meer komt is de voorloop voorbij. daarna doortrekken naar de 78 graden en 5 a 6 uren laten lopen.
in de laatste twee uur steeds het distillaat apart opvangen en proeven ruiken en testen op alcohol gehalte, zodra het alcohol gehalte terugloopt en de boel naar natte hond begint te ruiken dan kun je stoppen.

gemiddeld haal ik een percentage van rond de 80 procent, die alcohol ga ik daarna rijpen in een open fles au bain marie op 50 graden zo ongeveer twee uurtjes. de alcohol wordt er een stuk zachter van.

mn grootste verslaving is limmocello :whistle:
voor elke oplossing is er een probleem
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 11:02 #1153472

peter1 schreef :
holtere schreef :
Dat is er niet met suiker.
Je pent dat hier wel neer maar weetje dat echt heel zeker?
Wat doe je trouwens met de foezel, bestaat die dan ook niet?

Waar is Ad when we need him :laugh:

Ik lees hier een heleboel waarheden en onwaarheden , ook over de gevaren van zelf stoken. Helemaal zo makkelijk is het echt niet om methanol en ethanoL ( want dat wil je immers hebben) echt niet.
Om echt hoge concentratIEs te maken moet je daarom vaker destilleren , dus bijv. een keer tot bijv. 20% en dan steeds verder per 10% of echt destilleren met een destilleerkolom met meerdere scheidingstrppen oftwel schotels
Maar daarover is op internet echt genoeg te vinden , alleen opletten dat je op echt wetenschappelijke fora kijkt en niet op blogs van pure amateurs want dat kan tot heel vervelende (gezondheids)problemen leiden.
Overigens bevatte de alcohol van de meestal nog steeds gebruikte simpele "moonshiner"apparaten vaak altijd nog een geringe hoeveelheid methanol , ook na aftappen van de voorloopfractie, en ook dat kan op den duur schadelijk zijn.Dat kun je eigenlijk alleen echt minimaiseren als je de gehaltes methanol zelf kunt meten en dat is niet echt zo simpel en ook niet goedkoop want daarv is dure apparatuur voor nodig.
Die apparaten die zij gebruiken hebben meestal maar een of hooguit twee scheidingstrappen en daarmee is simpelweg een totale scheiding van ethanol en methanol absoluut onmogelijk of alleen na meerdere keren hetzelfde overhalen mogelijk .( zie link en plaatjes) .

En dan zou ik toch ook eens dit leze over de legaliteit van zoiets want je kunt er best hoge boetes voor oplopen.
www.liebrandruijsadvocaten.nl/...f-zelf-drank-stoken/

Ik heb vroeger zelf ook wel met de douane te maken gehad die steeds langs moest komen als we bij research een wat groter dan laboratoriumschaal destillatiekoom waarin alcohol scheiden mogelijk is gingen opbouwen.

Hier vind je ok wel het e.e.a. over de scheiding van ethanol en methanol en ook daar zie je dat je meerdere stappen nodig hebt.
www.stookforum.nl/wp-content/u...en-beginnersgids.pdf
In deze PDF noemt de schrijver een destillatiekolom overigens een "refluxkolom" omdat je daar een deel avn het destillaat terug gooit in de top van de destillatiekolom . Daarmee spoel je als het ware de niet gewenste producten uit de damp in de kolom terug naar de kookketel maar dat uitleggen gaat hier een beetje te ver vrees ik.

Met name deze plaatjes vind ik wel mooi om e.e.a. te leren begrijpen .
Je wilt dus alleen die lichtblauwe fractoe hebben , de rest is rotzooi en water.
Ad
EERSTE STAP

EEN VAN DE TUSSENSTAPPEN

LAATSTE STAP
Laatst bewerkt: 30 apr 2020 11:48 door Yellow Boat.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 11:58 #1153485

  • swblom
  • swblom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 848
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 12:39 #1153507

Net in frankrijk een oud klooster opgeruimd. En een fruitkneuzer, ton en koperen alambik ingeladen. Deze staan wat verveeld in de loods hier. Heb via stookforum wat spullen besteld en wat stookwijn gemaakt. Dat staat wat ciderig voor zich uit te kijken in de loods. Ben er nog niet aan toegekomen om te stoken. Maar wat ervaren rotten zijn welkom hoor!
holtere schreef :
@sunday,
Jaa, leuk. Die karren heb ik ook gezien, die mensen zijn eigenaar, vaak door overerving van "het recht" . Dat betekent dat ze het recht hebben om te distilleren van de franse overheid.
Oude vakmannetjes met een druppel aan de neus en een enorme teringzooi rondom die stookkarren. Boeren rijden af en aan en zitten in het cafe te wachten en te drinken natuurlijk. Het doet middeleeuws aan.
Fantastische belevenis die we delen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 13:20 #1153520

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16253
Stuur maar een pb.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 13:35 #1153531

Vergeet niet dat de monniken in de kloosters vroeger bij uitstek de kennisdragers waren op vele gebieden. Niet alleen godsdienst maar ok alle wetenschappen.
Pas later na de uitvinding van de boekdrukkunst begon ook de "gewone man" zich heel geleidelijk ( meesten eerst nog leren lezen immers) met wetenschap bezig te houden .
Vandaar dat je ook het stoken van alcohol best wel aan de kloosters kon overlaten. Die spullen daaruit zullen dus best goed werken.
Allee, zoals ik al schreef , je kunt heeeeel veel verkeerd doen bij dat proces en ook kleine hoeveelheden methanol of andere verontreinigingen die je in die lage concentrates niet eens proeft kunnen je later vies opbreken .

Voorzichtigheid is ook hier de moeder van de porcelijnkast , ook de stokers in Mexico dachten vast dat ze het wel konden....
Toch hier nog maar wat aanwijzingen om methanol te voorkomen hoewel ik niet weet of dat wel allemaal juist is.
home.scarlet.be/pedroalco/Prak...thylalcohol-test.htm
Ad
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 14:40 #1153587

  • b100
  • b100's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6909
als je het voorloop proces goed in de gaten houdt qua temperatuur gaat er niet zoveel fout, overigens krijg je de verkeerde alcohol vooral van fruitsoorten met pitten. vroeger noemde men dat houtgeest :) en je schijnt er ook een houten kop van te krijgen.
de voorloop gooi ik meestal in mn ruitensproeiertank.

tegenwoordig verstook ik alleen nog wijn uit flessen, ik kreeg ooit 3 pallets met van alles en nog wat.die wijn was bevroren geweest en de importeur wilde het niet meer verkopen.
voor elke oplossing is er een probleem
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 14:49 #1153590

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16253
pitjes van pruimen, mirabellen en kersen...
een kleine hoeveelheid wordt wel mee gestookt voor de amandeltoets. Teveel is fout :pinch:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 17:37 #1153669

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Lekker Holtere: een vleugje cyanide achtige stoffen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 17:50 #1153674

  • b100
  • b100's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6909
Sunday schreef :
Lekker Holtere: een vleugje cyanide achtige stoffen!

sterk spul he :laugh:
voor elke oplossing is er een probleem
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 18:06 #1153690

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16253

In het Oostblok heb je gevangenissen waar ze als arbeidsvorm distilleren. Grote hoeveelheden vruchten- maar vaak pruimennat worden daar aangesleept en weggewerkt. Het is typisch seizoenswerk want lang laten staan van de uit gegiste vruchten levert vaak schimmel op.
Bedenk dat distilleren van grote hoeveelheden nogal smerig en zwaar werk is. Grote vaten in maten en soorten worden in de ketels gegooid, afgestookt gedurende een paar uur en dan wordt de hete drap er weer uit gekiept. Ondertussen worden de ketels vaak gestookt met hout. Het stinkt enorm, is gevaarlijk vanwege halfopen vuur en grote hoeveelheden kokend hete pulp. Vergeet ook niet dat wat er uit komt ook nog eens zeer brandgevaarlijk is.
Bij dergelijk grote producties ontstaat er relatief veel afval, de voor en naloop ofwel de methanol en foezel alcoholen. Eigenlijk heeft dat spul geen of weinig waarde voor de fabrikant en is het interessant voor de deplorabelen om dat achterover te drukken om zelf op te drinken of te verkopen. Inderdaad, dat zijn de situaties waarbij zware vergiftigingen optreden. Het is een bijproduct van armoede en ellende.
Laatst bewerkt: 30 apr 2020 18:08 door holtere.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 18:14 #1153697

  • b100
  • b100's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6909
ja dan krijg je slivovic met nagelakremoversmaak :P
voor elke oplossing is er een probleem
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 18:35 #1153715

  • b100
  • b100's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6909
nu op zembla, alcohol maken van aardappelen


correctie keuringsdienst van waarde.
voor elke oplossing is er een probleem
Laatst bewerkt: 30 apr 2020 18:37 door b100.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 18:36 #1153718

  • plusfast
  • plusfast's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2175
Ik heb een aantal jaren samen met een oom gestookt. Ik heb altijd het idee gehad dat wij daarmee hoorden tot een zeer kleine minderheid. Nu blijkt dat zeilen en stoken blijkbaar prima samen gaan.

Mijn ervaring: een ketel van een oude cv-installatie, van koper, met een van koperplaat gemaakt deksel. Daarin een grote kurk waar de kolom in staat. De eerste tijd hebben we gestookt met een verticale glazen kolom, later is die vervangen door een schuin aflopende koperen versie. Met de verticale kolom stookten we tot ongeveer 90 procent alcohol, de schuin aflopende versie komt tot ongeveer 50 procent. Hoe dat komt mag een chemicus/fysicus uitleggen, ik weet het niet, heb alleen gemeten dat het zo is.

Om de ketel te testen hebben we bij de Aldi de goedkoopste wijn gehaald, in kartonnen pakken, en hebben die gestookt. Daarbij was de voorloop (Methanol) zeer duidelijk merkbaar, en er was ook heel veel voorloop. Dat ook nog eens verschrikkelijk stonk. Na de voorloop stopte de loop even helemaal, en een paar minuten later begon het weer te lopen, dat hebben we opgevangen, en later gedronken. We leven allemaal nog, en geen oogproblemen. We hebben meteen wel geconstateerd dat goedkope wijn veel methanol bevat.

Later hebben we bij een gespecialiseerde drogisterij een zogenaamd "Dynamit pakket" gehaald, waar je suiker en water bij nodig hebt. Na het gisten heb je een soort wijn, redelijk smakeloos, met ongeveer 12 procent alcohol. Bij het stoken daarvan zat nauwelijks voorloop, puur suiker en gist levert blijkbaar weinig methanol op. Wat je stookt is ook pure alcohol waar je zelf smaak- en kleurstoffen aan toe kunt voegen. Om extra smaak aan de drank te geven hebben we later bovenin de ketel, net onder de doorgang naar de kolom, een "kruidenbuiltje" opgehangen. Een thee-ei van roestvrij staal, gevuld met vanillestokjes, eikenhout schaafsel, peperkorrels, en wat we verder maar een goed idee vonden. Dat werkte prima, de smaak was duidelijk merkbaar anders met meer vanille of meer peper.

Ik heb in Slowakije gezien hoe daar gestookt wordt. Men neme een vat waar bij ins haring in gaat, vult dat met goedkoop fruit (appels, peren, pruimen, net wat er is) en eventueel aangevuld met water. Dat gaat daar vanzelf gisten, de gist hangt daar in de lucht. Na het gisten in een grote ketel, beetje voorloop weg gooien, en de rest opvangen in grote flessen. Na de stook de ketel schoon maken, en je gestookte produkt een tweede keer stoken, dat weer opvangen, en klaar. Percentages zitten dan tussen de 40, als het tegenvalt, en 62, de hoogste die ik daar gezien (en geproefd) heb. In Slowakije werd twintig jaar geleden door vrijwel iedereen gestookt, nu is dat een stuk minder.

Overigens is kopen van bijna zuivere alcohol goedkoper dan zelf stoken. Je moet er lol in hebben, of een andere reden hebben, maar stoken om goedkoper uit te zijn is een illusie. Misschien niet in Scnadinavië of andere landen waar alcohol extreem duur of zelfs verboden is...
Zelfs het duurste jacht ligt aan de kade vast met een lijntje van een paar euro...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 18:38 #1153721

  • holtere
  • holtere's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 16253
Ik zeg....aquavit :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 18:44 #1153729

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
In Rusland doen ze wel meer interessante experimenten met drugs. Een paar jaar geleden kwam opeens "krokodil" in het nieuws. Home made opiaat met codeine en vaak benzine of aceton. Dat werd intraveneus gespoten, of, als de bloedvaten allemaal kapot waren, direct in de spier. Zoek maar eens op YouTube naar krokodil drug ; je zult huiveren! Mensen werden rottende zombies.
Ik heb mezelf ervan kunnen weerhouden daar mee te experimenteren.
Of het nog bestaat weet ik niet, de nieuwswaarde is er blijkbaar af: 6jaar geleden "hot", nu niets meer
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 18:49 #1153731

Leuk draadje! En holtere: dat calvados cadeautje van je heb ik van genoten!

Om de ketel te testen hebben we bij de Aldi de goedkoopste wijn gehaald, in kartonnen pakken, en hebben die gestookt. Daarbij was de voorloop (Methanol) zeer duidelijk merkbaar, en er was ook heel veel voorloop.

Betekent dit dat die Aldi wijn methanol bevatte, of is die pas bij het stoken ontstaan!?
Laatst bewerkt: 30 apr 2020 18:50 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 18:59 #1153742

  • b100
  • b100's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6909
Nachtvlinder schreef :
Leuk draadje! En holtere: dat calvados cadeautje van je heb ik van genoten!

Om de ketel te testen hebben we bij de Aldi de goedkoopste wijn gehaald, in kartonnen pakken, en hebben die gestookt. Daarbij was de voorloop (Methanol) zeer duidelijk merkbaar, en er was ook heel veel voorloop.

Betekent dit dat die Aldi wijn methanol bevatte, of is die pas bij het stoken ontstaan!?

in die goedkopere wijnen zit best veel methanol in , daarom krijg je er ook een kater van.
voor elke oplossing is er een probleem
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

zelf alcohol stoken ? 30 apr 2020 19:02 #1153746

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Zouden avontuurlijke zelf-stokers betere zeilers zijn?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.283 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl