Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: accu aansluiten kan dat???

accu aansluiten kan dat??? 31 okt 2006 08:24 #10829

Niels,

Je zou eerst eens moeten kijken of de Izmir eigenlijk wel een laadspoel heeft. (een dynamo die met de motor meedraait)
Ik kan hier niks over vinden dus ik vrees het ergste.

Mocht ie wel een laadspoel hebben dan moet je kijken of er een gelijkrichter op zit. Dynamo's leveren van zichzelf namelijk wisselstroom.

Laten we voor het gemak aannemen dat er een laadspoel met gelijkrichter op zit :

Je zou dan in eerste instantie een start accu van rond de 120Ah kunnen nemen en zo'n 220v laadstroom converter zodat je walspanning kan gebruiken om je accu op te laden.

Het is allemaal op zich niet gek veel werk, alleen moet je wel zorgen dat je het goed aanlegt en dat de accu voldoende kan ventileren, vooral als je een roker bent.

Een accu hoeft niet per definitie elke dag aan de druppellader, echter als je de accu langere tijd niet gebruikt, denk hierbij aan 3 maand of langer, zou ik hem loskoppelen en in je schuur zetten ivm vorst en interne ontlading.

Hou er wel rekening mee dat een koelbox op zich niet zoveel stroom trekt, maar ik zou niet aanraden om zonder bijladen zo'n ding er een nacht onbeheerd aan te hangen. Dan kon de accu nog wel eens aan de lege kant zijn de volgende dag.

Je vraag of het praktisch is allemaal. Sja.. Het is allemaal luxe waar je wat extra moeite voor moet doen, maar het kan erg prettig zijn om een koel drankje tot je beschikking te hebben midden in de zomer als je van de wal af bent.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: accu aansluiten kan dat??? 31 okt 2006 08:45 #10830

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Ook als er een laadspoel en gelijkrichter opzitten, laden die van een bbm maar 0,5 tot een paar ampére, kan je uitrekenen hoelang hij over een 120 ampere accu doet als hij de theoretische halve ampére per uur laad!

De motor ermee starten denk ik niet, dan moet er een startmotor in je bbm zitten en dat lijkt me sterk.

Ik ben het met een paar adviezen niet helaal eens Richard, 120 ampére vind ik nogal wat gewicht voor de waarschijnlijk niet al te grote boot, tevens zou ik geen startaccu gebruiken omdat je geen motor hoeft te starten maar een deep cycle accu.
Koelboxen zijn juist de grootste stroomverbruikers aan boord, deze zullen een normale auto accu in een paar uur leegtrekken, ook omdat zo'n accu maar voor de helft ontladen mag worden.

Ik zou dan inderdaad gaan werken met een zonnepaneel of druppellader, maar zonnepanelen zijn best duur, en als je er zelf niet al te veel verstand van hebt zou ik het zeker niet zelf gaan doen als er nu helemaal niks aanwezig is, en dan gaat het zeker in de papieren lopen.

Btw. als het voor een dagje zeilen is kan je ook prima met een koelbox en elementen uit de voeten, als het voor langer is leg je de koelbox als je in havens slaapt de hele nacht met een omvormer aan de walstroom en dan heb je de volgende dag aan het eind van de middag nog een ijskoud biertje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: accu aansluiten kan dat??? 31 okt 2006 09:52 #10831

Jouzers, je hebt gelijk. Ik ging er met mijn slaperige kop vanuit dat hij ook de motor ermee wilde starten, maar dat staat er helemaal niet :lol:

Inderdaad een deep cycle accutje moet dan volstaan met lader aan een leuk zonnepaneel, dan heb je er naar alle waarschijnlijkheid niet eens meer omkijken naar qua lading.

Ik zit met mijn hoofd nog teveel in de camperwereld vrees ik.. Effe omschakelen. :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: accu aansluiten kan dat??? 31 okt 2006 10:11 #10832

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9726
Hoi Niels,

Op de Waarschipsite/forum (www.waarschippers.nl) staat hier ook een stuk over. Kijk eens bij het topic Autoradio inbouwen en nog niets aan elektra aanwezig. Dit onderwerp had nog veel meer reacties, maar is denk ik helaas van de zomer deels verloren gegaan door overzetten van de verschillende forums.

Nog een aantal overwegingen:
Buitenboordmotoren kunnen soms elektrisch gestart worden, kijk naar een startmotor onder de kap. Indien niet aanwezig, dan zou ik navragen bij de dealer of dit kan.
Het laden door een buitenboordmotor (vooropgesteld dat er een laadspoel aanwezig is) is maar marginaal.
Ik vaar zelf zonder elektrische koelbox rond. In een weekend wel een gewone koelbox met elementen, ik houd hiermee het hele weekend uit. In de vakantie zonder. Het is maar een kwestie van wat je wilt. Je kan je biertje ook op andere manieren koud krijgen. Koelboxen vreten echt stroom.
Bedenk voor jezelf wat je noodzakelijk acht en wat luxe is. Alles heeft zijn prijs, vb. een accu kost ongeveer een euro per Ah, een goede druppellader 150-200 euro, zonnepanelen met fatsoenlijke opbrengst en regelaar al snel 500 euro of meer.
Het aanleggen van een boordnet is niet zo ingewikkeld, zelf nu een paar keer gedaan en heeft me elke keer ongeveer 3 avonden gekost. Gebruik wel goede draden (dus geen huishouddraad!) om kortsluiting en doorbranden te voorkomen.

Succes!

Groet,

Eric
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: accu aansluiten kan dat??? 31 okt 2006 13:14 #10842

 • jouzers
 • jouzers's Profielfoto
Hoi Niels,

Op de Waarschipsite/forum (www.waarschippers.nl) staat hier ook een stuk over. Kijk eens bij het topic Autoradio inbouwen en nog niets aan elektra aanwezig. Dit onderwerp had nog veel meer reacties, maar is denk ik helaas van de zomer deels verloren gegaan door overzetten van de verschillende forums.

Dit topic heeft destijds op dit forum gelopen en staak ook nog steeds hier :wink:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: accu aansluiten kan dat??? 01 nov 2006 19:13 #10870

 • Wallaby
 • Wallaby's Profielfoto
 • Offline
 • Gebruiker
 • Berichten: 9726
Hoi Remco,

Dat is mooi, had het stuk niet meer gezien hier, maar an is alles denk ik toch bewaard gebleven! Scheelt een hoop denk ik\

Groet,

Eric
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: accu aansluiten kan dat??? 04 nov 2006 11:09 #10940

 • raptor
 • raptor's Profielfoto
ik vaar met een 55Ah accu op mijn 22 voeter en die bedient de stuurautomaat, binnenverlichting en navigatieverlichting en natuurlijk de GPS. Accu wordt geladen via een zonnecelletje van 40x60cm op de garage van het schuifluik. Nooit zonder stroom gezeten ook niet bij nachtelijke tochten waar de stuurautomaat steeds aan staat. Voorheen laadde ik de accu thuis op en dan kon ik een dag-nacht of 3 varen en dan kwam de accu onde de 11,7V en deed de stuurautomaat het niet meer. Zonnecel (rond de 200 euri) geeft kennelijk precies genoeg lading. Voor een koelbox oid is het echt niet genoeg want dat zijn stroomvreters. De accu van mijn auto was in een uur of 6 geheel leeggetrokken door de koelkast in de caravan.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.360 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl