visser_rick schrijft:Is er een alternatief dan (iemand die goede voor nop uitdeelt)? Het werkt overigens prima als je door hebt hoe e.e.a. in elkaar steekt...
Het grootste probleem is iedere keer volgens mijn ervaringen te vinden in 1 van de aansluitingen. En met het strijken van de mast heb je dus een aansluiting boven, bij de mastvoet, en achterop de marifoon. Altijd gerommel met de kern en de mantel etc.
Is het alternatief met aangegoten aansluitingen oid? Dan nog zul je er ergens een knip in moeten zetten voor het strijken van de mast...
Deze problemen zouden met een beetje aandacht op de volgende manier te voorkomen zijn:
Een dikke coax gebruiken (RG213) dit ivm de mechanische sterkte, boven in de mast de plug op de antenne goed in tapen , vervolgens onderaan de mast wat lengte overhouden en hier een antenneplugmonteren, vervolgens een koppelstuk en weer een antenneplug, nu gaan we naar binnen via een wartel en aan de marifoonkant weer een antenne plug.
Alle antenne pluggen buiten en het koppelstuk goed intapen met vulcaniserende tape.
Bij het strijken van de mast maken we de verbinding bij het koppelstuk open en los en vervolgens tapen we de beide uiteinden weer in als de mast voor langere tijd blijft gestreken.
materiaal:
antenne pluggen 4x PL259 voor RG213
koppelstuk 1x PL258
vulcaniserende tape
coax kabel RG213
Niet iedereen kan RG213 kwijt in de mast, dat is jammer en blijft alleen RG58 al alternatief over, dit is alleen een stuk zwakker en geeft wat sneller problemen bij de pluggen.
De in het vorige bericht minder positief beoordeelde antenne kan niet worden voorzien van dikke coax.
Nu de dagelijkse praktijk in de watersport:
Aan de antenne is hooguit een rubber die het water zou moeten tegenhouden ( misvatting dit lukt zo niet ) aan dek wordt een dekdoorvoer plug gebruikt verder geen tape ( misvatting dit gaat niet waterdicht blijven ) of de kabel wordt naar binnen gestoken en aan elkaar gezet met een kroonsteen ( HF niet geheel de bedoeling )
Zorg voor een goede waterdichte aansluiting, vocht is de grootste boosdoener.
n.b.
alle materialen zijn gekozen op eenvoudige verkrijgbaarheid en voldoende voor een goede werking.